2018. augusztus 16., 12:42

Zarándoklat a sámoti Antióchiai Szent Margit-kápolnához

A Somorjai Szent István Napok rendezvénysorozat egy zarándokúttal kezdődött ebben az évben. Augusztus 15. a somorjai Nagyboldogasszony-templom felszentelésének napja. Ebben az évben először kötötték össze a somorjai hívek templomuk ünnepét egy zarándoklattal, amely Sámotra az Antióchiai Szent Margit-kápolnához vezetett. Az utat a helyi katolikus plébánia és a Csemadok közösen szervezték, de az előkészítésbe aktívan bekapcsolódtak a Via Nova fiataljai is.

Zarándoklat a Sámoti Antióchiai Szent Margit kápolnához
Médialapozó
Fotó: Méry János

Az emberek már jókor reggel gyülekeztek a Nagyboldogasszony Plébánia előtt, hogy nyolc órakor elindulhassanak a lelket és testet erősítő zarándokútjukra. Antióchiai Szent Margit az áldott állapotban lévő asszonyok és a szülő nők védőszentje. A somorjai zarándokok úti célja a közeli Sámot település mellett található középkori kápolna volt, amelyről a legrégebbi írásos feljegyzést az 1260-as évekből találták meg.

Negyven ember indult el a zarándoklatra

A munkanap ellenére és amellett, hogy a katolikus fiatalok egy csoportja kerékpártúrán volt aznap, szép számmal jelentek meg a hívők szerda reggel a templom előtt. A babakocsis anyukákon és a nyugdíjasokon kívül többen érezték úgy, hogy ott a helyük. Egész családok indultak útnak. A rózsafüzér első tizedét a Nagyboldogasszony-templom előtt mondták el, a másodikat a közeli parkban, a Mária megkoronázása oszlop tövénél. Imádkoztak a református templom előtt is, majd elindultak Tejfalu irányába.

Fotó:  Méry János

A tejfalusi katolikus templomot 2013-ban újították fel, amikor az ablakokba magyar szenteket ábrázoló új, színes ólomüvegek kerültek. Ez is megfelelő helyszín volt egy megállóra és egy tized elmondására. Innen, a 63-as úton átkelve a bucsuházi temetőbe mentek. Ebbe a temetőbe 1970 óta nem temetkeznek. A Via Nova ifjúsági csoport tagjai felfedezték, hogy régi somorjai nemesi családok, úgy mint a a Bucsuházy és Botló családok sírhelyeit rejti a régi temetőkert. A fiatalok a Csemadok tagokkal összefogva kitakarították és alkalmassá tették a zarándokok érkezésére, akik itt is elimádkozták a rózsafüzér egy tizedét.

A sámoti Antióchiai Szent Margit-kápolna

Sámotról és templomáról az 1260-as évekből ránk maradt írásos emlékekben olvashatunk először. Akkor még a templomot körülvevő házakról írnak, mára azonban már nincs a középkori épület mellett lakóház. Az utókorra maradt további feljegyzésekből kiderül, hogy az 1600-as években évente egyszer tartottak szentmisét Antióchiai Szent Margitért. A huszadik század elején is még évente megtartották a búcsút a sámoti templomban, szintén az anyák védőszentjének tiszteletére, augusztus 20-án.

Fotó:  Méry János

Ha nem a háborúk, de a háború utáni évek ezt a templomot is majdhogynem tönkretették. Magtárként használták, majd le is égett. 1984-ben újították fel. A középkori műemlék épületnek a reneszánszkori állapotát igyekeztek visszaadni a renoválás során.

Méry János, a Via Nova somorjai alapszervezetének elnöke, városi képviselő elmondta, hogy csoportjuk 4-5 éve kezdte el a sámoti kápolna körüli terület rendbehozatalát, takarítását, valamint az épület egyes részeinek felújítását. Az 1800-as évekből származó, fából készült tornyot a közelmúltban eltávolították, mert annyira megrongálódott, hogy életveszélyessé vált. „Tegnap padokat és vizet készítettünk be a zarándokoknak, hogy a templom csöndjében és hűvösében tudjanak imádkozni és megpihenni.“

Mikus Csaba somorjai káplán is a zarándokokkal tartott ezen a szép szerda délelőttön. Sámoton elmesélte a híveknek a templom történetét, majd Antióchiai Szent Margit életéről beszélt. Ekkorra még húszan csatlakoztak hozzájuk ,olyanok, akik más úton érkeztek. 

Fotó:  Méry János

Méry János a ma7-nek elmondta, hogy a zarándoklat meglepően jól sikerült. Az időjárás is kedvezett, nem volt rekkenő hőség. A 10 kilométeres útról a hívek fél egy körül értek vissza a városba.

„A zarándoklat célja az, hogy valamiért közösen, együtt imádkozzunk. Hogy az út során több időt adjunk magunknak az elmélyülésre és a szakrális világgal való kapcsolatra. Az is a célunk, hogy a somorjai és környékbeli templomokat és szent helyeket is megismertessük az itt élőkkel, hogy összekapcsolódjon az emberekben a magyarságtudat a szülőföld szeretetével és az istenhittel“ – tudtuk meg tőle.

Zarándoklat a Sámoti Antióchiai Szent Margit kápolnához
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások

Arpad Nagy 2019. 11. 20., sze - 11:37
Jó napot! A sámoti templommal kapcsolatban szeretném megkérdezni,hogy lehet e tudni,hogy hová került a templom tornyának leemelésekor a toronyban lévő harang,amelyet a néhai Schuszter Béla és neje öntették Szent Antal tiszteletére? Válaszukat előre is köszönöm! Ui.Sámoti születésű vagyok.
lucakolos 2020. 01. 25., szo - 19:24

Válasz Arpad Nagy üzenetére

Arpad Nagy Kérem írjon üzenetet. Várom. Köszönöm.