2023. május 31., 20:28

Sikula Gábor: A dicsőítés az egyik legjobb formája annak, hogy közösen megéljük a hitünket

Hosszú évek után idén újra Somorján járt a CRUX Zenekar, egy dicsőítés keretén belül zenélt a helyi Nagyboldogasszony Plébániatemplomban. A szentmisén már a helyi, somorjai zenekar működött közre, akik ezután egy önálló dicsőítés-részt vállaltak, majd a CRUX zenekar előtt fellépett a Forrás zenekar is. A somorjai alkalomról és a Dicsőítő Felvidék idei programjáról Sikula Gáborral beszélgettünk.

Sikula Gábor
Fotó: Búcsúházy István

Hogy éreztétek magatokat a somorjai dicsőitő-esten?

Tényleg régen jártunk már itt, azért is nagyon örültünk, hogy végre sikerült összehozni ezt a dicsőítést. Köztudott, hogy személyes kötődésünk van Somorjához, hiszen több régi tagunk, barátunk és segítőnk is somorjai. Már ők is nagyon várták az alkalmat, hogy zenénkkel szolgáljunk Somorján.

Itt Somorján akusztikus hangszerelésben adtátok elő nagyböjti dicsőítő dalokat, a helyszín pedig a Nagyboldogasszony plébániatemplom volt. Gyakran előfordul, hogy nem teljes hangszerelésben léptek fel?

Régebben ez ritkább volt, de mivel keressük annak a formáit, hogy mindenhol a helyszínnek megfelelő stílusban és hangszerelésben szólaljanak meg a dalaink, gyakran adjuk őket elő akusztikus formában is –  ilyen például az is, amikor templomban adunk koncertet. A nagykoncertes hangzásnak is megvan a helye a színpadon, de érezzük, hogy ezeknek a daloknak van üzenete akusztikus formában is. Így pedig jobban illeszkedik a liturgiához.

Crux dicsőítés
Fotó:  Archívum

Mit jelent maga az a fogalom, hogy dicsőítés, s miért fontosak szerinted ezek az alkalmak?

A dicsőítés egyfajta közös éneklés, pontosabban az énekben való együtt imádkozás, mely szerintem az egyik legjobb formája annak, hogy közösen megéljük a hitünket, közösen átéljük a dalokat, az imát.

A dicsőítés lehetőséget ad arra, hogy különféle felekezetek együtt énekeljenek, s ez jó módja annak, hogy összekapcsoljon közösségeket. Aki egy-egy alkalomra eljön, az imádkozhat, dicsőíthet, meghallgathat tanúságtételeket. Egyszóval ezek az alkalmak hozzá tartozhatnak a hétköznapi hitélethez, ugyanúgy, ahogy az ima és a szentmisén való részvétel is része a vallásosságunknak.

Mondj valamit a Dicsőítő Felvidék projektről. Honnan jött az ötlet?

A Dicsőítő Felvidék ötlete már régebben felmerült, a szervezését pedig már 3 éve, 2020-ban elkezdtük, de ugye akkor a vírus miatt halasztani kellett, s végül csak tavaly, 2022-ben vettük fel újra a fonalat.

A koronavírus-járvány után azt láttuk, hogy sok közösség meggyengült a korlátozások miatt, így szükségét láttuk, támogatni kell a felvidéki magyar keresztény közösségeket. Sok magyar dicsőítő csapattal felvettük a kapcsolatot, akik alátámasztották, hogy kevés ilyen nagyszabású rendezvény van, ahol megismerhetnék őket, sok ilyen formáció csak a saját közösségükben ismert.

Így kezdtünk el szervezkedni, együttműködve 10 felvidéki magyar keresztyén zenekarral.

A célunk az volt, hogy támogassuk őket, másrészt olyan rendezvények megszervezése, ahol a dicsőítésen van a hangsúly, mely összeköt felekezeteket, generációkat, a lehető legmagasabb színvonalon megvalósítva.

Mikor kezdtétek, hol jártatok idén, s merre mentek még?

Az idei évben eddig 6 alkalmunk valósult meg: Dunaszerdahelyen, Somorján, Nagykaposon, Királyhelmecen, Szepsiben és Nagybalogon is jártunk, sok felemelő és megerősítő találkozásban és élményben volt részünk. Jelenleg gőzerővel készülünk a debreceni Ez az a nap! Stadion 2023-ra, ahol június 10-én a világhírű ausztrál Hillsong United is színpadra lép. A Felvidéket a CRUX képviseli majd a színpadon, és az egész Felvidékről érkeznek majd közösségek és csoportok. A Dicsőítő Felvidék rendezvényein a helyi közösségek dicsőítenek együtt, itt viszont mindezek a közösségek együtt, egy szektorban dicsőítenek majd a Nagyerdei Stadionban. A felvidéki dicsőítő alkalmakat szeptemberben folytatjuk, az egyes dicsőítések dátumaiért és bővebb információkért érdemes ellátogatni a Dicsőítő Felvidék oldalára.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.