2022. június 17., 15:44
Frissítve: 2022. jún. 17. 18:03

Szijjártó és Korčok közös sajtótájékoztatója: A Budapestről érkező támogatásokkal nincs baj

Pénteken Budapestre látogatott Ivan Korčok szlovák külügyminiszter, hogy kollégájával, Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszterrel egyeztessen. 

szijjártó korcok
Fotó: Szijjártó Péter FB-oldala

A magyar külügyminiszter beszéde kezdetén kiemelte, éppen ideje, hogy a szlovák és magyar külügy végre egy olyan egyeztetésen vegyen részt, amelyen kizárólag e két állam közös ügyeivel foglalkoznak. Bár különböző multilaterális eseményeken gyakran találkoznak, ráadásul földrajzilag is közel van egymáshoz a két ország,

mindez nem jelenti azt, hogy a külön konzultációkra ne lenne szükség 

- fogalmazott Szijjártó.

A szomszédban zajló háború különösen indokolttá teszi az ilyen találkozókat - tette hozzá. A háború súlyos gazdasági kihívásokkal jár, egekben az infláció, az energiaárak és a kamatok is. "Globális méretű gazdasági válság is kialakulhat" - vélekedett a miniszter. 

Szijjártó szerint ilyen nehéz időkben különösen fontos a stabil és jó partneri viszony. Ez Szlovákia és Magyarország között megvan. A tavalyi évben rekordot döntött a két ország közti kereskedelmi forgalom.

A magyar külügyminiszter kiemelte, jó úton halad a 2024-ig hat új határátkelési lehetőséget biztosító program, melynek része három új Ipoly-híd megépítése is. A szlovák és a magyar földgázvezeték-rendszert összekötő interkonnektor megépítése a háború óta vált igazán jelentős teljesítménnyé - fogalmazott a miniszter, hiszen az energiaellátás nem filozófiai, hanem fizikai és matematikai kérdés.

Nem veszekedéssel töltöttük az időt!

- zárta mondandóját Szijjártó Péter.

Ivan Korčok azzal kezdte, hogy gratulált Szijjártónak ahhoz, hogy újra őt nevezték ki Magyarország külügyminiszterének.

A szlovák miniszter kiemelte, magyar kollégájához hasonlóan ő is szorgalmazza, hogy a két ország között rendszeressé váljon az egyeztetés, akár havi rendszerességgel egyeztessenek egymással a két ország diplomatái. Korčok elárulta, a magyar fél javaslattal élt a szlovák állam felé, hogy a magyar-szlovák alapszerződésben foglaltakat "miként lehet még jobban betartani".

A szlovák külügyminiszter elmondta, a Magyarországról a felvidéki magyar kisebbség számára érkező támogatások rendben vannak, de a szlovák fél azt szeretné, ha azok elosztása a "két fél kölcsönös egyetértése szerint folyna", ha közösen hoznának döntés arról, kik kapják a támogatást.

A szlovák félnek nem elég ha csak tájékoztatást kap, együtt akarjuk jóváhagyni a különböző gazdasági támogatásokat.

- jelentette ki Korčok.

A szlovák fél által nehezményezett ingatlanvásárlásokról is szó esett a találkozón. Korčok szerint két részre bontották a problémát. A diplomáciai célokra vásárolt kassai ingatlanok kapcsán a szlovák külügy azt kérte a magyar féltől, a továbbiakban arról előre tájékoztassák a szlovák államot. A másik téma a nem diplomáciai célú ingatlanok megvásárlása volt. Korčok szerint tudomásul vették a magyar fél tájékoztatását, de azt kérik, a továbbiakban a szlovák kulturális minisztérium is informálva legyen ezekről a tranzakciókról.

Jó szomszédok esetében ez teljesen természetes kell, hogy legyen.

- fogalmazott.

Korčok elmondta, a magyar fél megígérte Pozsonynak, hogy bővítik a közös gázinterkonnektor kapacitásának bővítését.

A szlovák külügyminiszter a sajtótájékoztatón is üdvözölte az Európai Bizottság Ukrajna tagjelölti státuszáról szóló javaslatát.

A szlovák tárcavezető beszéde végén külön gratulált a magyar válogatott keddi, Angolok elleni négy-nullás győzelméhez.

Érdekesebb újságírói kérdések:

Mit szólnak az Európai Bizottság által javasolt ukrán tagjelölti státuszhoz?

