2020. november 27., 12:03

Orbán Viktor: Éket vernének a közép-európai országok közé

Orbán Viktor nagyar miniszterelnök pénteken reggel a Kossuth Rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában adott interjúban kiemelte: már nyáron is együtt lépett fel Lengyelország és Magyarország és már ekkor megállapították, hogy a második hullám során az az ország kerül bajba, ahol magas az államadósság.

Orbán Viktor
Fotó: MTI
Orbán Viktor

Össze is állítottunk egy válságkezelő alapot, és akkor is azt mondtuk, hogy ezt gyorsan el kell juttatni azoknak, akiknek erre szüksége van, és minden politikai vitát félre kell tenni – emelte ki a miniszterelnök. Hozzátette: a másik tábor meg azt mondta, hogy dehogy kell félretenni, most jött el az ideje, hogy összekössük a politikai vitákat a költségvetési kérdésekkel.

A kormányfő szerint ez felelőtlenség, amit júliusban sikerült elhárítani. Ám az Európai Parlament a nyár és az ősz során elérte azt, hogy a német elnökség mégiscsak összekapcsolja a két dolgot.

Szerintem ez egy rossz döntés volt, világosan meg kell mondanunk az európai képviselőknek, hogy tönkretesznek számos Európai Uniós országot, ha ragaszkodnak ahhoz, hogy politikai kérdéseket összekössenek válságkezelési, gazdasági kérdésekkel"

– mondta Orbán.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy mióta közös álláspontot képviselnek az ügyben, azóta éket próbálnak verni a két ország közé.

Közép-Európában bimbódzó félben van egy szerintem történelmi perspektívában fantasztikus lehetőségeket magában rejtő együttműködés

– emelte ki a kormányfő. Hozzátéve: a régióban mi meg tudjuk védeni a szuverenitásunkat, ám ez nyugaton kevésbé divatos.

Nyugat-Európa már bevándorlóországokból áll. A pozíciók világosak, ahhoz, hogy az Európai Válságkezelő Alap és a költségvetés létrejöjjön, ahhoz a mi szavazatunk a lengyel és a magyar szavazat nélkülözhetetlen. Nélkülünk ez nem jön létre. Ezzel szemben a politikai viták összekötése a gazdasági kérdésekkel nem jogi természetű kérdés, ez egy politikai döntése néhány uniós országnak, illetve az Európai Parlamentnek "

– mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor kiemelte: nem akar kompromisszumot kötni, megoldást akar találni.

A kormányfő szerint a Soros-hálózat nyomást akart helyezni Lengyelországra és Magyarországra, hátha azok feladják álláspontjukat, mások pedig azt gondolhatták, hogy „majd pénzzel megvásárolnak bennünket”. Orbán Viktor szerint ezt nem lehet, mert itt a függetlenségről van szó.

A kabinet megnevezte a legfontosabb szereplőt a háttérben, aki Soros György. A kormányfő szerint elsőre talán nem világos, hogy Sorosnak miért kell komolyan venni a szavát, ha európai politikai kérdésekről van szó, ám a spekuláns a markában tart jó néhány európai parlamenti képviselőt. Soros szerint, aki nem enged be bevándorlókat, azt meg kell büntetni. Brüsszelben most az a helyzet, hogy

aki nem engedi be a migránsokat, az nem lehet jogállam, illetve csak az lehet jogállam, aki bevándorlóországgá alakítja a saját hazáját. Ezt mi nem fogjuk megtenni, ellen fogunk állni, és nem fogadjuk el, hogy ehhez pénzügyi következményeket lehessen fűzni. Ez Soros György javaslata, ma ezt képviseli az Európai Parlament”

– mondta a miniszterelnök.

Azzal kapcsolatban, a Soros cikkét megjelentető oldal nem akarta lehozni a kormányfő válaszcikkét, Orbán Viktor úgy reagált, hogy ilyen a baloldali sajtószabadság. Kifejtette:

saját hangjuknak mindig van tere, aki vitatkozik velük, azt meg valahogy félreteszik, elhallgatják, nem vesznek róla tudomást. Nézze, az európai vitakultúrától ez teljesen idegen. Hát ha valaki ír egy cikket, ami megtámad országokat, és az adott országok válaszolni akarnak, akkor az európai vitakultúra szabályai szerint azt le kell közölni. Akkor is, ha nem értünk vele egyet.”

A bevándorlás kapcsán Orbán Viktor elmondta, hogy a brüsszeli bürokraták fordítva ülnek a lovon, azt gondolják, hogy a bevándorlás az megoldás egy problémára, pedig a valóság az, hogy a bevándorlás maga a probléma.

Kiemelte: Nyugat-Európa már visszafordíthatatlan helyzetve került. – Ha a lakosság 10%-a bevándorló, a keresztény kultúrkörön kívülről érkezett néptömegekről beszélek, ha az elért 8-10-12%-ot egy országban, azt visszacsinálni már nem lehet, ez az ő problémájuk – mondta a miniszterelnök. Hozzátette: akkor már csak az együttélés mikéntje okoz vitát, „és akkor engedni kell a saját értékeidből a saját kultúrádban”. Orbán Viktor kiemelte: azért dolgoznak, hogy ez Magyarországgal ne történhessen meg.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.