2021. június 5., 20:40

Szili Katalin: a magyarság egységes nemzetté vált az elmúlt tíz év nemzetpolitikájának köszönhetően

A magyarság egységes nemzetté vált az elmúlt tíz év nemzetpolitikájának köszönhetően; nem szabad hagyni, hogy bárki "szétrombolja" - mondta a Londonban tartózkodó Szili Katalin, a határon túli autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott az MTI-nek. 

Szili Katalin a brit fővárosban a hétvégi magyar iskolák IV. országos oktatási konferenciáján vesz részt. A szombaton kezdődött rendezvény célja a hétvégi magyar iskolák vezetőinek és tanárainak szakmai képzése, kapcsolatépítése és jó gyakorlataik megosztása. 

A miniszterelnöki megbízott elmondta: a tanácskozáson mintegy húsz intézmény vezetője vesz részt, részben online bekapcsolódva - így egyebek mellett Baden Württenbergből, Írországból, Svédországból és Norvégiából - a konferenciába.

Hozzátette, negyedik alkalommal rendezik meg a konferenciát, a tanácskozásokon reményei szerint a magyar iskolák munkájával kapcsolatban olyan közös tudást tudnak megteremteni, amely meghatározza a magyarság jövőjét is. 

Kiemelte: a kormány számára fontos, hogy a diaszpórában élők is megtartsák magyar identitásukat, és köszönet illeti a pedagógusokat, akik szabadidejükben tanítanak a magyar iskolákban. Megjegyezte, a pandémia idején a tanárok online tartották meg az órákat.

Szili Katalin a tanácskozáson ismertette az idei pályázati lehetőségeket és az Európa Tanács magyar elnökségének prioritásait is. Ezek között van az őshonos nemzeti kisebbségek helyzete, a vallási közösségek védelme, valamint a családok és a gyermekek jogai. 

Emlékeztetett arra, hogy pénteken volt a trianoni békediktátum aláírásának 101. évfordulója, így erről is közösen emlékeztek meg. 
Azt mondta, az elmúlt tíz év nemzetpolitikájának köszönhetően a magyarság valóban egy olyan összetartó nemzetté vált - beleértve a diaszpórát, a Kárpát-medencei és anyaországi magyarságot -, amelyben fontos az együttműködés. 

Kiemelte az intézményrendszer fontosságát, amelynek része a Magyar Állandó Értekezlet (Máért), a diaszpóratanács és a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma, mert ezek is ezt a célt szolgálják. Úgy véli, ehhez jó alapot szolgáltat az alaptörvény, amely szerint "felelősséget viselünk egymásért", míg korábban az alkotmány a "felelőséget érez" kifejezést használta. 

Kumin Ferenc nagykövet az MTI-nek arról beszélt, a hétvégi iskolák sok energiát, jóakaratot, áldozatot igényelnek a tanároktól és szülőktől is, hiszen a hétvégét, a szabadidőt használják fel arra, hogy a gyerekek megkapják azt a speciális oktatást, amely nélkül nem tudnák megőrizni magyarságukat, speciális kulturális hagyományaikat és örökségüket. Ez a munka páratlan értékű és minden támogatást megérdemel - tette hozzá.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.