lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2022. április 4., 13:36

Szijjártó: Soha ennyi határon túli testvérünk nem szavazott a magyar választáson, köszönjük nekik!

Szijjártó Péter Magyarország külgazdasági és külügyminisztere a Fidesz-KDNP vasárnapi választási győzelmét követően a Karmelita kolostorból jelentkezett be élő videójában.

Szijjártó Péter
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A tárcavezető miután köszönetet mondott a magyar állampolgároknak a választáson való részvételért, kijelentette, külön öröm számára, hogy

nem csak a kormánypártok támogatottsága ért el rekordszintet, de soha korábban nem szavazott ennyi határon túli magyar testvérünk a magyar parlamenti választáson.

"Történelmi jelentőségű győzelmet arattunk" - tette hozzá. Úgy fogalmazott, a kormány nagy tisztelettel köszöni határon túl élő magyar honfitársainknak, hogy fontosnak tartották, részt vegyenek ezen a történelmi jelentőségű választáson. Tegnap a béke és a háború között kellet választani - jelentette ki a miniszter.

Mi a békét és a biztonságot választottuk.

315 ezer határon túli magyar adta le szavazatát a parlamenti választáson, ez a duplája a 2014-ben leadott szavazatok számának és mintegy ötvenezerrel több, mint négy évvel később, 2018-ban. 

"Nagy tisztelettel köszönjük a választáson való részvételt határon túli honfitársainknak" - jelentette ki a miniszter, hozzátéve, hogy a magyar kormány kiáll határon túli honfitársainkért, akik számíthatnak Magyarország támogatására és, ahogy az a választási részvételből látszik, Magyarország is számíthat a határon túli magyarokra. 

Remélem ez egy jó visszaigazolás a határon túli magyaroknak, hogy azok, akik kiálltak értük (...), akik lehetővé tették, hogy az ilyen fontos döntéseket közösen hozzuk meg, azok kétharmados győzelmet arattak. Azok pedig, akik ki akarták taszítani őket, (...) kínos vereséget szenvedtek.

- jelentette ki a tárcavezető. 

A határon túli magyarok továbbra is számíthatnak ránk és (...) köszönjük, hogy ebben a rendkívüli fontos, sorsdöntő kérdésben, a béke és háború kérdésében világos állást foglaltak.

- zárta rövid beszédét Szijjártó.

A határon túlról érkezett szavazatok megoszlása hivatalosan egyelőre nem ismert.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.