2024. április 23., 11:51

Magyar főpásztorért és magyar püspökségért imádkoztak Komáromban – VIDEÓ

Immár 35. alkalommal gyűltek össze a felvidéki magyar katolikus papok és hívek, hogy a Komáromi Imanapon imádkozzanak magyar főpásztorért, magyar püspökségért, magyar papi és szerzetesi hivatásokért. A Szent András bazilika ebben az évben is megtelt hívekkel, zarándokokkal a Felvidék és az anyaország különböző tájairól.

35. Komáromi Imanap
Fotó: Nagy Gyula

Április 21-én, Jó pásztor vasárnapján szentségimádással kezdődött a lelki program, amelyet Mészáros Dávid lelkiatya vezetett. Majd a városi keresztútra indultak a lelkiatyák és a hívek, amelyet főtisztelendő Farkas Zsolt és Andrusko Gyula lelkipásztorok tartottak. A Jópásztor keresztet felváltva vitték a vállukon stációtól-stációig a lelkiatyák, a cserkészek, a lovagrendek és a szervezők képviselői. A délutáni imaórára már a bazilikában került sor, amelyet Stubendek István és László vezetett Józsa Attila plébánossal együtt. Közvetlenül az ünnepi szentmise előtt a templomot megtöltő zarándoksereg megismerkedhetett Boldog Salkaházi Sára életével és vértanúságával, kiemelve a Komáromban töltött éveit. Az előadást Karaffa Attila, a Pázmaneum Társulás elnöke tartotta, az Imanap egyik főszervezője. Az imanap egyben a Pázmaneum által indított Boldog Salkaházi Sára Imakilenced 3. állomása is volt egyben.

35. Komáromi Imanap
Fotó:  Nagy Gyula

Orosch János nagyszombati érsek mutatta be az ünnepi főpásztori szentmisét oltártestvéreivel és a missziós szerzetesekkel együtt a felújított Szent András bazilikában. Kiss Róbert általános helynök, komáromi esperes-plébános üdvözölte a nagyszombati érseket, az oltártestvéreket, a megjelent világi vezetőket, köztük Berényi Józsefet nagyszombati alispánt, Bárdos Gyula Csemadok-elnököt, Juhász György egyetemi rektort, valamint a megyei képviselőket, a Szent István- és Szent György lovagrendeket.

35. Komáromi Imanap
Fotó:  Nagy Gyula

A szentbeszédében Orosch János a jó pásztorról beszélt, különösen a felvidéki magyarok helyzete kapcsán, arról, akik értik és átérzik a magyar közösség kívánságait, gondjait. Felhívta a jelenlevő papok figyelmét a papi szolgálat fontosságára, annak nehézségeire és szépségeire is, valamint a hívekkel való kapcsolattartás fontosságára. Ugyanakkor hitet tett az imanapi célok megfogalmazása mellett, kérve a jelenlevőket és a Mária Rádiónak köszönhetően az otthon maradottakat, hogy imádkozzanak továbbra is magyar papi és szerzetesei hivatásokért, valamint magyar püspökért. Kiemelte a keresztények, a kereszténység szerepét, azon értékek fontosságát, amelyek mellett bátran ki kell állni minden korban és minden külső egyházellenes időszakban is. A keresztény ember hitvalló szerepét hangsúlyozta: „Akik úgy érzik, hogy meg kell menteni ezt a világot, sajnos azt kell mondjam, még az Európai Unió előtt is” – fogalmazott az érsek a szentbeszédében.

35. Komáromi Imanap
Fotó:  Nagy Gyula

Az egyetemes könyörgésekben a felolvasók kérték a Mindenhatót, hogy hallgassa meg imáikat amelyben magyar püspökért és papokért fohászkodnak. De elhangzott a könyörgésben a magyar családokért, az ifjúságért, Boldog Salkaházi Sára közbenjárásáért, Mindszenty Józsefért és az üldözött felvidéki magyar papokért, valamint a békéért való fohász is.

35. Komáromi imanap
Fotó:  Nagy Gyula

Szép hagyomány, hogy az áldozati adományokat mindig népviseltben viszik az oltár elé. Ezúttal a bényi népviseletbe öltözött híveket csodálhatták meg a jelenlevők.

Farkas Zsolt lelkiatya, a Jópásztor Alapítvány elnöke zárásként megköszönte az érsek atyának, hogy eljött és fontosnak tartotta az imanapot, hogy „övéi” között imádkozzon. Köszönetet mondott oltártestvéreinek, a zarándokoknak a részvételért, és mindazoknak, akik közreműködtek és szebbé tették az imanapot.

35. Komáromi Imanap
Fotó:  Nagy Gyula

A főpásztori áldás után a Pápai és a Magyar Himnusz eléneklése zárta a XXXV. Komáromi Imanapot, majd az ősi magyar himnusz, a Boldogasszony Anyánk énekére vonultak ki a bazilikából a zarándokok.

Emlékül minden résztvevő hazavitte a Jópásztor Hírlevél legújabb számát és egy imalapot. (Pázmaneum)

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.