2020. november 6., 15:14

Újra uniós fórum elé kerülhet az állampolgársági törvény - Szlovákia továbbra sem teljesíti tagállami kötelezettségeit

Szlovákia ugyan követeli az uniós alapelvek alkalmazását, de maga nem hajtja végre - írja a Magyar Nemzet.

201604281402520.ALLAMPOLGARSAG_2-2.jpg

A magyarországi polgári napilap internetes kiadása arról ír, Szlovákia másfél év alatt sem teljesítette tagállami kötelezettségét, nem módosították az állampolgársági törvényt.

A lap értesülései szerint

jövő év elején tárgyalhatja az Európai Parlament petíciós bizottsága idősebb Lomnici Zoltánnak, az Emberi Méltóság Tanácsa elnökének a beadványát, amelyet még októberben juttatott el az illetékes testületnek.

Ebben a levélben a volt főbíró emlékeztetett arra, hogy 2015-ben nyújtott be petíciót Szlovákia ellen. Más jogsértések mellett azt kifogásolta, hogy Szlovákia az állampolgársághoz fűződő jogok elvonása esetén semminemű jogorvoslati jogot nem biztosít a jogfosztottak számára. 

Eredményre vezetett Lomnici petíciója

Lomnicit az Európai Bizottság 2019. július 11-én levélben tájékoztatta arról, hogy a petíciója eredményre vezetett, az EB felszólította Szlovákiát annak meghatározására, „hogyan kívánják kiigazítani nemzeti jogszabályaikat”, azaz biztosítani kell a bírói utat az állampolgársághoz fűződő jogaiktól megfosztott személyeknek.

Utaltak az Európai Unió Bíróságának döntésére, amely 2019 márciusában minden tagállam számára előírta a jogorvoslat biztosítását arra az esetre, ha az állampolgárságot a törvény erejénél fogva veszik el – áll idősebb Lomnici Zoltán petíciós bizottságnak írt levelében.

Az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke kiemelte, hogy

a bíróság döntése óta másfél év telt el eredménytelenül, és úgy tűnik, Szlovákia nem kívánja végrehajtani az Európai Unió Bíróságának minden tagállamra kötelező határozatát.

Lomnici hangsúlyozta, tisztában van azzal, hogy jelen esetben nincs szó szoros határidőről csupán az észszerű idő elmulasztása esetén indulhat eljárás. "Tisztelettel azt kérdezném, hogy esetünkben a másfél év, a tizenkilenc hónap nem minősül-e elegendő időnek arra, hogy egy tagállam teljesítse a kötelezettségét" – kérdezte idősebb Lomnici Zoltán a petíciós bizottságtól.

A Magyar Nemzet úgy értesült, 

a testület helyt adott a volt főbíró beadványának, és továbbította azt az Európai Bizottságnak. A szakbizottság azonban a petíciót érdemben csak az EB válaszának beérkezését követően tárgyalhatja újra.

Szlovákia a jogállamiságot kéri számon, de maga sem tartja be a kötelezettségeit

Lomnici szerint elgondolkodtató, hogy miközben Szlovákia több mint másfél év alatt sem teljesítette tagállami kötelezettségét, Mária Kolíková szlovák igazságügyi miniszter épp a jogállamiság kérdésének uniós vitájában helyezkedett szembe Magyarországgal.

A Magyar Nemzet emlékeztet rá, Kolíková nemrégiben amellett érvelt, a jogállamisági és demokratikus alapelveket egységesen alkalmazni kell mindenhol, függetlenül attól, hogy Európa melyik régiójáról van szó, miközben

annak a Szlovákiának az igazságügyi minisztere, ahol 19 hónapja nem hajtják végre az EB felszólítását.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!