2022. november 3., 12:32

Orbán Viktor: Közös európai hadseregre van szükségünk!

Orbán Viktor magyar miniszterelnök néhány héttel ezelőtti berlini látogatása során hosszabb interjút adott a német Tichys Einblicknek. A saját magát liberális konzervatívként meghatározó, Roland Tichy külpolitikai újságíró által alapított lap többek között az európai gazdasági válságról, az ukrán háborúról és a kontinens jövőjéről kérdezte a magyar miniszterelnököt.

Dícsérik a cikkben
Fotó: Twitter
Orbán Viktor

Arra az újságírói kérdésre, milyen volt Berlinben a régi harcostársakkal, például Angela Merkellel és Gerhard Schröderrel tárgyalni, Orbán úgy reagált, korábban is rengeteget tanult ezektől a tapasztalt politikusoktól, így mindig nagy öröm találkozni velük.

A magyar kormányfő a német kancellárral, Olaf Scholzzal tartott megbeszéléséről nem sokat árult el a lapnak, annyit mondott, ő is különösnek találta, hogy Scholz nem volt hajlandó közös sajtótájékoztatót tartani.

Mindezek ellenére "produktív megbeszélés" zajlott - fogalmazott a magyar miniszterelnök, hozzátéve, egész kellemes beszélgetőpartner a német kancellár. Egyenes ember, akivel ugyan sok mindenben különbözik a véleményük, de "stratégiai kérdésekben" közeli álláspontot képviselnek.

Hogyan állítsuk meg az Európai Unió szétesését?

Orbán Viktor szerint ez ma a legfontosabb stratégiai kérdés a kontinensen. Az Európai Unió fenntartása fontos, meg kell állítani a szövetség fragmentációját - jelentette ki a magyar kormányfő az interjúban, ebben a német és magyar álláspont megegyezik. Vannak területek, ahol viszont Berlin és Budapest gondolkodása eltér:

az EU föderatív jellegében, a külpolitikai kérdésekben és a globális minimum adó ügyében is más a két ország pozíciója.

Orbán kijelentette, az Egyesült Királyság kilépése megrengette az európai politikát, ráadásul a nemzetállamok pozícióját is meggyöngítette, hiszen a britek támogatták az erős tagállami jogokat, miközben a németek és franciák az "ever closer union" ideológiájával kiegyensúlyozták a rendszert. Most, hogy a britek kiléptek, nincs már meg a föderatív EU-ra vágyókkal szembeni ellensúly, a rendszer kibillent. 

A kormányfő szerint ennek eredménye a jogállamisági eljárások és kondicionalitási rendeletek alkalmazása. "A britek soha nem fogadták volna el, hogy az Európai Bíróság mondja meg a Brit Legfelsőbb Bíróságnak, mi helyes és mi nem."

Magyarország is hasonlóan gondolkodik, szinte nincs kérdés, ahol elfogadnánk az uniós jogok felsőbbségét – jegyezte meg Orbán.

Európa jövője

A miniszterelnök úgy fogalmazott, Európa alapvető változások előtt áll, az olasz rezsimváltás ebben fontos szerepet játszik, csakhogy Brüsszelnek hagyományosan nagy befolyása van Rómában.

Nem tudom, végül megküzdenek-e a véleményükért (Meloniék - a szerk. megj.), de az ajtó nyitva áll. A svéd választások tanulságaival együtt a liberális, föderalista, progresszív tábornak észre kell vennie, nincs már hegemóniájuk".
Visegrádi Négyek és a háború

Orbán szerint a cseh, szlovák és lengyel kormány egyértelműen a háború mellett foglal állást, nyíltan elismerik, az sem elég nekik, ha Ukrajna megnyeri a háborút,

Putyin bukását akarják.

Magyarország ezzel szemben a békét támogatja. "A  mi táborunk a gyengébb" - fogalmazott. Orbán szerint ide tartozik a Szentatya, Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter, Jürgen Habermas, filozófus, Elon Musk, néhány amerikai republikánus. 

Mi nem akarunk háborút. Mi azonnali tűzszünetet és tárgyalásokat akarunk!

Orbán azt mondja, rengetegen nem értik Nyugat- Európában, mennyire közel is van ez a háború. Még Németországtól is messze van! Magyarország azonban szomszédos állam, 200 ezer magyar él Ukrajnában, sokan közülük kettős állampolgárok - közölte Orbán, közülük több százan már elestek a háborúban.

Ha nem tudjuk kiharcolni időben a tűzszünetet, a háború tovább eszkalálódik!
Orbán és az oroszok

A német lap riportere azt is megkérdezte Orbántól, miként lehet az, hogy harmincöt éve még az oroszok ellen harcolt, távozásukat követelte Magyarországról, most pedig Ukrajna kapcsán béketárgyalásokat sürget.

Nekünk magyaroknak nem kell, hogy az orosz hadsereg brutalitásáról beszéljenek. (...) Mi pontosan tudjuk, milyen Oroszországgal háborúzni. De itt nem ez a lényeg, arról van szó, hogyan vethetünk véget a háborúnak.

Oroszország be kell integrálni az európai békerendszerbe - mondta el Angela Merkelhez hasonlóan Orbán. Nekünk európaiaknak tárgyalóasztalhoz kellene ülnünk, csakhogy mindez mára lehetetlennek látszik - emelte ki, hozzátéve, hogy "Amerikára nincs szükségünk", amikor a franciák, németek, oroszok és ukránok egy asztalhoz ülnek. 

Mivel Európa vezetői deficittel küzd, gyenge a külpolitikája is, Olaf Scholz, Emmanuel Macron és Joe Biden is belpolitikai ügyekkel van elfoglalva, így az európai külpolitika nem elég erős. 

Nincs európai hadsereg sem, holott szükség lenne rá! Nincs közös védelmi politika, a haderőfejlesztés koordinálatlan.

- sorolta Orbán, majd arra a jogos riporteri kérdésre, hogy a közös védelmi politika miként egyeztethető össze az erős nemzetállamok igényével, a magyar miniszterelnök talán az interjú legfontosabb gondolatait osztotta meg: 

Hiba az európai föderalizmus kérdését fekete-fehér problémaként kezelni. Vannak területek, amelyeket a nemzetállamok jobban kezelnek. Viszont vannak olyanok is, amelyekben csak akkor tudjuk megőrizni jelentőségünket, ha egységes Európában gondolkodunk. Az egyik ilyen a védelempolitika kérdése. A kontinentális Európa államainak együtt kell működniük, hogy közösen érjük el és védjük meg sikereinket.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.