Magyarország már akkor nyilatkozott a tagjelölti státusz támogatásáról, amikor a legtöbb nyugat-európai állam még hezitált - hangsúlyozta Szijjártó.

Támogatja-e a szlovák kormány a globális minimumadó bevezetését?

A szlovák külügyminiszter erre a kérdésre nem adott egyértelmű választ. Úgy fogalmazott, megérti, hogy a magyar fél álláspontja más, hiszen Magyarországon más a társasági adó mértéke. Szijjártó szerint óriási baklövés lenne, ha Európa egyedül a világon bevezetné a (nem) globális minimumadót. Óriási versenyhátrányt jelentene ez a kontinensnek - fogalmazott.

Mit tesz a szlovák kormány a Sajó szennyezésének megállítására?

Korčok szerint a találkozó egyik kiemelt témája volt a kérdés. A miniszter szerint az új tesztek eredménye azt mutatja, már tisztul a folyó. Van még szennyeződés a folyóban, de a legutóbbi vizsgálatok már jobb állapotot mutatnak. Korčok azt mondja, jelenleg is zajlik már a Sajó megtisztítása.

Ellenőrzésünk alatt tartjuk a helyzetet!

Milyen célt szolgálnak a magyar állam által Szlovákiában vásárolt ingatlanok?

Egy minimális korrektséget szeretnék kérni! 

- kezdte a miniszter. Szijjártó elmondta, kétfajta ingatlanvásárlás van. A diplomáciai célokat szolgáló, illetve egy alapítványi tulajdonban lévő cég ingatlanvásárlása kereskedelmi, beruházási megfontolásokból.

Amikor egy ilyen cég ingatlant vásárol, akkor a szlovák kulturális minisztérium minden esetben lemond az elővásárlási jogáról. 

Szijjártó arra kérte a szlovák újságírókat, ne szítsanak felesleges feszültségeket, majd feltette a kérdést, ha egy gazdag közel-keleti állam alapítványa vásárolna ingatlant Szlovákiában, abból is ekkora ügyet csináltak volna?

Most a legjobb a kapcsolat a két ország között, sokat dolgoztunk ezért, ne szítsák a feszültséget!

Korčok erre reagálva úgy fogalmazott, ez a kérdés azért került napirendre, mert Pozsony azt várta el, hogy a jószomszédi kapcsolatok jegyében tájékoztassák az államot minderről. Ehhez képest a szlovák külügyér elismerte, erre sor került, hiszen a kulturális minisztériumot valójában minden esetben előre tájékoztatták. 

A szlovák kormány most azt szeretné, a magyar fél a továbbiakban mindezek ellenére is rendszeres tájékoztatást adjon Pozsonynak a tervezett vásárlásokról.

Budapest mit szól ahhoz, hogy Szlovákia azt szeretné, kapjanak beleszólást a Magyarországról érkező támogatások elosztásába?

A magyar állami források konkrét elosztásába nem fog beleszólni a szlovák állam, erről nem is volt szó.

- mondta el Szijjártó, hozzátéve a keretek és programok meghatározásáról, azok egyeztetéséről tárgyaltak. Bár Korčok korábban másként fogalmazott, a magyar külügyminiszter által más témákban elmondottakra következetesen reagáló szlovák külügyér erre a kérdésre már nem tért ki.

Ha Magyarország nem támogatja a fegyverszállítást, akkor mit javasol?

Budapest soha nem nyilatkozott úgy, ne támogatná a fegyverszállítást - mondta el a magyar külügyminiszter. Magyarország hozott egy döntést, hogy a magyar állam nem szállít fegyvert és nem enged át a területén közvetlenül fegyvereket Ukrajnába.

Mi tiszteletben tartjuk a többi állam döntését!

Magyarország ugyanezt várja el másoktól.

Korčok erre reagálva hozzátette, elfogadják a magyar fél álláspontját, de a szlovák állam számára "létkérdés", hogy fegyverrel is támogassa Ukrajnát.

Mi a helyzet a V4 jövőjével, amelynek Szlovákia lesz júliustól a soros elnöke?

A szlovák tárcavezető szerint konkrét projektekre kell helyezni a hangsúlyt. Nem baj, ha nem mindent látunk ugyanúgy - fogalmazott, de szükség van az állandó egyeztetésre. Szijjártó úgy fogalmazott, pozitív tapasztalatai vannak a mindenkori szlovák elnökséggel - ez most sem fog változni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.