2021. június 5., 13:29

A Lyme-kór

A meleg nyárelő és nyárutó a kullancscsípések időszaka. A kullancsok által terjesztett, vírus eredetű agyvelőgyulladásról pár héttel ezelőtt írtam. Az ugyancsak veszélyes betegséget, a Lyme-kórt szintén a kullancsok terjesztik. Manapság rengeteget lehet olvasni róla, hiszen a divatot diktáló popsztárok, hírességek is átestek e nehezen észrevehető, sok bosszúságot okozó nyavalyán. Lássuk, mit érdemes tudnunk róla.

kullancs

A kullancsok nem szeretik a kánikulát, a nagy hőség elől a földbe bújnak. A kora nyári, valamint az augusztus végi, szeptemberi időszak kedvez nekik. Erdei tisztásokon heverészve, természetjárás közben könnyen összeszedhetünk kullancsot. Érvényes ez a kutyánkra is. Rendszerint a magasabb szárú füves, bozótos, bokros területeken, esetleg vízparton lehet számítani rájuk. Tempós erdei séta során ritkábban futunk beléjük, de azért az erdő mélyén sem árt az óvatosság.

A védőoltás nem véd a Lyme-kórtól!

Fajuk szerint különféle baktériumokat hordozhatnak. Nálunk a leggyakoribb a közönséges kullancsnak nevezett faj, amely populációjának tekintélyes hányada mára átfertőződött a Lyme-kórt okozó baktériumokkal.

Ezek a baktériumok más kórokozók, mint az agyvelőgyulladást okozó vírus. Ezért emlékeztetem olvasóinkat, hogy a kullancs által terjesztett agyhártyagyulladás elleni védőoltás nem véd a Lyme-kórtól!

Sokkal nagyobb az esélye, hogy a kullancs, amely megcsípett bennünket, a Lyme-kór baktériumait hordozza, mint az agyvelőgyulladást okozó vírust.

Ezek a baktériumok a Borrelia nemzetségbe tartoznak, nagyon érdekes, kinyúlt rúgó alakú egysejtűek. Egy francia biológus, Borrel után nevezték el őket, aki először különítette el ezeket egy nagyon hasonló kinézetű másik baktériumtól, a szifilisz kórokozójától. A kullancsok további baktériumokat is hordozhatnak, például a Bartonella vagy a Babesia nemzetség tagjait. Ezek a maláriához hasonló betegséget, veseelégtelenséget, szívbelhártya-gyulladást vagy például ízületi gyulladást okozhatnak. Inkább a kutyákra és a macskákra veszélyesek, emberek körében a súlyos immunkárosodással élők (mint az AIDS-ben szenvedők) lehetnek veszélyben.

Alattomos betegség

A Lyme-kór alattomos betegség, évekig megkeserítheti az életünket. A kullancscsípést sokan nem veszik észre. Kirándulás után ezért mindig nézzük át a hajlatainkat, a fejbőrünket.

Az első napon alig van esélye, hogy a vérünket szívó kullancs megfertőz bennünket, a harmadik napon annál inkább.

Előzzük meg a kullancscsípést! Tűrjük be a nadrág szárát a zokniba, a trikót a nadrágba. A kullancsriasztó készítmények is segíthetnek, de nem garantálhatnak teljes védelmet. Ha mégis észrevesszük a vérszívót, minél előbb távolítsuk el.

Ne használjunk fertőtlenítőt!

Gyógyszertárakban is kapható egy egyszerű műanyag csipesz, amely segít a kullancs eltávolításában, de erre nincs is szükség.

Fogjuk meg akár körömmel, minél közelebb a fejéhez, és egyetlen határozott mozdulattal távolítsuk el. Nem kell csavarni, tekerni. Tilos alkoholos fertőtlenítőt vagy más krémet használni!

Ilyenkor ugyanis a haldokló vérszívó belénk üríti a gyomortartalmát, benne a kórokozókkal. Nem kell megijedni, ha leszakad és bent marad a feje, ez pár nap múlva magától kilökődik. Az eltávolított kullancsot fölösleges Borrelia burgdorferi kimutatására árult gyógyszertári teszttel ellenőrizni. Ennek pozitív eredménye nem jelenti az ember fertőzöttségét, a negatív eredmény pedig hamis lehet. Inkább a tünetekre érdemes odafigyelni.

Árulkodó bőrpír

A kullancscsípés vagy a beszakadt fej körüli bőrpír önmagában normális, további teendőt nem igényel, ha nem nő 5 centiméternél nagyobb átmérőjűre.

Kullancs felismerése nélküli esetben a 8 centimétert meghaladó bőrpír gyanús. A korai Lyme-kórra jellemző, céltáblaszerűen terjedő bőrpír azonban nem minden esetben alakul ki.

Ha mégis, a csípésből indul ki, és akár hátunk közepén is lehet, bár leggyakoribb a térd környékén. Ilyenkor egyértelmű a diagnózis. A terjedő bőrpír esetében, vagy a kullancscsípést követő láz, fáradékonyság, idegrendszeri panaszok esetén orvoshoz kell fordulni.

Gyermekeknél előfordulhat, hogy az arcon, a fültől az orr felé haladó gyulladásos csíkként jelenik meg a Lyme-folt.

Ez az arcideg érintettségét jelzi, és gyors kezelésre van szükség. Ezenkívül a csípést követően influenzaszerű tünetek (fáradtság, fejfájás, ízületi fájdalmak, nyirokcsomó-megnagyobbodás, láz) is felléphetnek.

A fertőzés korai szakasza sok esetben tünetmentes.A fertőzés hónapokkal később érintheti a bőrt, az ízületeket, a szívet, az idegrendszert.

Fájó térd, egyéb ízületi fájdalmak, szívdobogásérzés, ritmuszavarok, a szem kötőhártya-gyulladása, koncentrációs zavarok, arcidegbénulás, agyhártyagyulladás, végtagi gyengeség és egyéb idegbénulások fordulhatnak elő; bőrpír még ebben a stádiumban is lehet, sőt testszerte előfordulhat.

Vigyázzunk a kóklerekre!

A tünetek sok esetben nem tipikusak, ezért nem gondolva a betegségre, nem kezelik azokat. Kialakulhat a harmadik, akár évek múlva jelentkező legsúlyosabb szakasz is. Erre jellemző a végtagok égő jellegű fájdalma, vándorló zsibbadások, rovarmászás érzése, álmatlanság, hangulati zavarok, a hajdani csípéshez közeli bőrterület elvékonyodása, sorvadása. A Lyme-kórt kísérő ízületi gyulladás általában egyszerre egyetlen ízületet érint, nagy duzzanattal, de enyhe fájdalommal.

A Lyme-kórt nehéz diagnosztizálni, ráadásul manapság sok kóklerbe is belefuthat az ember, akik korábbi, maradvány nélkül átvészelt Borrelia-fertőzésre akarják ráhúzni az aktuális tüneteket.

A Lyme-kórnak a kezelése is nehézkes, megfelelő antibiotikumokra van szükség, ám a feleslegesen, valóban aktív fertőzés nélkül szedett gyógyszerek csak mellékhatásokat okoznak.

A sok kálvária elkerülése érdekében előzzük meg a betegséget, ügyelnünk kell a kullancsokra!

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/22. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.