2021. július 20., 17:18

A kék fény hatása a szervezetre

A legtöbben sok időt töltünk a képernyő előtt, dolgozunk, híreket olvasunk vagy filmet nézünk. Akár kötelezettségből, akár kikapcsolódásként nézzük a kijelzőt, a túlzott kék fény káros hatással lehet egészségügyi állapotunkra.

Kék bódulat
Fotó: unsplash.com
Illusztráció

A kék fényt a Nap bocsátja ki, és a látható fényspektrum többi színével együtt mindig körülvesz minket. A kék fény hullámhossza rövidebb és energiája nagyobb, mint más színeké, majdnem olyan erős, mint az UV-sugaraké, melyek káros hatással vannak a szemre és a bőrre. Az embereket minden eddiginél több kék fény éri a LED-technológiát alkalmazó digitális eszközök széles körű használata miatt.

Kék fény hatása a szemre

Az elektronikus eszközök által kibocsátott kék fény olyan problémákhoz kapcsolható, mint a túlerőltetett szemek, a homályos látás és a szemszárazság, mely a felhasználók felét érinti, de hosszútávon a szürkehályog kialakulásához is vezethet.

Honnan tudhatjuk, hogy túl sok kék fény éri a szemünket? A tünetek a következők:

  • száraz, fáradt, fájó vagy irritált szemek
  • fejfájás
  • hunyorítástól fáradt arcizmok

Kék fény hatása az alvásra

Az elalvás előtti képernyőidő rosszabb minőségű alváshoz vezethet. Ahogy kint sötétedik, a szervezet elkezd melatonint, azaz az alvási hormont termelni, azonban a kijelző által kibocsátott kék fény megzavarja ezt a folyamatot, azt jelzi az agynak, hogy ébredjen fel, ahelyett, hogy nyugalmi állapotba kerülne.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!