Varga Judit igazságügyi miniszter szerint nem lehet Magyarországot és Lengyelországot a nemzeti identitás, és szuverenitás sérelmével zsarolni

2021. március 15., 19:03
ma7 | MTI

Nem lehet a nemzeti identitás, szuverenitás sérelmével zsarolni - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hétfőn reggel, arra utalva, hogy Magyarország és Lengyelország március 11-én keresetet nyújtott be az Európai Unió Bíróságához az uniós költségvetés védelmét szolgáló jogállamisági feltételrendszerről szóló uniós rendelet miatt.

Varga Judit ig. min.
Varga Judit igazságügyi miniszter

Varga Judit leszögezte:

a jogbiztonságot Magyarország és Lengyelország védi; nem lehet hagyható, hogy a jogállamiságot sértő uniós norma maradjon hatályban.

A kereset azzal érvel, hogy

a jogállamisági feltételrendszerről szóló rendeletnek egyrészt hiányzik a jogalapja, másrészt nem egyértelmű, kiszámítható, hiszen a jogállam fogalma nemzetközi szinten definiálhatatlan, végül pedig elfogadhatatlan az uniós alapszerződések megkerülése egy alacsonyabb szintű jogszabállyal.

A jogállamiság egy elérendő vágy. Célja, hogy az állami szervek kiszámítható elvek alapján működjenek, ám ez országonként eltérő módon történhet. E téren is létezik nemzeti identitás, a jogállamiságnak nem tudunk egységes definíciót adni - fűzte hozzá.

Varga Judit szerint vannak az unióban olyanok, akik frusztráltak azért, mert a magyarok a többségtől eltérő módon viszonyulnak olyan alapvető kérdésekhez, mint például a család vagy a migráció.

Ezt a frusztrációt próbálják jogállamisági köntösben ránk önteni

- jegyezte meg.

Nem ilyen Európához csatlakoztunk, akkor a tagállamok, nemzetek közti egyenlőség volt az egyik alapelv

-fogalmazott.

Elmondta:

az egyik uniós biztos nemrég arról beszélt a rendeletről szólva, hogy végre van egy eszköz, amellyel a megfelelő álláspontot kikényszeríthetik. Most már az Európai Unió Bíróságán a sor, hogy tiszta vizet öntsön a pohárba

- tette hozz Varga Judit.
 

Kövesse facebook oldalunkat is!