2021. április 22., 15:32

Soros Gyuri bá Szlovákiában is kilépett a napfényre - Bevásárolták magukat a Petit Pressbe

A Petit Press kiadó Szlovákia második legnagyobb kiadója. 35 sajtóterméket terjeszt, a SME országos napilapot, és a MY regionális hetilapokat. A Penta végérvényesen távozik a Petit Pressből, miután eladta a 34%-os részét a Media Development Investment Fund New York (MDIF). Ennek az alapnak az egyik legfőbb támogatója Gyuri bátyánk Open Society Foundations alapja.

Soros György
Soros György
Fotó: Olivier Hoslet
A Penta a részvényeinek további 5,5 százalékát a Petit Press vezetői szerezték meg,

nevezetesen: Alexej Fulmek, Peter Mačinga, valamint az Azet.sk és az aktuality.sk hírportál volt tulajdonosa, Marek Václavík. A többségi tulajdonos továbbra is az Első Szlovák Befektetési Társaság (PSIS) maradt, amely megalakulása óta támogatta a SME napilapot.

A Penta nem hozta nyilvánosságra a tranzakció feltételeit. Távozásának okaként vonzó ajánlattételt nevezték meg, amely megoldotta az eltérő véleményeket  a fejlesztési stratégiáról és a kiadó vezetéséről.

A Petit Pressnél végzett munkánk értékes tapasztalat volt számunkra, különösen a digitális előfizetés működtetése szempontjából, amelyet intenzíven kezdtünk fejleszteni a cseh Vltava Labe Media kiadónkban

- mondta Marián Slivovič, a Penta társtulajdonosa.

A New York Media Development Investment Fund már az 1990-es években egy kölcsönnel segítette a Petit Press-t Vladimír Mečiar uralma idején, hogy a kiadó megépíthesse első nyomdáit

- írja a Sme.

Alexej Fulmek, a kiadó vezetője fontosnak tekinti a részvényesi struktúra jelenlegi változását.

A 28 év alatt több különböző kisebbségi részvényesünk volt a kiadóban, de az idők során mindig sikerült módosítani a részvényesi struktúránkat a PSIS-szel, és ezt most, a Pentával folytatott hosszú és nehéz tárgyalások után is sikerült elérnünk" - mondta Fulmek. Örömét fejezte ki, hogy az MDIF lesz az új részvényesünk, mert több mint húsz éve követem munkájukat. Az MDIF fő célja mindig is a média függetlenségének és szabadságának védelme volt 

- hangsúlyozta Fulmek.

A Petit Press társaságba befektetni elképesztő és izgalmas lehetőség. Ez kifejezi a újságmárkáinak erősségébe, és különösen a SME lap stabilitásába vetett hitünket

- mondta a SME-nek Harlan Mandel, az MDIF vezérigazgatója.

Úgy gondoljuk, hogy a Petit Press vezető pozíciója a digitális hírszolgáltatás terén Szlovákiában tovább fejleszthető, mert a vállalat az üzleti tevékenységét továbbra is a minőségi újságírás értékei alapján építi. Bízunk benne, hogy minden jelenlegi részvényessel együtt dolgozhatunk, beleértve a PSIS-t, mint  többségi tulajdonost is, aki a kezdetektől fogva fáradhatatlanul támogatja a Petit Press szerkesztői minőségét. 

Penta távozása után a kiadóban megváltozik a felügyelőbizottság.  A felügyelőbizottság új tagjai Jim Eagan, az Oxfordi Egyetemen végzett és a BBC Global News korábbi vezérigazgatója lesz, valamint Marie Nemcová, az MDIF igazgatója - írja a Sme.

1993-as megalakulása óta a Petit Press (Sme) többségi tulajdonosa az Első Szlovák Befektetési Társaság (PSIS). A Penta 2014-ben lépett be a médiacsaládba, amikor 50 százalékos részesedést vásárolt a német Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschafttól, a NAMAV társaságon keresztül. Az Első Szlovák Befektetési Társaság (PSIS) továbbra is részvényes maradt. Akkor Beata Balogová lett a Sme főszerkesztője.

Két évvel később a Petit Press, azaz Alexej Fulmek vezérigazgató eladta a magyar nyelvű Vasárnap és Új Szó sajtótermékeket a News and Media Holdingnak. Ez a lépés tovább gyengítette Penta befolyását a Petit Press-ben. A Penta most eladta a New York-i Media Development Investment Fund 34 százalékos részesedését, és ezzel elvesztette a befolyását a kiadónál.

A Penta hét évvel ezelőtt lépett be a szlovák médiapiacra, amikor megszerezte a Společnost 7 plus kiadót, a zászlóshajónak nevezhető Plus 7 dní hetilappal és a Plus 1 Den bulvárlappal. Ugyanakkor megvásárolta a Trend Holding kiadót, amely kiadja a Trend gazdasági hetilapot.

A két társaság ezt követően egyesült és megalakította a News és a Media Holding társaságot. Ez jelenleg az első számú szlovákiai szereplő a nyomtatott és az online média piacán.

A News és a Media Holding mellett a Penta a Ringierrel együtt a szlovákiai United Classifieds tulajdonosa, amely az online hirdetési piac legnagyobb szereplője. Csehországban a Penta 2015 óta a Vltava Labe Media kiadó tulajdonosa.

A Fond Media Development Investment Fund New York-ot 1996-ban hozták létre, ameit alapítványok és befektetők csoportja finanszírozza. Jelenleg 240 millió dollár vagyonnal rendelkezik, és 114 millió dollár média-részvényt kezel. Soros György Nyílt Társadalom Alapjai az alap egyik legnagyobb támogatója. Az alap minden támogatóját itt>>> láthatja.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.