cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. szeptember 14., 10:41

Megvan a csapat, és tudjuk mit kell tenni – megjelent a MAGYAR7 37. száma

Vokscsata fals hangokkal. Az egyik a progresszívektől érkezik, akik szerint a migrációról a magyar kormány és Orbán Viktor tehet. „Az érvek hiányoznak, de a hangulatkeltésnek ez nem is sajátja. A mondata végén meg már ott van Robert Fico is, Orbán–Fico összekacsintását sugallva ezzel. Itt tart ma a liberális gondolkodás”, de a migránsügyben elégtelenre vizsgázott a minden bajra orvosságként összegründolt Ódor-kormány is, Zuzana Čaputovával az élén, a döntéshozóknak ugyanis szándékuknál csak elképzelésük volt kevesebb, írja vezércikkében Molnár Judit főszerkesztő.

Magyar7 - 2023/37. szám

Szűk három hét maradt a szeptember 30-i előrehozott választásokig. A kampányhajrára fordulva a Smer növekvő előnye mellett magyar szemmel a Szövetség erősödése a legszembetűnőbb. A kampányhajrá minden korteshadjáratban döntő jelentőségű, hiszen ebben az időszakban kell a még bizonytalan választók döntését véglegesítő impulzust megadni a pártoknak, amelyet már nem ír felül egy következő benyomás. Kolek Zsolt: Kérdések és irányok a kampányhajrában

Magyar7 - 2023/37. szám

Pomichal Krisztián Az erkölcs fogságában című külpolitikai jegyzetében azt írja, hogy mi itt „viszonylagos nyugalomban és kényelemben filozofálgathatunk befogadásról meg keresztény erkölcsről, egészen addig, amíg az illegális bevándorlás meg nem mutatja nekünk, mi a valódi integráció. A társadalom szövetének felfeslése, a szociális és nyugdíjrendszer összeomlása, az erőszak integrálódása hétköznapjainkba.” Tévedés ne essék, efelé megyünk! A nagyságrend még mindig „csak” százezres, a moralizálás és filozofálás luxusa még mindig a miénk. A kérdés azonban nem úgy szól, kicsavarják-e azt a kezünkből, hanem úgy, mikor!

Úgy gondolom, mi magyarok úgy vagyunk „összerakva”, hogy ha megszólal egy fajsúlyos nemzetébresztő zene, akkor nincs olyan magyar ember, akinek ne dobbanna nagyot a szíve, még ha nem is mutatja, vallja eheti nagyinterjúnkban Vadkerti Imre előadóművész, a Kormorán énekese. Szerinte mindenképpen otthon, a családokban kellene az identitás erősítését kezdeni, hogy kellő ismeretekkel induljon el a gyermek ebbe a vegyes nyelvű világba. Ehhez az is elengedhetetlen, hogy a szülők engedjék, magyar tanárok tanítsák a gyerekeiket, hogy tisztában legyenek a múltjukkal, nyelvükkel, irodalmukkal, a sportolóink sikereivel, hiszen mindenkire büszkének kell lennünk, aki közülünk nyomot hagyott a világban. Vadkerti Imrével Tóth Tünde beszélgetett.

Magyar7 - 2023/37. szám

Rajkovics Péter vendége volt a Nézőpontban Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke, Nagy József volt környezetvédelmi miniszter és Iván Tamás, a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke. A beszélgetés fő mondanivalója benne van a címben: A régiókra figyelni kell parlamenti szinten is. A szakértők egyaránt állítják, magyar képviselet nélkül továbbra sem lesz gazdája a régiónknak, és egyedüli kitörési lehetőségünk rövid távon a vállalkozói közeg megerősítése.

Magyar7 - 2023/37. szám

A csapat kész, tudjuk mit kell tenni, állítja Andruskó Imre, a komáromi Selye János Gimnázium igazgatója, Menyhárt József, az Országos Oktatási és Ifjúsági Intézet munkatársa, valamint Orosz Örs, a Sine Metu Egyesület elnöke ugyancsak a Nézőpontban, amelynek szerkesztett változatát megtalálják lapunkban. A szlovákiai magyarság politikai képviseletének stratégiai, sőt nyugodtan mondhatjuk történelmi léptékű feladatai közé tartozik az anyanyelvi oktatás és kultúra megőrzése, illetve minőségi változásuk szakadatlan elősegítése.

