2024. március 26., 19:11

Aranyország a könyvtárban

Kiértékelték az Aranyország (Zlatá krajina) elnevezésű irodalmi seregszemle alkotásait a rimaszombati Matej Hrebenda Könyvtárban. 

Aranyország irodalmi seregszemle
Fotó: Virsinszky Tamás/ma7.sk

A gömöri régió szlovák és magyar tannyelvű alapiskolái számára meghirdetett irodalmi pályázatra idén 15 különböző oktatási intézményből 75 diák jelentkezett, ebből 24-en magyar iskolából.

A Pavol Dobšinský szlovák író és műfordító Zlatá krajina (Aranyország) című meséjéről elnevezett seregszemlének az idei volt a 32. évfolyama, s változatlanul nagy sikernek örvend a diákok körében. 

A beérkezett pályaműveket szakmai zsűri értékelte, majd a tanulók jelenlétében Ľubica Kepštová és Juhász Katalin írónők elemezték a beküldött verseket és prózai műveket. 

Juhász Katalin elmondta, hogy a gyerekeknek nincs könnyű dolguk, mert szövegalkotást, valamint vers- és prózaírást nem igazán tanítanak az iskolákban. Ennek ellenére jól megoldották a feladatot, izgalmas és érdekes témákat, jól csengő rímeket választottak, s mindenki dicséretet érdemel. A versek tematikája nagyon változatos volt a muffintól kezdve a háziállatokig, de születtek művek az ünnepekről, a nyárról, a szabadidős foglalkozásokról, s volt, aki édesanyjához, nagyszüleihez, vagy éppen kedvenc tanárához írt verset. 

Bízunk benne, hogy a fiatal tollforgató csemeték folytatják irodalmi tevékenységüket, és még sok szép művet hoznak nekünk. A seregszemle sikere inspirál minket is, és egyúttal emlékeztet az irodalom és a kreativitás fontosságára az életünkben"

- mondta Herczeg Rita, a könyvtár igazgatója, aki elárulta, nagy izgalommal várják mindig, hogy a következő években milyen új történetekkel lepi meg őket a fiatalok generációja.

Az alkotások minden évben egy szöveggyűjteményben kerülnek kiadásra a könyvtár által. A rendezvény a Művészeti Alap pénzügyi támogatásával valósul meg.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.