2021. szeptember 19., 08:52

A halfogyasztás előnyei

Szlovákiában a halfogyasztás nem örvend nagy népszerűségnek. Sokan az íze, vagy éppen a szaga, esetleg a szálkák miatt nem választják. Holott egy egészséges, gyorsan és változatosan elkészíthető alapanyagról van szó, amely a legtöbb diétában megállja a helyét.

halfogyasztás

Közismert tény, hogy a tengerparttal rendelkező országok lakosai körében alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedéssel küzdők száma. Ez nagymértékben annak köszönhető, hogy az ott élők jelentős mennyiségű tengeri halat fogyasztanak. Igaz, Szlovákia nem rendelkezik tengerparttal, de folyami, illetve tavi halakban bővelkedik. A tiszta hegyi patakokban és folyókban pedig igazán egészséges pisztrángok és egyéb halfajták élnek. Még ilyen adottságok mellett is a gyermekek többsége csupán halrudacskák formájában ismerkedik meg a hal ízével. Az élelmiszerboltok polcain ugyan egyre nagyobb a kínálat friss, fagyasztott, vagy konzerv áruból, de a szokások megreformálása kellene ahhoz, hogy az emberek szívesen vásárolják ezt az egészséges alapanyagot.

A hal egészségre gyakorolt pozitív hatása ugyanis, legalább heti egyszeri étrendbe iktatás mellett tud érvényesülni, természetesen a rántott halszeletek helyett inkább grillezett vagy párolt formában.

Miért annyira fontos?

A hal húsának jelentős a víztartalma, amely miatt nagyon könnyen emészthető élelmiszernek számít. A zsírt

A bennük található jó minőségű fehérje hozzájárul az immunrendszer zavartalan működéséhez és az izomépítéshez.

Mindemellett említést érdemel még az alacsony energiatartalmuk. A fogyókúrákban, illetve az izomépítő edzések étrendjében oly népszerű csirkemell mellett is megállja helyét a hal. A kiegyensúlyozott táplálkozáson túl, a különböző emésztőrendszeri betegségekből felépülők, a leromlott állapotú (fehérjében gazdag étrendet igénylő) emberek, a kismamák és a kisdedek számára is fontos tápláléknak számít.

halfogyasztás

Nem mindegy azonban milyen formában kerül a tányérra, a sózott, füstölt, szárított halak, és a szardellapaszta magas sótartalma miatt nem javasolt a magas vérnyomásban szenvedőknek.

A pácolt hering hisztamin- és tiramintartalma az arra hajlamosaknál fejfájást válthat ki. Egyetlen esetben kell mindenképpen kerülni a fogyasztását, mégpedig ételallergia esetén.

Beltartalmi értékei

A halhús értékes zsírtartalma hasznos élettani hatással bír. Különösen az olajos húsú mélytengeri halak (pl. lazac, hering, makréla, szardínia, tonhal), továbbá a pisztráng és a busa gazdagok omega-3 zsírsavakban. Az omega-3-zsírsavak nélkülözhetetlenek a sejthártya felépítéséhez, a szem és az agy egészséges fejlődéséhez. Ezenkívül hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez, és a szervezet gyulladásos folyamatainak mérsékléséhez.

Az ásványi anyagok közül különösen a csontok és fogak felépítésében szerepet játszó foszfor, és a szálkástól elfogyasztott hal (pl. olajos halkonzerv, sült hal) kalcium tartalma érdemel említést.

hering

A halfilék és a halkonzervek egyaránt nagy mennyiségben tartalmaznak fluoridot is, mely szintén hozzájárul a fogszuvasodás és csontritkulás megelőzéséhez. A tengeri halak kiemelkedő jódtartalma elősegíti a pajzsmirigy működésétSzelén tartalma fontos a túlzott mértékben képződő szabad gyökök elleni védelemben, ezzel segíti a szív- és érrendszer, valamint a sejtmembrán egészségének a megtartását.
A hal bőséges forrása a bőr- és nyálkahártyavédő A-, valamint a csontépítéshez és az immunrendszer működéséhez szükséges D-vitaminnak. Találhatók még benne az anyagcsere folyamatokban szerepet játszó B1-, B2-, és a vérképzéshez fontos B12- vitaminok is.

Visszatartó erő

Aki nem tud megbarátkozni a hal ízével, az nyilván nem fogja elfogyasztani, erőltetni semmiképp sem szabad. Sokan vannak azonban, akik más okból kifolyólag nem esznek halat. Elsődleges, hogy félnek a szálkáktól.

Ebben az esetben a filézett hal, vagy a különböző konzerv halak (energiaszegényebb változataik a saját levükben, és nem olajban eltett halak) vásárlása lenne célravezető.

halfogyasztás

A következő indok, hogy a halak húsában elraktározódnak a környezetükben esetlegesen előforduló szennyező anyagok, mint a higany és a növényvédő szerek. Ennek kiküszöbölésére élelmiszer-biztonsági ajánlások láttak napvilágot, melyekben a biztonsággal elfogyasztható mennyiségeket írják le, korcsoportok szerint. Úgy gondolom azonban, hogy ez főként a tengerparti országok lakosainak lehet irányadó. Végül az utolsó indok, a környezetvédelem, a mélytengeri halászat elleni tiltakozás. Napjainkban valóban nem lehet szó nélkül elmenni a természet határtalan kifosztása mellett.

Az állatvilág és a környezet tisztelete alapvető emberi tulajdonság kellene, hogy legyen. Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljes mértékben le kéne mondani a halfogyasztásról, hiszen jótékony hatása hasznára van az emberi szervezetnek.

Legkézenfekvőbb megoldás a hazai halak előnyben részesítése, valamint olyan halfeldolgozó üzemek támogatása, melyek garantálják a tisztességes halászatot.

Megjelent a Magyar7 2021/37. számában.

Megosztás
Címkék