2021. augusztus 19., 09:04

Énekeljetek az Úrnak új éneket - kórustábor Ebeden

A Párkány melletti településen a IV. Ebedi Kórustábor zajlik Borka Iván muzslai plébános szervezésében. A szakmai vezetést Szabó Klaudia, helyi kántor és Gulyás Hilda, a Pozsonyi Konzervatórium tanára vállalták.

korustabor-1.jpg
Fotó: Bokor Klára

„Az egész egy felkéréssel kezdődött 2018 elején. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége kiadott egy Kárpát-medencei népénekgyűjteményt, amelybe minden régióból 50 népéneket gyűjtöttek össze. Kórusokat kerestek, akik ezeket az énekeket felénekelnék. Hildához érkezett a felkérés, aki tudta, Ebeden van éneklő közösség és Szabó Klaudiát kérte fel együttműködésre. Ő rögtön a tettek mezejére lépett, többgenerációs éneklést szervezett, ahová érkeztek gyerekek is. Ekkor jött az öltet, a továbbiakban is érdemes lenne velük foglalkozni” – mondta el a kezdetekről Iván atya.

A kántornő kifejtette, akkoriban két héten keresztül minden nap próbáltak, ők énekelték fel az ötven Felvidéken gyűjtött népéneket, amelyek megtalálhatók a www.keesz.hu honlapon.

„A tábor napközis jellegű, a játékos reggeli torna után a napindító ima következik, melyben alkalom nyílik a hálaadásra, a személyes és közösségi kérések kifejzésére. Így lelkileg feltöltődve indítjuk az énekes foglalkozásokat, amelyekből három van naponta. Emellett elméleti foglalkozások is vannak, ma éppen a zsoltáréneklésről és a liturgikus szolgálatról. Este pedig szentmisével fejezzük be a napot” – sorolta a tábor programját Klaudia.

Iván atya hozzátette, nemcsak paphiány van, de kántor-, énekes- és ministránshiány is. Mivel az ének lényeges része a liturgiának, fontos, hogy szépen hangozzon a kórus liturgikus szolgálata által. „Nem a szentmisében, hanem a szentmisét énekeljük” – emelte ki.

„Egyházzenei kincsestárunk nagyon gazdag. A gyerekekkel igyekszünk úgy tanítani az énekeket, ahogy azt a szerzők elgondolták, ahogy a kottában le van írva. Fontos a helyes ritmus és a szövegközpontú éneklés. A szövegértés elengedhetetlen, erre nagy hangsúlyt fektetünk. A hangképzés terén a gregorián énekből indulunk ki, hiszen az egész európai egyházzene a gregoriánból született” – fogalmazott Gulyás Hilda.

kórustábor
Fotó:  Bokor Klára
Gulyás Hilda és Szabó Klaudia

Szabó Klaudia hozzáfűzte, tíztől tizenkilenc évesig terjed a gyermekek életkora. Vannak, akik tanulnak hangszeren játszani és ismerik a kottát, de olyanok is vannak, akiknek nincs zenei előképzettségük, ám hallás után ők is szépen bele tudnak kapcsolódni az éneklésbe. A jelen táborban 17-en vesznek részt, több olyan fiatal van, aki már az első táborban is részt vett, de újak is érkeztek.

„Felemelő látni, ahogyan napról napra a különböző énekhangok összecsiszolódnak és a gyerekekből közösség formálódik” – hangsúlyozta Szabó Klaudia.

kórustábor
Fotó:  Bokor Klára

A katedrálisok mellett működő kórusiskoláknak évezredes hagyománya van Európában. Hogy egy kis faluban is legyen kóristaképző kezdeményezés, még ha csak egy tábor erejéig is, becsülendő és követendő. A IV. Ebedi Kórustábor szkólájának szolgálatába a hétvégén tartandó Szent István Napokon hallgathatunk bele.

kórustábor
Fotó:  Bokor Klára
Borka Iván atya
Megosztás
Címkék