2023. szeptember 15., 17:51

Öröm, hála és hit

A keresztyén értékeket, a közösségek munkáját és a segítő szeretetet ünnepelték a Komáromi Református Egyházmegye családi napján, a mátyusföldi Deákin. A jelenlevők hitükben megerősödve mehetnek tovább a hétköznapok kihívásokkal teli útján.

Családi nap
A deáki Manna énekkar szolgálata az egyházmegye családi napján
Fotó: Szomolai Andrea

A Komáromi Református Egyházmegyéhez tartoznak a csallóközi és a mátyusföldi közösségek, gyülekezetek.

– A felvidéki református egyháztest legnagyobb egyházmegyéje vagyunk, 32 gyülekezet, több mint tizenötezer református hívő tartozik hozzánk – magyarázta a családi napi istentisztelet után Szénási Szilárd, az egyházmegye esperese. A hagyományos alkalmak mellett négy évvel ezelőtt kezdtük a családi napok szervezését, mert úgy éreztük, jó, ha a lelki tartalom szabadabb beszélgetésekkel és szórakozással párosul.

Az első összejövetelre a reformáció 500. évfordulójára emlékezve került sor, de egyre inkább haladunk afelé, hogy ugyan kötött programmal, de mégis kötetlenül tudjunk közösségben lenni.

A Pozsonyi és a Komáromi Református Egyházmegyék a felvidéki tömbmagyarságot ölelik fel, ha a nemzeti kondíciót nézzük, akkor elmondható, hogy mi állunk a legjobban. Jól el vagyunk látva lelkészi szolgálattal is, tőlünk keletebbre azonban már nem így van. Az ilyen alkalmakhoz a gyülekezetek is hozzájárulnak, mindenki azzal, amit a szíve diktál. Legyen az egy katlan gulyás, egy tálca sütemény, egy színdarab vagy egy kórusmű.

Míg a gyermekek játszottak, a felnőttek elmélyülhettek Szeverényi János missziós lelkész igehirdetésében. Az istentisztelet során egy különleges zenekar szolgált, amelynek a tagjai lelkészek: Süll Kinga, Tóth Krisztián, Nagy Zsolt, Lőrincz Gábor és Édes Gábor.

Écsi Gyöngyi előadóművész, a hetényi gyülekezet lelkipásztora árnyékos helyet keres nekünk a beszélgetésünkhöz, könnyed természetességgel hellyel kínál maga mellett, majd dúdolni kezdi: Jöjj Jézushoz, mert szíve vár. Az általa irányított Tábita bábcsoport gyermekei is körénk sereglenek, a Bábel tornya előadást hozták el Deákiba.

Nagyon szeretjük a családi napokat, olyanok ezek az alkalmak, mint egy-egy református kisfesztivál. Sok hasonló ember találkozik az Ige körül, itt mindenki Krisztusban bizakodik. A jókedv és a beszélgetés a lényeg a találkozás öröme felett

– mesél élményeiről.

A nagy találkozások közepette örömmel fedezem fel, hogy Fazekas László, emeritus püspök is jelen van Deákin.

– Ezek a családi napok kicsit összefüggenek a magyar kormánytól kapott támogatással is, mert annak kapcsán indult el, hogy minden egyházmegye legalább egyszer évente összeszólítja a híveket egyházmegyei családi napra – magyarázta az emeritus püspök.

A rendezvények jelentősége, hogy a hívek ne csak a saját gyülekezetükben éljék meg a hitüket, hanem olyan szabad, kötetlen formában is, ahol ott van Isten igéje, a közös imádság, de a közös, terített asztal is.

Olyan érzéssel telik el az ember, hogy nem vagyunk egyedül, sokan vagyunk.

Az ilyen alkalmak lelke mindig a szervező, akinek a kezében összefutnak a szálak.

A szervezés feladatait tökéletesen látta el Édes Ákos lelkipásztor, aki feleségével, Édes Réka lelkésznővel együtt 2010 óta szolgál több mátyusföldi gyülekezetben, így Deákin is.

– A tényleges szervezést már áprilisban elkezdtük – magyarázta a lelkipásztor.

– A deáki közösségünk nagyon erős, és ehhez még hozzájött egy olyan közeg, amely egy értékes rendezvényt tudott létrehozni. Öröm és hála van a szívünkben.

Megjelent a Magyar7 hetilap 37. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.