2021. szeptember 8., 13:20

Szili Katalin: A felvidéki magyarság szülőföldön boldogulásának záloga az egységes politikai érdekképviselet

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott szerdán megbeszélést folytatott Forró Krisztiánnal az MKP, Sólymos Lászlóval, a Híd és Mózes Szabolccsal, az Összefogás elnökével, amelynek lényege a kisebbségi nyelvi, kulturális jogok megerősítése és kiszélesítése, valamint az egységes politikai érdekképviselet szükségszerűsége volt.

szili
Fotó: Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság

Mindannyian egyetértettek abban, hogy

a közös politikai képviselet létrehozása elengedhetetlen feltétele a Szlovákiában élő magyarság érdekeinek érvényesítéséhez, identitásának megőrzéséhez, a felvidéki magyarság szülőföldön boldogulásához, gyarapodásához.

Kijelentették, hogy a nemzeti kisebbségvédelem terén hangsúlyosan képviselni kell azon elveket, amelyek a nemzeti közösségek számára a kollektív jogokat biztosítják.

A pártok elnökei tájékoztatást adtak a népszámlálás tapasztalatairól, továbbá a Szövetség létrehozásának lépéseiről. Hangsúlyozták, hogy a felvidéki magyarság Szlovákia legnagyobb lélekszámú nemzetisége és

rendkívüli hiányt jelent, hogy nincs egységes politikai képviselete a magyarság érdekeinek a törvényhozásban.

A szlovák kormány, a szakmai szervezetek és a többségi társadalom által korábban tett ígéreteket be kell váltani a magyarság gazdasági, közösségi, kulturális és politikai fejlődésének biztosításáért. Kijelentették, hogy a Szövetséget eszköznek tekintik ahhoz, hogy a Szlovákiában élő magyar közösség képviseletét új minőségi szintre emeljék, a biztonságos jövő érdekében.

Szili Katalin ismertette az Európa Tanács magyar elnökségének prioritásait, ezen belül is a nemzeti kisebbségvédelem területén zajló konferenciasorozat eddigi eredményeit, valamint azon alapelveket, melyek elfogadása biztosítaná, hogy a nemzeti kisebbségeket minden ország az alaptörvényében ismerje el államalkotó tényezőként, tegye lehetővé

a kollektív jogok, az identitáshoz való jog biztosítását, fogadja el, hogy az állampolgárság elválhat a nemzethez tartozástól.

Ahhoz, hogy a felvidéki magyarság megmaradása biztosított legyen, olyan erős érdekképviseletre van szükség, ahol világos stratégia és program biztosítja nem csak a közös tudást, hanem a megvalósításhoz szükséges lépéseket - hangsúlyozta Szili Katalin.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.