cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. március 28., 12:15

Fraenkel Emil és a magyar katolikusok elérték: lesz Kassán magyar mise!

A 2020-as húsvéti nagyhét során folyamatos tájékoztatást adtunk a kassai magyar katolikus közösséget érintő váratlan problémáról, amelynek lényege, hogy az egy évszázada a magyar híveket befogadó óvárosi Szentháromság-templomba a húsvéti ünnepek idejére visszaköltöztek a premontrei rend jászói apátságának szerzetesei, akik csak szlovák nyelvű miséket szolgáltattak.

Dr. Fraenkel Emil: Előrelépés, de nem siker, hogy lesz ismét húsvéti magyar mise
Fotó: Somogyi Szilárd

Az így misehelyszín nélkül maradt kassai katolikus magyarság érdekében Fraenkel Emil, katolikus polgári aktivista tiltakozó akcióval hívta fel a közvélemény és a sajtó figyelmét arra a tényre, hogy

az egyetlen, húsvéti magyar mise lehetőségét szüntették meg ezzel.

Rámutatott, hogy történt mindez annak ellenére, hogy további hat kassai templomból közvetítettek szlovák nyelvű misét. 2020-ban tehát a kassai katolikus magyarság önálló helyszín nélkül maradt.

Fraenkel nem adta fel a küzdelmet, a 2021-es húsvéti nagyhét magyar miséinek közvetítése kapcsán továbbra is kapcsolatot próbált teremteni a Szentháromság-templom tulajdonjogát bíró, jászói székhelyű premontrei renddel, illetve a kassai érsekség helynökével, Pásztor Zoltánnal.

Igyekezetét, amely az orvosként praktizáló aktivista elmondása szerint jelentős támogatást kapott a kassai magyar hívektől, immár félsiker koronázta,

hiszen Pásztor helynök virágvasárnapi miséjének végén, a hirdetésekben közzétette, hogy újra lesznek magyar nyelvű húsvéti misék Kassán. Ezek ugyan nem a már egy évszázada a magyar hívek templomaként nyilvántartott Szentháromság-templomból lesznek közvetítve, hanem a kassai érseki kápolnából, ahonnét a virágvasárnapi misét is közvetítették.

húsváti mise kassa
A megszokott Szentháromság-templom helyett ebből a kápolnából közvetítik majd magyarul a húsvéti ünnepi miséket.
Fotó:  Facebook - Katolikus Kassa
Fraenkel a ma7.sk olvasóinak elmondta, bár örvendetes, hogy nem marad újra húsvéti mise nélkül a kassai magyar katolikus közösség, azt mindenképpen szem előtt kell tartani, hogy a magyarság lépésenkénti térvesztése Kassán ezzel korántsem ért véget. Az ügy részleteiről és további hátteréről a Magyar 7 hetilap április 30-án megjelenő számában olvashatnak.

Kassán tehát, a vírushelyzetre való tekintettel, az interneten közvetítve, nagycsütörtökön 18, nagypénteken 15, nagyszombaton 19, húsvétvasárnap pedig 10 órai kezdettel kerül sor magyar nyelvű miseközvetítésre, amelyet a Katolikus Kassa, szabadon hozzáférhető Facebook-csoportban tekinthet meg minden érdeklődő. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.