Az orosz–ukrán háború gazdasági következményei nem csupán a két érintett országban jelentősek, hanem Európa nagyobb részében is. Térségünkben az ukrán gabona piaci betörése váltott ki nagyobb ellenállást. Az Európai Unió júniusban szeptember közepéig hosszabbította meg az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek – a búza, kukorica, repcemag és napraforgómag – behozatalára vonatkozó korlátozást. Ez a határidő pénteken jár le, lapzártánkkor még hivatalos döntés nem született az esetleges meghosszabbításáról, pedig az érintett országok ezt kérték. Rajkovics Péter: Hova kerül az ukrán gabona?

Magyar7 - 2023/37. szám

Nincs abban semmi meglepő, hogy szinte elsikkadt a hírdömpingben Volodimir Zelenszkij történelmi „jelenése”, amikor megemlékezett a katyńi tömeggyilkosság áldozatairól. Az ukrán elnök a szovjetek által elkövetett mészárlásról szólva természetesen kerülte a második világháborús ukrán rémtettek emlegetését, pedig nagyságrendekkel meghaladta az oroszokét. A közös nevező: mindkét esetben lengyelek voltak az áldozatok. A történelmi események és napjaink politikájának összefüggéseiről ír lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly A szálka, a gerenda meg az amnézia címmel.

Magyar7 - 2023/37. szám

Görgei Artúr két találkozása egykori parancsnokával a címe a leporolt históriák legújabb kiadásának. Lacza Tihamér cikke után a Múltunkban olvassák el Popély Gyula történész idézetekben gazdag cikkét a második világháború kitörését megelőző diplomáciai történéseiről és a propaganda hihetetlen nyomásáról Magyarország és Lengyelország ellen. Címe: Háború a szomszédban 1939 szeptemberében 

Kaszmán Zoltán Migránsok az Ipoly mentén címmel foglalja össze az elmúlt napok idevágó eseményeit. Mint ismeretes, a polgármesterek nyomására a Nagykürtösi járásban kihirdették a veszélyhelyzetet. Erre azért volt szükség, hogy a helyzet rendezésére több eszköz álljon az illetékesek rendelkezésére.

Magyar7 - 2023/37. szám

Jövőre már pedagógiai asszisztenseket is képeznek Szencen, hiszen az utóbbi években egyre több iskola igényli a pedagógiai asszisztensek segítségét, akik aktívan részt vállalnak a kisiskolások nevelésében, de mégsem tanárok, írja Dunajszky Éva.

Pozitív diszkriminációt a régióinknak! Ezt követelik az apró falvak polgármesterei, amelyek az energiaárak és a kormány hozzáállása következtében rendkívül nehéz anyagi helyzetben vannak. Gergely Papp Adrianna, Debrőd polgármestere szerint pozitív diszkriminációra van szükség, s ezért is fontos, hogy közösségünknek legyen parlamenti képviselete, olvasható Fábián Gergely összefoglalójában.

Tankó Tamás 34 éves alsópokorágyi gazda és falugazdász, akivel a hazai mezőgazdaság, illetve az ukrán gabona jelentette gondokról beszélgetett Virsinszky Tamás. A szakember állítja, ha az EU megengedi, hogy az ukrán gabona betörjön az európai piacra, ezzel kigúnyolná azokat az uniós gazdákat, akik a közös agrárpolitika szabályait betartva termelnek. Magyarán, kést szúrna saját gazdáinak a hátába.

Nagy-Miskó Ildikó Fehér István pedagógussal készített interjút annak kapcsán, hogy nyugdíjba vonult. De büszke arra, amit pár év alatt sikerült elérnie a Bátorkeszi Kováts József Magyar Alapiskola igazgatójaként, illetve vallja, fontos a diákok nemzettudatának erősítése, és ma is úgy tenne, mint évekkel ezelőtt: felvenné a magyar állampolgárságot.

