Fraenkel Emil és a magyar katolikusok elérték: lesz Kassán magyar mise!

2021. március 28., 12:15
Somogyi Szilárd

A 2020-as húsvéti nagyhét során folyamatos tájékoztatást adtunk a kassai magyar katolikus közösséget érintő váratlan problémáról, amelynek lényege, hogy az egy évszázada a magyar híveket befogadó óvárosi Szentháromság-templomba a húsvéti ünnepek idejére visszaköltöztek a premontrei rend jászói apátságának szerzetesei, akik csak szlovák nyelvű miséket szolgáltattak.

Fotó: Somogyi Szilárd
Dr. Fraenkel Emil: Előrelépés, de nem siker, hogy lesz ismét húsvéti magyar mise

Az így misehelyszín nélkül maradt kassai katolikus magyarság érdekében Fraenkel Emil, katolikus polgári aktivista tiltakozó akcióval hívta fel a közvélemény és a sajtó figyelmét arra a tényre, hogy

az egyetlen, húsvéti magyar mise lehetőségét szüntették meg ezzel.

Rámutatott, hogy történt mindez annak ellenére, hogy további hat kassai templomból közvetítettek szlovák nyelvű misét. 2020-ban tehát a kassai katolikus magyarság önálló helyszín nélkül maradt.

2020. április 9., 19:36 Frissítve: 2020. ápr. 9. 20:44

Nemzetiségi konfliktus és rendőri intézkedés a kassai Szentháromság-templomban

Rendőri intézkedésre került sor a kassai Szentháromság-templomban. 

Fraenkel nem adta fel a küzdelmet, a 2021-es húsvéti nagyhét magyar miséinek közvetítése kapcsán továbbra is kapcsolatot próbált teremteni a Szentháromság-templom tulajdonjogát bíró, jászói székhelyű premontrei renddel, illetve a kassai érsekség helynökével, Pásztor Zoltánnal.

Igyekezetét, amely az orvosként praktizáló aktivista elmondása szerint jelentős támogatást kapott a kassai magyar hívektől, immár félsiker koronázta,

hiszen Pásztor helynök virágvasárnapi miséjének végén, a hirdetésekben közzétette, hogy újra lesznek magyar nyelvű húsvéti misék Kassán. Ezek ugyan nem a már egy évszázada a magyar hívek templomaként nyilvántartott Szentháromság-templomból lesznek közvetítve, hanem a kassai érseki kápolnából, ahonnét a virágvasárnapi misét is közvetítették.

húsváti mise kassa
Fotó: Facebook - Katolikus Kassa
A megszokott Szentháromság-templom helyett ebből a kápolnából közvetítik majd magyarul a húsvéti ünnepi miséket.
Fraenkel a ma7.sk olvasóinak elmondta, bár örvendetes, hogy nem marad újra húsvéti mise nélkül a kassai magyar katolikus közösség, azt mindenképpen szem előtt kell tartani, hogy a magyarság lépésenkénti térvesztése Kassán ezzel korántsem ért véget. Az ügy részleteiről és további hátteréről a Magyar 7 hetilap április 30-án megjelenő számában olvashatnak.

Kassán tehát, a vírushelyzetre való tekintettel, az interneten közvetítve, nagycsütörtökön 18, nagypénteken 15, nagyszombaton 19, húsvétvasárnap pedig 10 órai kezdettel kerül sor magyar nyelvű miseközvetítésre, amelyet a Katolikus Kassa, szabadon hozzáférhető Facebook-csoportban tekinthet meg minden érdeklődő.