2020. február 27., 13:42

Állandó tűztől övezve- megjelent a Füleki Vármúzeum legújabb kiadványa

Elsőként a Füleki Városi Könyvtárban mutatták be a Discussiones Filekienses szakirodalmi kötetsorozat negyedik részét, amely a füleki vár hadtörténetét ismerteti II. Koháry István kapitánysága alatt.

A történelemmel foglalkozó tanulmánykötet a múlt év végén jelent meg a Füleki Vármúzeum gondozásában, magyar nyelven.

Szerzője Komjáti Zoltán Igor, aki a kötetsorozat első részének írója is egyben. A szerző elmondta, a 17. század magyar hadtörténetével foglalkozó kutatásokban általában túlhangsúlyos a dunántúli főkapitányságok vizsgálata. Ezzel szemben a Bányavidéki és Felső-magyarországi Főkapitányság hadi eseményeiről kevés munka készült.

„A császári szolgálatban álló végvári helyőrségek szisztematikus hadtörténeti feltárására még csak nagyon kevés próbálkozás történt, így elég kevés ismeret van róluk. Pedig a végvár Koháry II. István főkapitányságának idején (1667–1682) nemcsak az oszmán hódítók további északi terjeszkedésének állta útját, hanem eredményesen harcolt a Hódoltság területéről vagy Erdélyből betörő kurucok ellen is. Fülek olyan stratégiai jelentőségű erőd volt 1663-tól kezdve, amely a környékbeli végvárak közül a legnagyobb létszámmal rendelkezett, emellett pedig még az információs és hadászati összekötő kapocs szerepét is betöltötte Alsó- és Felső-Magyarország között. A végvárra vonatkozó kutatások tehát hiánypótlóak a mai napig, és voltaképpen ezért is született meg a könyv” – magyarázta.

Hozzátette: a könyvben feldolgozza az 1667 és 1682 közötti végvári életet, ismerteti a kurucosság és a törökösség fogalmát, de az olvasók elé tárja a kuruc-török harcok metodikáját, dinamikáját, és betekintést nyújt az akkori királyi Magyarország minden területének életébe.

Azzal, hogy a könyv elkészült, a magyar történetírás számára egy eddig kevésbé ismert, és bizony eléggé elhanyagolt térség ismeretlen korszakának a bemutatása valósul meg, amellyel egy újabb mozaikdarab kerül a helyére a 17. századi végvári rendszer történetében”

– hangsúlyozta.  

A várhoz közvetlenül kapcsolódó publikáció célja az eddig elért, több mint tíz éves levéltári és történeti kutatások eredményeinek bemutatása, továbbá Koháry II. István tábornagy és országbíró főkapitányságának idejéhez kötődő, a füleki végvár hadtörténetét feldolgozó legújabb információk terjesztése a szakmai közönség felé.

„Azon kívül, hogy II. Koháry István volt a füleki vár utolsó várkapitánya, országbíró volt, költő, támogatta a füleki ferenceseket, és megépítette a füleki ferences templomot és kolostort, ezért mi is igyekszünk az emlékét megőrizni. Ezért kapcsolódik az ő nevéhez, illetve a Koháry-Coburg családok történetéhez az a négy kiadott része is a Discussionesnek, amelyek eddig megjelentek” –nyilatkozta Titton Viktória, a Füleki Vármúzeum igazgatója.

Az új kiadvány 300 példányban jelent meg. A történelmi sorozat részeként a Füleki Vármúzeum a jövőben szeretné megjelentetni a 18. századból származó legrégibb ferences krónika, a Historia Domus szlovák fordítását, illetve új sorozat indítását is tervezi, mely a nagyközönség számára készülő, Fülekkel foglalkozó témaköröket bemutató fotóalbum lesz.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.