cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. október 27., 20:45

Kettős egyházi ünnep az alsószeli evangélikus gyülekezetben

Kétszeres egyházi emléknapra készül az alsószeli evangélikus egyházközség gyülekezete. A reformáció napján kívül a templomszentelés évfordulójára is emlékeznek. Felújították a Rásó lelkész-család sírhelyét.

Alsószeli evangélikus gyülekezet
Az alsószeli evangélikus templom
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Október 31-e a protestáns egyázakban a reformáció emléknapja. Az alsószeli evangélikus hitközség templomszentelési ünnepet is tart ezen a napon. Október 27-e ugyanis jeles ünnep Alsószeli történetében. 1878-ban ezen napon került sor az impozáns, hatszáz ülőhelyes evangélikus templom felszentelésére. Az alsószeli evangélikus templom 1874-1878 között épült Szeszler Mór galgóci építész tervei alapján.

A kettős ünnep alkalmából az alsószeli evangélikus gyülekezet saját erőforrásból és a Lanz Roland történész által vezetett Pannonia Polgári Társulás támogatásából felújíttatta az egykori alsószeli lelkész, Rásó Mihály és családjának síremlékét.

Alsószeli evangélikus gyülekezet
Felújították a Rásó család síremlékét
Fotó:  Nagy Olivér

A síremlék a helyi temetőben így már sokkal szebb és méltóbb látványt nyújt. Teljes felújításra szorult – árulja el Nagy Olivér, a gyülekezet lelkésze. Hozzáteszi, október 31-én, a reformáció emléknapján, vasárnap ünnepi Istentiszteletet tartanak, amelyre megérkeznek a Rásó család leszármazottai is Magyarországról. Ekkor megemlékeznek a Magyargurabról származó Rásó Mihály lelkészről is, halálának századik évfordulójáról.

Alsószeli evangélikus gyülekezet
Archív felvétel: Rásó Miklós, Rásó Mihály leszármazottja egy portrét ajándékoz a szépapáról az evangélikus gyülekezetnek. Nagy Olivér lelkész
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Rásó Mihály 48 évi áldásos szolgálat után halt meg. 1873-tól 1921-ig szolgálta az alsószeli evangélikus gyülekezetet. 1878. október 27-én ő szentelte fel a gyülekezet neoklasszikus stílusban épült templomát. Felépíttette az evangélikus iskola épületét, valamint kántor- és tanítólakást építtetett a mátyusföldi faluban. Hat gyermeke volt. A faluban máig tisztelettel őrzik emlékét.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.