2022. július 13., 10:40

Búcsúi szentmise a sámoti Antióchiai Szent Margit templomban

Ma, azaz július 13-án, egy héttel Antióchiai Szent Margit ünnepe előtt búcsúi szentmise lesz Sámoton, az ottani román stílusú templomban, ráadásul a rendes miserend részeként, a szerdai somorjai szentmise helyett, 18 órától.

Sámoti templom
Fotó: A szerző felvétele

Tavaly kisfilm is készült az először a 13. században említett templomról, melynek köszönhetően az évekig üresen és romosan álló épületben 2021. augusztus 25-én a Dunamenti Kamarazenei Fesztivál keretein belül jótékonysági koncertre került sor. Köszönhető mindez Cseh Tamás szólista, kamarazenész, illetve zenekari játékosnak, aki felfigyelve a videóra,

jótékonysági koncertet szervezett az ódon falak között, a bevételt pedig a középkori templom felújítására ajánlotta fel.

Tavaly ráadásul a somorjai Szent István Napok keretén megvalósuló gyalogos zarándoklat úti céljaként több, mint 50 év után tartottak újra szentmisét a sámoti Antióchiai Szent Margit-templomban. Ma pedig már rendes miserendben, a szerdai somorjai szentmise helyett celebrál szentmisét Mikus Csaba, nagypakai plébános.

A templom még nagyrészt érintetlen tereiben is egyedülálló: a szentély és a sekrestye sem került átalakításra az idők során, eredeti állapotban közvetítik a középkor építészeti hagyatékát.

Idősebb emberek még emlékeznek a templom egy újabb, 20. században kifestett állapotára, mely ma már szintén nem látható" - írta Méry Beáta egy korábbi, 2015-ös írásban. "A falakról a vakolatot leverték, csupán nyomokban maradt meg a töredékes középkori festés, melyet a mészréteg konzervált. Jól láthatók azonban a felszentelési keresztek ábrái, a szentély feletti dongaboltozat ívein pedig kék színű festés nyomai fedezhetőek fel. A fal restaurátorok általi kutatása a feltárásra való tekintettel nem történt meg, a jól látható pigmentnyomok alapján azonban mindenképpen gyümölcsöző lenne.“

A kisfilm, tavaly és idén megtartott szentmisék és a tavalyi jótékonysági koncert is mind-mind azt a célt szolgálták, illetve szolgálják, hogy a templomra felfigyeljenek,

s hogy idővel több olyan jótékonysági koncertet is tartsanak a templomban, melyek bevételéből elkezdődhet a freskók felújítása.

De ma este 18 órakor a szentmiséé a főszerep, így aki teheti, látogasson el Sámotra, s imádkozzunk együtt a majd ezeréves falak között.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.