Testvérvárosi megállapodást köt Budapest és Kassa

2020. augusztus 27., 16:37
ma7 | MTI

Jóváhagyta a Budapest és Kassa közötti testvérvárosi keretmegállapodást csütörtöki rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

Kassai dóm
Fotó: Görföl Jenő

A testület egyhangúlag támogatta a megállapodást. Az elfogadott előterjesztés szerint a megállapodásban elsősorban a kulturális- és turisztikai együttműködést, ifjúsági csereprogramokat, valamint a fenntartható városfejlesztést és a részvételi demokrácia ösztönzését szeretnék megjeleníteni.

Kassa támogatásáról biztosította a V4-fővárosok körében indult Szabad Városok Szövetségét és a városok közvetlen európai uniós támogatását célzó érdekérvényesítő kezdeményezést is - olvasható.

A testület egyhangúlag döntött arról is, hogy térfigyelő kamerákat helyeznek el a korábbi rongálások miatt a Cipők a Duna-parton és a Roma Holokauszt emlékműveknél, valamint a XX. kerületi Helsinki út és a Kossuth Lajos utca kereszteződésében található gyalogos aluljáróban a bűncselekmények visszaszorítása érdekében.

A képviselők - 18 igennel, 10 nem szavazat ellenében és 2 tartózkodás mellett - határoztak arról is, hogy a fővárosi önkormányzat csatlakozzon a Magyar Önkormányzatok Szövetségéhez (MÖSZ). A belépési nyilatkozat elfogadásáról a szövetség elnöksége határoz majd.

A napirend vitájában Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) közölte, nem támogatja a javaslatot, mert a fővárosnak évi 17 millió forintot kellene kifizetnie a tagságért, miközben a fővárosi önkormányzat ott van a Budapesti Önkormányzatok Szövetségében, amely minden fórumon képviseltetni tudja magát. Megjegyezte az is, hogy a MÖSZ elnöke, Gémesi György a kampány során kivette a részét a kormányellenes csatából.
A közgyűlés felkérte Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy az I. kerületi önkormányzat és a lakosok közreműködésével készítsen el egy, a Vérmező rehabilitációjára vonatkozó stratégiai tervet és terjessze majd a testület elé.

A képviselők megszavazták, hogy a főváros idén is csatlakozzon az Európai Mobilitás Hét című programhoz. Az eseményt Európa-szerte minden évben szeptember 16. és 22. között rendezik meg. A kampány célja bátorítani a tagállamok helyi hatóságait arra, hogy bevezessenek és népszerűsítsenek fenntartható közlekedési intézkedéseket és felhívják a lakosság figyelmét a közlekedési alternatívákra.

A főpolgármester az ülés elején közölte, hogy a fővárosi temetkezési díjak emelését célzó előterjesztést az előterjesztő visszavonta, a javaslatot később tárgyalják majd.

Láng Zsolt a napirend előtti felszólalásában arra kérte Karácsony Gergelyt, hogy határolódjon el az ellenzéki támogatással a szerencsi időközi országgyűlési választáson induló jobbikos Bíró Lászlótól, aki antiszemita megnyilvánulásokat tett.

Karácsony Gergely leszögezte semmilyen módon nem tud támogatni olyan felszólalásokat, amelyek bármilyen Budapesten élő közösséget támadnak, viszont méltányolta a politikus bocsánatkérését.
A Fővárosi Közgyűlés a szolidaritási hozzájárulással kapcsolatos előterjesztés elfogadásával úgy döntött, felkéri Karácsony Gergelyt arra, hogy a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa keretein belül kezdeményezzen tárgyalásokat a szolidaritási hozzájárulás 2020-2021-es mértékének csökkentéséről.

Karácsony Gergely közölte azt is, hogy a családdal történő egyeztetés folytatása érdekében elnapolják azt a javaslatot, amely azt célozná, hogy a júniusban elhunyt háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó Benedek Tiborról sétányt nevezzenek el a Margitszigeten.

A rendkívüli közgyűlési ülés összehívását a koronavírus-járvány miatt kiszámíthatatlan őszi időszakkal, a veszélyhelyzet alatt elhalasztott előterjesztésekről történő döntés fontosságával, valamint a Fővárosi Közgyűlés szeptemberi ülésének tehermentesítésével indokolta Karácsony Gergely.