lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2021. december 15., 19:44

Tovább terjeszkedik a Soros-médiabirodalom Közép-Európában

Az utóbbi években jelentősen megemelkedett a Soros Györgyhöz köthető médiumok száma Közép-Európában, aminek köszönhetően a milliárdos a magyar mellett, immár a cseh, a lengyel és a szlovák médiában is komoly befolyással rendelkezik. A különböző leányvállalatokon keresztül (rész)tulajdonolt hírportálok, valamint TV-és rádióadók száma ráadásul 2021-ben újabbakkal is bővült, aminek következtében a Soros-médiabirodalom minden eddiginél kiterjedtebb hálózattal rendelkezik a térségben. Ezzel együtt Soros az elmúlt hónapokban az itt található szervezeteit is átalakította, mindez pedig arra enged következtetni, hogy az egyre látványosabb terjeszkedésben vélhetően a közelgő magyar és lengyel parlamenti választások is komoly szerepet játszanak.

soros györgy
Fotó: TASR/AP

Noha hajlamosak vagyunk elfelejteni, Soros György időről időre emlékeztet minket, hogy komoly befolyással rendelkezik a térség összes országában. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a milliárdos mára olyan kiterjedt médiahálózatot birtokol Közép-Európában, amely a fake news-okon és félinformációkon keresztül történő dezinformálást és manipulációt alkalmazva az egyes országok belpolitikai folyamataira is jelentős hatást gyakorolhat.  

Komoly segítséget jelent mindebben az egyértelműen a Soros-médiabirodalom zászlóshajójának tekinthető Media Development Investment Fund (MDIF), amiben jelentős részesedése van a Soros György által működtetett Nyílt Társadalom Alapítványoknak.

Az utóbbi évek agresszív terjeszkedésének köszönhetően az MDIF a különböző leányvállalatainak és érdekeltségeinek köszönhetően ma már Magyarország mellett Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában is vezető médiapiaci jelenléttel bír, és a térség szinte összes baloldali médiumának (rész)tulajdonosai között megtalálható.

Ennek köszönhetően Soros mára olyan vezető hírportálokban, televíziókban és rádióadókban rendelkezik jelentős részesedéssel, mint például a magyarországi Magyar Narancs, az Átlátszó.hu, vagy 444.hu, a Lengyelországban több rádió és tv-adót is működtető Eurozet-csoport, vagy épp a tavasszal megszerzett szlovákiai Petit Press kiadó, ami többek között az ország egyik legolvasottabb napilapjaként és hírportáljaként ismert SME kiadásáért is felel.

Soros neve legutóbb ismét egy lengyelországi médiapiaci üzlet kapcsán került a figyelem középpontjába, amikor is november végén az amszterdami székhelyű Pluralis BV körülbelül negyven százaléknyi tulajdonrészt szerzett az ország egyik vezető napilapját, a Rzeczpospolitát is kiadó Gremi Media-ban. Mint kiderült, a Pluralis BV-ben szintén jelentős tulajdoni hányaddal rendelkezik az MDIF, így Sorosnak 2015 óta a lengyel Radio Zet és az Eurozet-csoport után, immár egy harmadik komoly lefedettséggel és eléréssel rendelkező médiacsoportban sikerült részesedést szereznie az országban.

Az MDIF – és azon keresztül Soros – közép-európai beágyazottságát emellett a különböző médiakonzorciumok vezetői közti összefonódás is jól mutatja.

Noha Soros neve közvetlenül egyik vállalat kapcsán sem szerepel a dokumentumokban, a hozzá köthető személyek több országban is vezető pozíciót töltenek be a különböző médiavállalkozások és kiadók igazgatótanácsában. Jól szemlélteti ezt – Valer Kot mellett – Marie Nemcová, aki sokáig a Nyílt Társadalom Alapítványok prágai programigazgatójaként tevékenykedett, és a mai napig az MDIF működési vezérigazgatójaként dolgozik. Az emellett a szintén Soroshoz köthető SFS Ventures ügyvezető igazgatójaként dolgozó Nemcová nevét azonban a 444-et működtető Magyar Jeti Zrt. igazgatótanácsának, valamint a Petit Press Kiadó felügyelőbizottságának tagjai közt is megtaláljuk, így gyakorlatilag mind a cseh, mind a lengyel, mind a magyar, mind pedig a szlovák médiapiacon jelentős befolyással rendelkezik.

Mindez jól mutatja, hogy az egyes szervezetek között a vállalati mellett tehát komoly, akár többszörös személyi összefonódások is megfigyelhetők, amik jelentősen megkönnyítik a Soros által megfogalmazott üzenetek gyors és hatékony célba juttatását.

Mindez pedig az utóbbi évek kudarcainak tükrében különösen fontos lehet a milliárdos számára, akinek sajtóorgánumai és „civil” szervezetei már hosszú ideje támadják sikertelenül a térség országait, különösen a már több ciklus óta hatalmon lévő lengyel és magyar kormányt. Az egyre látványosabb médiaipari terjeszkedés, valamint a Soros-szervezetek közelmúltban történő átszervezése és pénzzel történő felpumpálása így minden bizonnyal szorosan összefügg a közelgő magyar és lengyel választásokkal, amikre a jelek szerint minden eddiginél több pénzt fordít majd a 91 éves milliárdos és köre.

A szerző a XXI.Század Intézet elemzője

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.