FRISS: Nem engedték be Ukrajnába a magyar kormány miniszteri biztosát

2020. november 24., 14:01
ma7 Pomichal Krisztián

A Karpatalja.ma portál beszámolója szerint nem engedték át a magyar-ukrán határon, az asztélyi határátkelőnél Grezsa Istvánt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztost. A portál az ukrán külügyminisztérium sajtószolgálatára hivatkozva számolt be az eseményről.

Grezsa István-interjú

A kitiltás annyiban nem meglepő, hogy Kijev az ukrajnai önkormányzati választásokat követően már előre bejelentette, több magyar tisztségviselőt kitilt Ukrajnából, amiért, állítják, Magyarország "beavatkozott Ukrajna belügyeibe".

A sajátosan megfogalmazott sajtóanyagban az áll:

döntés nem érinti az államközi kapcsolatokat. A beutazási tilalom csak az adott állampolgár cselekedeteivel kapcsolatos, amelyek konkrét törvénysértés jeleit tartalmazták.”

Olvasóinkban joggal merül fel a kérdés, miért a határátkelőn közölték Grezsával, hogy nem engedik be az országba. A közleményben az áll, Ukrajna törvényei nem teszik lehetővé, "hogy előzetesen tájékoztassák a külföldieket a beutazási tilalomról".

A határátlépés megtagadását Grezsa István is megerősítette közösségi oldalán. 

GYORSHÍR - valóban így történt, részletek később, most éppen a nyíregyházi ukrán tanszék megmentéséről tárgyalunk.

Posted by Grezsa István on Tuesday, November 24, 2020