magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2023. április 28., 08:31

Arcképcsarnok 4: Az Idő nyomkövetői

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága arcképcsarnok-sorozatának rövid bemutatását a honi magyar újságírókat felvonultató kiadványával folytatom. A vaskos album 2013-ban látott napvilágot, tartalmi részét a Fórum Intézet – Bibliotheca Hungarica kutatókönyvtárának vezetője, „mindenese” Végh László alkotta meg, állította össze, szerkesztette. A kiadvány, album pontos címe: A szlovákiai magyar újságírás ARCKÉPCSARNOKA – Újságírók, főszerkesztők, szerkesztők, publicisták, zsurnaliszták, rádiós és televíziós újságírók, sajtófotográfusok, fotóriporterek.

a-pragai-magyar-hirlap-alkotoi-1931-ben-parizsban
Galéria
+7 kép a galériában
A Prágai Magyar Hírlap alkotói 1931-ben, Párizsban
Fotó: SZMÍT

Az eltelt sok év alatt bizony – csakúgy, mint a többi arcképcsarnok – inkább dokumentummá lett ez a kiadvány is, hiszen az eltelt időszakban átalakultak, változtak nemcsak a tömegtájékoztatás „tartalmi”, fontossági aspektusai, hanem nagyban megváltozott a „technikai” eszköztár is, hiszen a digitalizált világ egészen más alapokat teremtett, más kihívásokat generált, más lehetőségeket nyújt, és akkor a legfontosabb „eszközről”, a nyelvről még nem is beszéltünk, pedig itt is megtörtént egyfajta „stílusváltás”, sajnos nem mindig jó irányban… De térjünk vissza a kiadványhoz... A rövid bevezetőben olvashatjuk:

Nincs unalmasabb olvasmány a tegnapi újságnál – mondogatják a tollforgatók több évtizede. Ez a megállapítás mostanság, a világháló térhódításának idején még inkább helytálló, hiszen egy-egy hír szinte pillanatok alatt végigszáguld a civilizált világ valamennyi számottevő honlapján. Ezzel a szédítő tempóval a nyomtatott sajtó képtelen lépést tartani, bármennyi aktualizált napi kiadásban lát is napvilágot. Keresi is a helyét, túléléseinek esélyét az információs forradalom szorításában.”

Valóban így van, pedig a bevezetőt jó tíz éve írták, és a helyzet hasonló, az újságírás keresi a helyét… És keresték a helyüket azok a (cseh)szlovákiai magyar újságírók is, a napi „robotolók” (mert ez a munka enyhén szólva sem könnyű), akik a különböző „rendszerekben” és társadalmi közegben megpróbálták tájékoztatni (ki-ki a maga lehetőségei, tudása, tehetsége, mindenkori beosztása, és nem ritkán fizetsége függvényében) a (cseh)szlovákiai magyarságot.

arckepcsarnok-ujsagiras
A szlovákiai magyar újságírás arcképcsarnoka
Fotó:  SZMÍT

Az arcképcsarnokba különböző habitusú, és legyünk őszinték, különböző „súlycsoportú” újságírók stb. portréit rendezték. De jelen esetben nem is a „súlycsoport” a lényeg, hanem sokkalta inkább az, hogy az idő bizonyos szakaszában kik voltak azok, akik ezt a munkát, vagy hivatást gyakorolták.

A kötet, az album erénye, hogy rengeteg remek arckép található benne a kutatókönyvtár archívumából. Az embert megragadja az a fénykép is, amely az album hátoldalán található. Ez olvasható alatta: A Prágai Magyar Hírlap alkotói 1931-ben Párizsban. Vannak vagy negyvenen, csupa szolid úr és úrhölgy. Hogy mi dolguk volt ilyen nagy létszámban Párizsban? S hogyha egy varázsütéssel eltüntetnénk a fényképről az embereket, vajon odavarázsolhatnánk-e a sok évtizeddel ezelőtt dolgozó Új Szó munkatársait, vagy a hajdanvolt magyar adás, vagy Dolgozó Nő, a Szabad Földműves munkatársait, esetleg a heteseket? Aligha…
delmar-gabor
Delmár Gábor
Fotó:  SZMÍT

Bár minden korszaknak megvoltak a maga „szépségei” és buktatói… S jöjjön most még egy idézet a bevezetőből:

Merőben más a helyzet a tíz-, húsz évvel, s még inkább a nyolc-kilenc évtizeddel ezelőtt megjelent újságokkal, amelyek megsárgult hasábjaikon vagy már digitalizált formájukban, érdekes, izgalmas, nem ritkán pedig tanulságos cikkeket, információkat rejtenek. Mert a maguk nemében és szintjén kordokumentumok: egy-egy történelmi esemény, korszakváltás, sorsforduló krónikái, amelyek révén múltunk és félmúltunk kis és nagy dolgairól, neves személyiségeiről vagy éppen hírhedt alakjairól, rajtuk kívül pedig a hétköznapok alig ismert vagy teljesen névtelen szereplőiről, az ő örömeikről, bánataikról és tragédiáikról olvashatunk.”

Mert az újságírás, a tömegtájékoztatás maga az Élet. Az volt, és az is lesz… Végh László sok érdekességet „bányászott” elő a kutatókönyvtár mélyéről. Valóban, az arcképcsarnok érdekesebb portréi a régebben éltek közül valók, s ez természetes is, hiszen őket kevéssé ismerjük.

babi-tibor
Bábi Tibor
Fotó:  SZMÍT

A korábban bemutatott néhány arcképcsarnoknál is felmerült az, hogy különböző okok miatt sokan kimaradtak belőle. Itt is ez a helyzet…

Ebben a kötetben – rövid életrajzukkal – azok szerepelnek, akik az elmúlt csaknem egy évszázadban (...) tudósítottak, riportokat írtak, s más publicisztikai és irodalmi műfajokban vallottak. Miként sajátos eszközeikkel a sajtófotósok és a rádiósok is. Különböző szakmai szintű nyomot, lenyomatot, emléket, hagytak vagy hagynak munkásságuk révén. Mint minden válogatás, ez is nyilvánvalóan bizonyos mértékig szubjektív. Lehet vitatkozni azon, kik maradtak ki, és vajon miért, s kik kerültek be teljesen indokoltan, netán indokolatlanul.”

Véletlenszerűen elsőnek Darvas János fényképe akadt a kezembe. Emlékszem, korábban nagyapám is gyakran emlegette, mint nem tehetségtelen költőt, aki nem mellesleg az ismert színész, Darvas Iván édesapja. Született Ipolymagyariban 1891-ben, elhunyt Budapesten, a főváros ostrománál 1945-ben. A két dátum között egy élet… egyetemi évek, első világháborús orosz fogság, szerelem, újságok, lapok (többek között a pozsonyi Magyar Újság, a Prágai Magyar Hírlap, Felvidéki Magyar Hírlap…). Több verseskötet, tanulmánykötet és újságírói kézikönyv. Még a Nyugatban is jelentek meg versei, és Hegyország hangja címmel 1934-ben műfordításkötete is napvilágot látott.

darvas-janos
Darvas János
Fotó:  SZMÍT

Érdekes elfoglaltság lapozgatni az arcképcsarnokot, és távirati stílusban ugyan, de megismerkedni a 100 újságírónak, fotósnak, szerkesztőnek stb. (akik között kiváló íróink, költőink is szerepelnek) nemcsak a tömör életrajzával, hanem az arcmásával is.

a-pragai-magyar-hirlap-alkotoi-1931-ben-parizsban
Galéria
+7 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.