Szijjártó reagált Kijev barátságtalan lépésére: bekérették az ukrán nagykövetet!

2020. november 24., 19:04
ma7 Pomichal Krisztián

Ahogy arról a nap folyamán beszámoltunk, az ukránok ma reggel nem engedték át a határon, majd, mint később kiderült, ki is tiltották Grezsa Istvánt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztost. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán közzétett videóban jelentette be, bekérették Ukrajna magyarországi nagykövetét.

Szijjártó Péter
Fotó: Facebook
Szijjártó Péter

A tárcavezető szerint villámcsapásként érte a magyar diplomáciát az ügy, hiszen néhány hete ukrán kollégájával még arról tárgyalt telefonon, az együttműködésre és a közös munkára koncentrálnak a továbbiakban.

2020. november 24., 14:01

FRISS: Nem engedték be Ukrajnába a magyar kormány miniszteri biztosát

Nem engedték át a magyar-ukrán határon, az asztélyi határátkelőnél Grezsa Istvánt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztost.

Ehhez képest Grezsa István kitiltása nem az együttműködés és a közös sikerek keresésének szándékára utal. (...) Ezt nagyon sajnáljuk (...), hiszen mi mindig a jó szomszédi kapcsolatra törekedtünk Ukrajnával! Így van ez most is, (...) a kárpátaljai magyaroknak az a jó, ha Magyarország és Ukrajna jóban vannak.

Szijjártó ezután arra emlékeztetett, a két ország között akkor alakult ki a diplomáciai feszültség, amikor az előző elnök, Petro Porosenko idején elvették a kárpátaljai magyaroktól az anyanyelven való tanulás "jogát és lehetőségét". A magyar kormány abban bízott, mondja Szijjártó, hogy az új elnök, Volodimir Zelenszkij alatt visszakapják ezeket a jogokat. Erre mind ez idáig nem került sor.

A miniszter arról is beszélt, több tízmilliárdos fejlesztéseket hajtottak végre Kárpátalján, amely elősegíteni az együttműködést és a két ország közös sikereit. A maihoz hasonló akciók azonban ezt megakadályozzák.

Éppen ezért a magyar külügy úgy döntött, bekéreti Ukrajna nagykövetét, erre a mai napon sor is került. 

Kikértük magunknak ezt az eljárást és átadtuk tiltakozásunkat.

- fogalmazott, majd azzal zárta mondandóját, a magyar fél készen áll arra, hogy Ukrajna egyszer visszatérjen a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködéshez és a közös sikerek kereséséhez.

Bekérettük Ukrajna budapesti nagykövetét

Mi készen állunk a közös sikertörténetekre. Kérdés, hogy Ukrajna készen áll-e?

Posted by Szijjártó Péter on Tuesday, November 24, 2020