2022. június 7., 13:19

Rimaszombati győzelem a Katedra Irodalomversenyen

Az idei Katedra Irodalomverseny országos döntője bővelkedett újdonságokban és meglepetésekben. Az ősz folyamán alakult Katedra Polgári Társulásnak, a verseny új szervezőjének köszönhetően új helyszínre költözött a verseny: 2022. június 6-án a 7–9. osztályos diákok a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karán mérhették össze a tudásuk legjavát.

Katedra Irodalomverseny
Zajlik a tanácskozás...
Fotó: Katedra

Idén, már nyolcadik éve a tanulók korcsoportjuk alapján két külön kategóriában vetélkednek. A hétfői nap, rendhagyó módon, teljes egészében a II. kategóriáé volt.

Reggel 10 órától az egyetem épülete megtelt vidámsággal, élettel: 80 izgatott versenyző és felkészítő pedagógus várta lelkesen a döntő kezdetét.

Katedra Irodalomverseny
A verseny résztvevői
Fotó:  Katedra

Az országos megmérettetésre az a 20 csapat kapott meghívást, akik a 4 fordulós levelezős versenyben a legjobban teljesítettek. A tanulók a következő iskolákból érkeztek: II. Koháry István Alapiskola, Tompa Mihály Alapiskola, Juhász Gyula Alapiskola, Alapiskola Tallós, Alapiskola Nyárasd, Czuczor Gergely Alapiskola, Eötvös Utcai Alapiskola, Mariánum Egyházi Iskolaközpont, Feszty Árpád Alapiskola, Corvin Mátyás Alapiskola, Tompa Mihály Református Gimnázium, Kováts József Alapiskola, Batthyány-Strattmann László MTNY Alapiskola, Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont, Borsos Mihály Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola, Móricz Zsigmond Alapiskola.

Katedra Irodalomverseny
A verseny résztvevőinek egy csoportja
Fotó:  Katedra

A II. kategória tanulói Frank Márton művét, a Páratlanokat dolgozták fel. A döntő két fordulóból állt, ahol a diákok különböző szintű szövegértelmezési feladatokat oldottak meg, játékos formában. A tanulók az irodalmi felkészültségük mellett megmutatták logikus gondolkodásukat, az összefüggések felismerésének képességét, s bizonyították felkészültségüket.

Az országos döntőt jelenlétével megtisztelte maga az író, Frank Márton is, akivel Szekeres Nikoletta, a Magyar Könyvfórum elnöke egy nagyon jó hangulatú beszélgetést folytatott.

Az író-olvasó találkozót követően pillanatokon belül egy hatalmas, kígyózó sor alakult ki a szerző előtt, hiszen minden versenyző elhozta a saját könyvpéldányát dedikálásra.

A beszélgetést követően került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre.

Az első helyet a rimaszombati 3 wolves csapat szerezte meg, akik a Tompa Mihály Alapiskolát képviselték: Bohus Edina Alexandra, Molnár Anna, Foszlányi Dávid; felkészítőjük Mács Gyöngyi.

Második helyen a Megőrzők végeztek Ógyalláról: Fekáč Angelika, Lebó Klaudia, Lebó Nikoletta; felkészítőjük Bagin Tünde volt. A dobogó harmadik fokára pedig a Nutellás muffinok csapata állhatott fel, akik szintén Rimaszombatból érkeztek: Farkas Anna, Mács Zille Anna, Antal Flóra; felkészítő: Lukács Veronika. Szeretettel gratulálok a csapatoknak és a felkészítő pedagógusoknak is.

Katedra Irodalomverseny
A győztes csapat
Fotó:  Katedra

A verseny ajándékcsomagjait a Rákóczi Szövetség, a Magyar Könyvfórum, a Jókai Színház, az Agrokomtrade s.r.o. és a SIK Polgári Társulás biztosította. A résztvevők étkezéséhez a Minits, Budiš s.r.o, a Pierre Baguette és a Kukkonia járult hozzá.

Köszönet illeti a versenyzőket a szorgalmas, kitartó felkészülésért, a kollégákat pedig a diákokkal végzett közös munkáért. Remélhetőleg a jövő tanévben újra együtt olvashatunk, versenyezhetünk. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.