2023. május 4., 19:35

Grendel Lajos nevét viseli a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának olvasóterme

2022 júliusában ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját a Szlovák Nemzeti Múzeum (SNM) - Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma. Az első állandó kiállítás Hagyományok és értékek - Magyarok Szlovákiában címmel 2003. május 23-án nyílt meg. 2019-ben modernizálták és megnyitották a kiállítás néprajzi részét.

Múzeumok éjszakája  - Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma
Fotó: snm.sk

A múzeum célja a szlovákiai magyar kultúra történetét és fejlődését dokumentáló gyűjtemények létrehozása, megőrzése, tudományos és szakmai feldolgozása és hozzáférhetővé tétele. A múzeum gyűjteménye 20 év alatt 1800 darabbal gyarapodott, és több mint 3500 kulturális értéket képviselő tárgyból áll.

2022 végén hat, fából készült székből és egy sarokpolcból álló garnitúra került a múzeum birtokába. Ezek a népi búrok a legfontosabb kulturális értéket képviselő kiállítási tárgyak közé tartoznak, amelyek az elmúlt években kerültek a múzeumunkba

- mondta a TASR hírügynökségnek Jarábik Gabriella, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának igazgatója.

A tervek szerint az újonnan beszerzett tárgyakat a pozsonyi múzeum két kiállításán is bemutatják a látogatóknak. Az egyik tárlat néprajzi témájú, a címe: Étel, ital, álom… - Mindennapok és ünnepek a nép életéből, a másik az Elcserélt otthonok című történelmi kiállítás, amely az 1945 és 1949 közötti lakosságcsere időszakát dolgozza fel.

2003 óta a múzeum kezeli az alsósztregovai Madách Imre-kastélyt és a mikszáthfalvai Mikszáth Kálmán-emlékházat is. 2018 novemberében a kassai Márai Sándor Emlékkiállítás is a múzeum fennhatósága alá került.

Az alsósztregovai kastélyban Madách Imre, Az ember tragédiája szerzőjének életéről és munkásságáról szóló állandó kiállítás látható.

A Mikszáth Kálmán Emlékházban 2021-ben Szent Péter esernyője alatt címmel nyílt meg a Mikszáth életét és munkásságát bemutató állandó kiállítás.

A múzeum legújabb állandó irodalmi projektje a Grendel Lajos-Olvasóterem megnyitása volt, amelyet 2020 februárjában, alig több mint egy évvel a Kossuth-díjas író halála után adtunk át a pozsonyi Brämer-kúriában. Grendel Ágotának, az író feleségének, valamint családjának köszönhetően a múzeum birtokába kerültek Grendel Lajos személyes tárgyai, díjai, könyvei, levelei, kéziratai, valamint más dokumentumok, iratokat és fényképek

- mondta Jarábik Gabriella.

Idén kiállításokkal és számos rendezvénnyel emlékezik meg a múzeum Madách Imre születésének 200. évfordulójáról. 2023 januárjában Madách Imre-emlékévet hirdettek Alsósztregován, egész évben rendezvénysorozattal várják a művészet, a tudomány és a kultúra iránt érdeklődő látogatókat.

Január 25-én a SNM pozsonyi székházában ...írtam egy költeményt... címmel Madách-emlékkiállítás nyílt. A kiállítás egyik érdekessége, hogy megvásárolható Az ember tragédiája című könyv 2019-es, magyar nyelvű kiadása, és a szlovák kiadás is, amelyet 2021-ben Jitka Rožňová fordított le szlovák nyelvre.

Idén márciusban, Madách születésének 200. évfordulóján a múzeum gondozásában magyar és szlovák nyelvű vándorkiállítás nyílt.
Képzőművészeti kiállítások is várják a múzeumlátogatókat a pozsonyi Brämer-kúra kiállítótermeiben.

Europa nobis címmel Jankovics Marcell eredeti illusztrációiból nyílik kiállítás május 13-án, a Múzeumok és Galériák Éjszakája keretében

- tájékoztatott Jarábik Gabriella.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.