2021. július 19., 16:02

Szijjártó a V4-ek találkozóján: A régió gazdaságának újraindítása a magyar elnökség legfontosabb feladata

Komáromban találkozott Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter V4-es kollégáival, Ivan Korčok szlovák és Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel, valamint a Csehországot képviselő Ján Kohouttal, aki a cseh külügyi tárca második embere.

szijjártó korcok v4
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Ivan Korčok, Szlovákia kül- és Európa-ügyi minisztere, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Jan Kohout, Csehország külügyminiszter-helyettese és Zbigniew Rau, Lengyelország külügyminisztere (b-j) sajtótájékoztatójuk végén, a V4-ek külügyminiszteri találkozóján Komáromban.

Szijjártó leszögezte, nagyon örül annak, hogy épp Komáromban került sor a találkozóra, hiszen a város egyik fonto szimbóluma a magyar nép szabadság iránti elkötelezettségének. A miniszter ezután azt hangsúlyozta, Közép-Európa büszke lehet a teljesítményére, hiszen a járvány előtt az EU egyik legdinamikusabban fejlődő régiója volt, a járvány alatt pedig egymást segítve, hatékony intézkedésekkel a V4-ek országai reagálták a járvány egészségügyi és gazdasági kihívásaira.

Szijjártó kiemelte, most az a legfontosabb, hogy a harmadik hullám után is megtalálják a jó válaszokat és a gazdaságot a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban indítsák újra a V4-es országok.

Ma ez a legfontosabb feladatunk, Magyarország például az év végére 5,5%-os növekedési célt tűzött ki maga elé. Magyarország gazdasága szempontjából a V4-ek fontosságát nem lehet eléggé kihangsúlyozni, közölte Szijjártó, 2020-ban a teljes külkereskedelmi forgalom 15%-a irányult Szlovákiába, Csehországba és Lengyelországba. A V4-ek gazdaságának újraindulása alapvetően meghatározza a másik három tagország nemzetgazdaságának újraindítását, mondta Szijjártó, a soros magyar elnökség ezért ennek lebonyolítását tartja egyik legfontosabb céljának. 

A tárgyaláson a migrációs politika aktuális kérdéseit is átvették, ismertette Szijjártó, kiemelve, keletről alapvető migrációs kihívás fenyegeti a térségét, különösen azután, hogy az amerikai csapatok éppen kivonulóban vannak Afganisztánból. Délről szintén folyamatos a migráció, hiszen a szubszaharai konfliktusok nem szűnnek. A magyar külügyminiszter kiemelte, a V4-ek ezen túl tisztában vannak a "litván barátaik" előtt álló kihívással, akik a litván-fehérorosz határra nehezedő, egyre erősebb migrációs nyomással kell, hogy szembenézzenek.

Emlékszünk milyen az, amikor nyomás alatt tartanak egy határszakaszt a migráció tekintetében.

A V4-es tagországok ezért közös, koordinált segítséget nyújtanak a litvánoknak az EU külső határainak biztosításához, úgy emberi erőforrás, mint technikai háttér tekintetében. A részletekről a napokban tájékoztatják majd a közvéleményt.

Szijjártó után Ivan Korčok külügyminiszter kapott szót. A szlovák tárcavezető kiemelte, örül annak, hogy a V4-es miniszterek nem a tagországok fővárosában találkoznak, hanem vidékre, az emberek közé viszik a legfontosabb tudnivalókat. "Mi pontosan értjük, mit jelent Európa" - mondta Korčok, a folyó két oldalát összekötő hidak minket is összekötnek. A tárgyalások központi téma az EU jövője volt - jelentette ki Korčok, hozzátéve, ma is megmutatkozott, mennyire fontos, hogy a tagországok hallassák a hangjukat. A miniszter kijelentette, a nyár végén Szlovákia megkérdezi polgárait az Európai Unió jövőjéről. Hogy pontosan milyen formában, nem tudni.

Arra a miniszter nem tért ki, vajon a szlovák kormány egy, a magyar kabinet által előszeretettel használt eszközzel kíván-e élni, azaz készülhetünk-e egy szlovák nemzeti konzultációra?

Korčok meglepően megengedően nyilatkozott, mondván Brüsszel sem utasíthat el minden kritikát, ugyanakkor nem szabad elfeledni, mennyi mindent köszönhet a térség Európának. A miniszter ezután a jogállamiság fontosságáról beszélt, de kiemelte, igen fontos és eredményes volt a mai párbeszéd ebben a kérdésben is. 

Mindenben támogatjuk a magyar V4-es elnökséget, amiben V4-ként megegyezünk.

- jelentette ki furcsa, de diplomáciai szempontból védhető tautológiával Korčok.

Fehéroroszországgal kapcsolatban elmondta, élő, egyenes adásban látjuk, Lukasenka elnök hogyan tiporja lábbal a demokráciát és a szabadságot, éppen ezért Szlovákia, saját lehetőségei szerint kész segíteni Litvániának. 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.