2021. április 13., 09:55

Olyan világ jön – Göbő Sándor Márai-feldolgozása - VIDEÓVAL

A magyar költészet napja alkalmából új dallal jelentkezett a lévai Göbő Sándor. Ezúttal Márai Sándor Olyan világ jön című költeményét zenésítette meg.

Fotó: Göbő Sándor
Göbő Sándor lányával, Annával is rendszeresen zenél

Göbő Sándor az Olyan világ jön című Márai-verset még 2020-ban zenésítette meg, tizenegy további költeménnyel együtt. Maga a dal tehát már tavaly megszületett, de videó kimondottan az idei magyar költészet napjára készült.

„Mivel az otthoni helyiségeinket már jócskán »kinőttük« (már ami a hangszereket és a többi tartozékot illeti), máshogy kell megoldani az ilyen helyzeteket. Az operatőr szerepét kisebbik lányom, Eszter vállalta. Minden hangszert külön rögzítettünk, ehhez jött az ének, majd következett ezek összevágása” – fogalmazta meg Göbő Sándor, majd hozzáfűzte:

Április 11-e nem csupán József Attila, de Márai Sándor születésének napja is; ezenkívül felvidéki költőről, íróról van szó; szeretem az írásait, ily módon szerettem volta tisztelegni munkássága előtt; továbbá, szerettem volna időszerű érzéseimnek és gondolataimnak megfelelő verset választani – úgy érzem, ezzel a verssel ez sikerült.”

A dal szerzője aktuálisnak érzi a versben megfogalmazott gondolatokat:

A jelenlegi járványhelyzettől függetlenül is nagyot fordult – inkább borult – a világ. Ami értékes, azt egyre kevesebben becsülik és tisztelik, míg az értéktelen dolgoknak soha nem látott jelentőséget tulajdonítanak. A »szép« mintha már nem ugyanazt jelentené, mint azelőtt… Az egyenes jellem és a gerincesség sem »menő dolog« manapság, s ez engem elég érzékenyen érint, mert én nem ebben nőttem fel. De az is lehet, hogy egyszerűen csak »öregszem«…"
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.