Szijjártó Péter: Csak az számít az oltóanyaggal kapcsolatban, hogy biztonságos és hatékony legyen!

2021. április 21., 09:02
Pomichal Krisztián

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Szijjártó Péter Magyarország külügyi és külgazdasági minisztere és az éppen Magyarországon tartózkodó Dr. Hans Kluge, a WHO európai ügyekért felelős elnöke.  

Fotó: Facebook

Szijjártó beszéde elején megköszönte a WHO világjárvánnyal szembeni erőfeszítéseit. Úgy fogalmazott, a magyar járványvédekezés során rendszeres a konzultáció a kormány és az Egészségügyi Világszervezet között, a WHO szigorú sztenderdjei jelentik az országos járványvédekezés alapjait - szögezte le a miniszter. 

Szijjártó kiemelte, csak a következő tíz nap során közel

másfél millió adag vakcina érkezik Magyarországra az orosz és kínai szerződéses partnerektől.

Szombaton 600 ezer kínai oltóanyag érkezik Budapestre, ez tulajdonképpen rekordot jelent. A járvány kezdete óta egyszerre soha korábban nem érkezett ennyi vakcina Magyarországra. A jövő hét elején 280 ezer adag második komponens fut be az orosz vakcinából, így mindenki, aki megkapta a Szputnyik-V első adagját, biztosan rendben megkapja a másodikat is.

A jövő hét második felében újabb 400 ezer kínai vakcina érkezik Magyarországra, ráadásul, hangsúlyozta Szijjártó annak előnyeit, hogy az ország saját légikapacitással rendelkezik, a Grúzia által rendelt 100 ezer Sinopharm vakcinát is a magyar gép szállítja majd Tbiliszibe. 

A fentieken túl a jövő hét végére még 200 ezer adag első komponensű Szputnyik-vakcina jön Magyarországra. Ezzel az oroszokkal kötött, első komponenst tartalmazó oltóanyagokról szóló szerződés teljesítettnek tekinthető. A kínaiakkal kötött üzlet kereteit még túl is lépik, eredetileg 1,5 millió adag vakcinában egyezett meg a két ország, de pótlandó a várható európai kiesést, Magyarország még 600 ezer adagot rendelt a Sinopharm vakcinájából. Hamarosan ez is megérkezik.

Szijjártó zárásul köszönetét fejezte ki a WHO-nak, amiért a szervezet "nem ült fel a politikai hangulatkeltésnek", s nem csináltak geopolitikai kérdést a vakcinákból.

A miniszter hangsúlyozta, egy dolog számít, 

az adott oltóanyag biztonságos és hatékony legyen. (...) minden döntésünket ennek szellemében hoztuk meg.

A valamilyen technikai hiba miatt nagyon nehezen hallható és érthető Dr. Hans Kluge kiemelte, Magyarország élen jár a járvány elleni védekezésben, köszönet illeti ezért a magyar államot. 

Kluge példa nélkülinek nevezte a magyar oltási kampányt annak hatékonysága miatt, és hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy az nem geopolitikai érdekek mentén épült fel. 

Senki nem lehet biztonságban, amíg mindenki nincs biztonságban

- jelentette ki a WHO-igazgató. Kluge elmondta, a WHO kezdetektől azt szorgalmazta, hogy az iskolákat zárják be utoljára, és nyissák ki az elsők között, a szakember szerint Magyarország élen járt ebben a tekintetben is. 

Kövesse facebook oldalunkat is!