2023. február 7., 09:09

A kozmikus tyúk

Petőfi Sándorról nehéz újat mondani. Kell-e egyáltalán? Lehet-e tovább árnyalni, ragozni azt a tüneményes tehetséget, amely hét év alatt üstökösként röppent fel a világirodalom csúcsára?

petőfi
Fotó: Magyar7/Archív felvétel

Pedig úgy tartják, minden kornak feladata, sőt kötelessége egy-egy alkotói pálya, életmű újraértelmezése, ha úgy tetszik, aktualizálása. Az irodalomtudomány ezt recepciónak nevezi. Szerencsére nagyapaként megadatott, hogy az unokáimat hallva gondolkozhassak Petőfi egyik közismert verse fölött, amely általános iskolai olvasmány.

Két éve Misi, nemrég Marci unokám szavalta az Anyám tyúkját a mobiltelefon kamerájába, amit a fiam átküldött. Hej, Sándor, látnád, hogyan közlekedik az irodalom manapság, bizony elcsodálkoznál!

Az emblematikus magyar tyúk immár ott kotyog az éterben, és a műholdak segítségével a világ bármely konyhájában képes leszállni. Kell ehhez bármilyen elemezgetés?

Megjelent a Magyar7 2023/5. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.