2020. november 16., 10:42

Sakktáblaszerű ülésrenddel és felmentéssel újrakezdődik a hitélet

A Szlovák Püspöki Kamara szerint kulcsinformáció, hogy november 16-tól sakktáblaszerű ülésrenddel ismét megengedett a templomlátogatás, mely már az első hullámban is bevált.

A hívők a padokban vagy a székeken tehát úgy foglalhatnak helyet, hogy egymástól kellő távolságban legyenek. Ez a szabály azonban csak azokra vonatkozik, akik ülnek és csak a templom kapacitásának fele használható ki, figyelmeztetnek.

Vagyis, ha egy templomban 100 ülőhely van, akkor legfeljebb 50-en vehetnek részt a szentmisén.

Mivel a gyülekezési tilalom továbbra is érvényben van, a templomban vagy annak bejáratán kívül állni, nagyobb számban, nem lehetséges.

A püspökök felhívták a figyelmet arra is, hogy minden eddigi higiéniai előírás érvényben marad, vagyis kötelező a maszkviselés, a templomajtóban a kézfertőtlenítés, elmarad a mise közbeni kézfogás, üres marad a szenteltvíztartó, a pap áldoztatás előtt fertőtleníti a kezét.

Továbbra is kézbe történik az áldozás, kivéve, ha erre nincs mód. A templomokban rendszeres lesz a fertőtlenítés, főleg a gyakran érintett felületek esetében, mint amilyenek a kilincsek.

A püspökök ugyanakkor kérik az idős és krónikus beteg embereket, valamint a veszélyeztettek csoportjába tartozókat, hogy fontolják meg a szentmisén való részvételt. Az idősek számára akár külön szentmise is tartható. Továbbra is érvényben marad a felmentés a vasárnapi kötelező szentmise alól.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!