2023. október 8., 12:51

A klasszikus halszálka minta töretlen népszerűsége

A halszálka napjaink egyik legnépszerűbb mintája, aktuális, mégis klasszikus trend, amely eredetileg a parketták lefektetési módja volt. Meleg burkolatok, lambéria felrakásnál mindig gyakori megoldás volt, hiszen szakít a sablonos téglasor mintákkal és valami pluszt nyújt, manapság azonban a járólapok és fali csempék elhelyezése során kínál igazán új megközelítést. Amint megjelentek a fahatású hidegburkoló elemek, a lehetőségek nagyban kitolódtak.

lakberendezés - halszálka minta
Galéria
+2 kép a galériában
Halszálkás padló

A halszálka burkolás igazán egyedi összhatást eredményez, amely bárhol a lakásban jól mutathat. Legyen az fürdőszoba, a konyha, az előszoba, a terasz, vagy éppen a járda az udvaron, hiszen térkövekkel is kialakítható a sajátos hatást keltő halszálka minta. 

lakberendezés - halszálka minta

Lényege, hogy optikailag nagyítja a teret, így jó választásnak bizonyulhat a kisebb helyiségekben. Emellett jól kombinálható a különféle egyéb felületekkel, néha csak egy falrész kap ilyen mintát, ami remekül megtöri a monoton hangulatot.

Versailles stílus

Tehát amikor a különféle csempelapok lefektetésére kerül sor, érdemes fontolóra venni a halszálka burkolás lehetőségét, ami az utóbbi időben divattrenddé vált.

A halszálka burkolás neve egyértelműen abból eredeztethető, hogy a lefektetett burkolólapok formája klasszikus halgerinc elrendezésre emlékeztetnek, olykor Versailles stílusú mintának is szoktak nevezni.

Az első sor lefektetését követően a következő oszlopban a lapok tükrözve találkoznak, melyek így V alakot képeznek. A lefektetés történhet teljesen klasszikus elrendezésben, amikor a csempék rövidebb oldalát a másik hosszabbik részéhez illesztik 90 fokos szögben, de a sorok esetenként futhatnak dupla elrendezésben is, valamint megtörheti azokat több átlós vagy hosszanti csempefuttatás.

Ez a mintázat kizárólag téglalap alakú csempékből készíthető el, viszont ezen belül hihetetlenül nagy a kombinációk lehetősége. Az egészen kis méretű mozaikcsempéktől kezdve, a különösen nagy darabokig, bármilyen mérettartományban találhatunk erre a mintára alkalmas burkolólapokat.

A halszálka minta nagyon hasonlít a chevron padlóhoz, a fő különbség az, hogy a halszálkás padlóhoz téglalap alakú táblákat használnak, míg a chevron táblákat szögben vágják. Összeillesztve a táblák egy ponton találkoznak, hogy fordított V mintát hozzanak létre.

lakberendezés - halszálka minta
Chevron minta

A chevron padlóminta hasonlít a padló hosszában futó nyilak sorozatára. A luxus és a tágasság érzete mellett a chevron padló energiát hoz a térbe, ezért is népszerű.

Időtlen, történelmi dizájn 

A halszálka és a chevron minta nem korunk találmánya, már az ókori Római Birodalom kikövezett útjain, a textíliákon, vagy az ókori Egyiptom ékszerein is alkalmazták ezeket a mintákat. A fapadló halszálkás elrendezésének egyik legkorábbi példája a franciaországi Chateau de Fontainebleau-ban található 1539-ből. Ugyancsak a 16. századból származik a legkorábbi chevron padló, de a hosszan futó nyilak sorozata megtalálható az ókori görög kerámiákon is.

lakberendezés - halszálka minta
Halszálka a fürdőszoba falán

A halszálkás padló ötvözi az időtlen, történelmi dizájnt, és zökkenőmentesen illeszkedik a hagyományos és a retró stílusú terekhez is. Ezért olyan népszerű az ultramodern otthonokban, amelyek a dinamizmusuk mellett még vizuális élményt is nyújtanak. Mivel népszerűsége töretlen, nem kétséges, hogy ez olyan tervezési döntés, amely kiállja az idő próbáját. 

A halszálka minta kirakása azonban időigényes, szakértelmet kíván, de a végeredmény magáért beszél. Alaposan „feldobja” az otthonát és olyan környezetet teremt, amelybe mindig örömmel lép majd be.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2023/39. számában.

 

lakberendezés - halszálka minta
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.