A Királyhelmectől 5 kilométerre fekvő Perbenyik község a trianoni határmódosítást megelőzően Zemplén vármegye Bodrogközi járásához tartozott. A település életében mintegy két évszázadon keresztül meghatározó szerepet játszott a Mailáth nemesi család. A hálás utókor most díjakat alapított, amelyeket a nemesi család két tagjáról nevezett el, s idén először ki is osztották őket, olvasható Molnár Gabriella beszámolójában.

Megmenekülhet az enyészettől az ajnácskői Ebeczky-kúria, írja Agócs Szvorák Emese. Besztercebánya megye megvenné és látogatóközponttá alakítaná a romos épületet, amely a későbbiekben a Novohrad–Nógrád Geopark és a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet közös fenntartása alatt működne.

Ma már nem ritka, hogy egy pap több plébániát is ellát, intézi a templomfelújítás ügyeit, tanít az iskolában. A hívekkel való hosszabb beszélgetésekre alig jut idő. Kevesen vagyunk – mondják. Kevesen vannak – konstatálják a hívek, és minden szentmise előtt imádkoznak a papi hivatásokért. Hogy is állunk ezzel tájainkon? Erről kérdezett két katolikus lelkipásztort és egy hívőt Bokor Klára a Paphiány? Hívőhiány? című cikkében.

A keresztyén értékeket, a közösségek munkáját és a segítő szeretetet ünnepelték a Komáromi Református Egyházmegye családi napján, a mátyusföldi Deákin. A jelenlevők hitükben megerősödve mehetnek tovább a hétköznapok kihívásokkal teli útján. Szomolai Andrea: Öröm, hála és hit

A nagymegyeri Kosár Egrecká Milada pár évtizede él már Bogyán, ahol meseszép kertet alakított ki. Mint mondja, először legyen egy alapötletünk, tervezzük meg a kertünk vázát, s aztán építkezhetünk tovább. Fontos, hogy az örökzöldek legalább egyharmadnyi részét tegyék ki a növényeknek, hogy télen se legyen csupasz a kertünk, illetve, hogy minden hónapban legyen nyíló virágunk.” A kiváló kertésszel Lacza Gergely beszélgetett.

Összeegyeztethető-e a hit a tudománnyal? Ez a Kávézó rovat első cikkének a címe, amelyben Domonkos Andor kutatóorvos azt írja, maga is gyakran megkapja ezt a kérdést, és a válasza mindig ugyanaz: igen, feltétel nélkül. Érdemes elolvasni a racionális magyarázatát.

Magyar7 - 2023/37. szám

Nápoly környéke számtalan lehetőséget és érdekességet kínál a látogatóknak. A kihagyhatatlan úti célok közé tartozik Pompeji, a Vezúv, hajókirándulásokkal a közeli Capri és Ischia szigetek meglátogatása. Egyedülálló, és valóban meghökkentő természeti szépségekkel viszont az Amalfi-parton találkoztunk, írja Protics János a Barangolóban.

Magyar7 - 2023/37. szám

Az Íz-lelő kínálata kövesztett oldalas és szilvás-mákos lepény Vass Laura konyhájából.

Vas Gyula a Jeep Compass 4xe Upland autót tesztelte, amelyről azt írja, hogy környezetbarát autó, műszaki fogyatékosságokkal.

Magyar7 - 2023/37. szám

A Szurkolóban olvasható Rajkovics György: Vezeti a csoportját a magyar válogatott című írását, amelyben áttekinti, hogyan jutott el ide a magyar labdarúgó-válogatott.

Magyar7 - 2023/37. szám

Rajkovics Péter pedig arról ír a birkózók kapcsán, hogy vajon meddig bűnhődnek még az orosz sportolók?

A MAGYAR7 37. számának hátlapján a nemesludrovai Mindenszentek-templom freskói láthatók. Lapunkban természetesen megtalálják a keresztrejtvényt és a részletes műsort is. Keresse, olvassa lapunkat, de legjobb, ha megrendeli.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.