2021. március 21., 11:50

Pawel Cebula: Minden ember tanulhat Jánostól, aki egész életében Krisztust követte

2019 márciusában a krakkói érsekség elindította Isten szolgája Esterházy János boldoggá avatási eljárását, aminek az első, előkészítő szakaszában járunk. S bár már akkor világos volt, hogy hosszú procedúrának nézünk elébe, a koronavírus-járvány alaposan lelassította ezt a folyamatot. Cebula Pawel minorita szerzetes, a boldoggá avatási eljárás posztulátora szerint ebben a helyzetben türelemmel és sok közös imával segíthetjük a folyamatot.

Fotó: Joanna Adamik
Pawel Cebula posztulátori kinevezése.

Pawel atya, az embernek olyan érzése van, hogy Esterházy sorsa mintha párhuzamot mutatna a jelenlegi, embert próbáló helyzettel. Hol tart most a boldoggá avatás folyamata?

Azért az ő keresztje sokkal súlyosabb volt, mint a miénk, és mégis végig hűségesen kitartott alatta. A koronavírus-járvány sajnos nem tette lehetővé a tanúk kihallgatását. Sőt, ez idő alatt hárman el is távoztak az élők sorából, köztük legutóbb éppen Lízna cseh jezsuita atya. Személyes tanúságot ugyan nem tudott tenni Jánosról, de vallomásai már megjelentek nyomtatott formában, könyvekben.

Csodálatos módon Isten még köztünk tartja János leányát, Alízt. Ami a kutatásokat illeti, azok azért előrehaladtak, bár a levéltárakba való bejutás nem mindig és nem mindenhova lehetséges.

A határok is nehezen átjárhatók, ami nem kedvez a tudományos munkának. Viszont a járvány furcsamód segített abban, hogy János magánkultusza terjedjen. Alsóbodokon minden hónap első szerdáján van szentmise a boldoggá avatásáért és az örökségének kibontakoztatásáért, amiben első helyen szerepel a népek megbékélése. A járvány miatt ez is az online térbe kényszerült, ami egyúttal lehetővé tette, hogy például Déváról Böjte Csaba testvér is misézzen, prédikáljon. Ezt a szentmisét akkor annyian nézhették és hallgathatták, ahányan csatlakoztak, nem csak amennyien beférnek a kis kápolnába. Nagyon sokan megnézték azt a Három nemzet karácsonya című koncertet is, ahol János idézetei elhangzottak. Ma is érvényesek a gondolatai, olyanok, mintha egy mai, igazi keresztény politikus szájából hangoznának el.

Érezhető-e előrehaladás Szlovákiában Esterházy megítélését illetően?

Igen. Az Imádság Isten szolgája Esterházy János boldoggá avatásáért és lelki örökségének kibontakozásáért szlovák nyelvű fordítása elnyerte a Nagyszombati Érsekség jóváhagyását. Ez nagy lépés előre. Most már magyarul, lengyelül, csehül és szlovákul is kész van az ima szövege, egyházi jóváhagyással. Már csak mondani, imádkozni kell minél többször, hogy közelebb jussunk a célhoz. A Jánossal kapcsolatos tudatlanságot és félreismerést pedig szeretettel el kell oszlatni és helyre kell tenni.

Mi a helyzet az Esterházy-kultusszal, ami nagyot lendíthetne a boldoggá avatási peren?

Úgy látom, az is terjed, többek közt Lengyelországban is. Ennek bizonyítéka, hogy János kerek születésnapja tiszteletére több helyen is lesznek szentmisék, Varsóban például püspöki misét tartanak. De Prágában, Pozsonyban és a visegrádi négyek országaiban is több helyen szolgálnak szentmisét János szándékára. Ha a kultusza terjed, az azt jelenti, hogy Jánoson keresztül és az ő életén át Isten szól az emberekhez. Nemrég lengyelül és angolul is megjelent róla egy monográfia, egy komoly tudományos munka. Az ismeretterjesztésben pedig nagyon fontos, hogy sikerült tavaly kiadni négy nyelven – szlovákul, magyarul, lengyelül és angolul – egy kiadványt, amelynek a címe A mi jelünk a Kereszt! – Isten szolgája Esterházy János élete és vértanúsága. Alsóbodokra, a zarándokközpontba is egyre több hívő járt, amit most a járvány persze megakasztott, de ha túl leszünk rajta, ez folytatódhat tovább. Születésének 120. évfordulója alkalmából kisebb megemlékezések, koszorúzások minden országban lesznek, de nagy ünnepségekre egyelőre nem kerülhet sor. Ha javul a járványhelyzet, ezt még pótolni lehet.

Mi az, amit Esterházy Jánosról 2021-ben minden felvidéki magyarnak tudnia kell?

Hát az, amiért János az életét feláldozta. Hogy ha nincs összefogás, együttműködés, szolidaritás és megbékélés, akkor nem jutunk előbbre. Megbékélés pedig nincs megbocsátás nélkül. Ez a nagyböjti és egyben húsvéti üzenet is. (…)

A teljes cikk megjelent a Magyar7 2021/11. számában.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.