2022. november 18., 09:50

Orbán a MÁÉRT ülésén: A válság idején sem adjuk fel a nemzetpolitikai célokat - VIDEÓVAL

Pénteken a budapesti Várkert Bazárban kerül megrendezésre a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) plenáris ülése. A tanácskozást megelőzően felszólalt Orbán Viktor miniszterelnök.

orbán
Médialapozó
Fotó: Bodó Károly

A huszadik alkalommal megrendezésre kerülő Magyar Állandó Értekezlet ülését Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár nyitotta meg.

Semjén: A kormány a magyar nemzet önkifejeződése

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes köszöntőjében hangsúlyozta,

a kormány a magyar nemzet önkifejeződése. Célja, hogy a magyar nemzet fennmaradjon - ez pedig csakis akkor valósulhat meg, ha minden nemzetrész fennmarad.

Ennek előfeltétéle egy erős Magyarország, a nemzetpolitikához kötődő intézményrendszer. Döntő jelentőségű az identitásmegőrzés, az ezt szolgáló intézmények és programok. Szükséges a nemzet közjogi egyesítése, elengedhetetlen, hogy a külhoni magyar pártok meghatározó szerepet játszanak az adott utódállam politikai életében. Ugyancsak ennek eszköze a Kárpát-medencei gazdasági tér fejlesztése. Ennek összessége a magyar kormány patrióta politikája - hangsúlyozta Semjén.

Etnikai keretben fogalmazódik meg a külhoni politika

Orbán Viktor miniszterelnök a pandémiát megelőzően megrendezett, három évvel ezelőtti MÁÉRT következtetésére utalva megjegyezte, folyamatosan jelen van a nemzetpolitikában a kísértés, hogy nem etnikai keretben, hanem vegyespárt formájában képviseljék a közösségi érdekeket. A miniszterelnök szerint az eltelt időszakban jóval egyértelműbb viszonyok alakultak ki a külhoni magyar politikában.

Orbán külön gratulált a felvidéki magyar érdekképviseletnek, hogy az egyesülés révén megerősödött a közösség politikai súlya. Orbán üdvözölte az RMDSZ kormányzati szerepvállalását, illetve a délvidéki magyar képviselet irányába a szerb-magyar megbékélés irányába tett lépéseket.
forró
Fotó:  Bodó Károly
Felvidéki politikusok a MÁÉRT ülésén
Megváltozott a V4 dinamikája

A kormányfő hangsúlyozta, a pandémiából Magyarország regionális összevetésben megerősödve került ki. Utalt arra, hogy Magyarország érdeke a balkáni államok uniós integrációja.

Orbán szerint a V4 továbbra is fontos a magyar külpolitika számára, de a szövetség dinamikája megváltozott.

Bár a célok továbbra is azonosak, az orosz-ukrán háború bonyolultabbá tette a kapcsolatokat. Az eltérések a békéhez vezető út eléréséhez szükséges eszközökben vannak. A kormányfő szerint, miután elmarad a V4-es házelnöki csúcs, kétségessé vált a Kassára tervezett kormányfői találkozó megrendezése is. A helyzet azért is sajnálatos, mert a régió önmeghatározása, érdekvédelme ezáltal gyengül - hangsúlyozta a kormányfő.

Megnőtt a nemzeti kormány mozgástere a világban

Az elmúlt időszakban megrendezett választásoknak köszönhetően a magyar nemzeti kormánynak megnőtt a mozgástere

- utalt Orbán az olaszországi kormányváltásra, a svédországi és az amerikai félidős választások eredményére.

máért
Fotó:  Bodó Károly
Globális átrendeződés zajlik
Az ukrajnai háború kapcsán a miniszterelnök kiemelte, a konfliktus a globális hatalmi átrendeződés egyik állomása. Átalakulóban van a világgazdaság is, változik az erőközpontok szerepe: Európa lecsúszóban, Kína felemelkedőben van. A korszak nagy kérdése, hogy a gyors átrendeződés végbemehet-e háborúk nélkül.

Ha a szomszédodban háború van, te sem vagy biztonságban - ezt a három nappal ezelőtti lengyelországi események pontosan mutatják. Minél később lesz béke, annál nagyobb lesz a béke ára. 2014-ben még sikerült lokalizálni az orosz-ukrán konfliktust, ez most nem sikerült - emelte ki Orbán.

A helyzet nehéz, a kérdés, Magyarország milyen stratégiát kövessen. Orbán aláhúzta, a legfontosabb, hogy elkerüljük a konfliktus eszkalálódását. Ki kell tartanunk a legfontosabb nemzeti érdekünk, a béke mellett.

Át kell gondolni a szankciós politikát
A szankciós politika kapcsán kiemelte, az intézkedések a háború elnyújtásához vezettek. A szankciók rosszul megtervezettek, nem ott fájnak, ahova célozták. Át kell gondolni a szankciókat, különös tekintettel az energiapolitikára - húzta alá Orbán.

Az előző évi 7 milliárd euróról várhatóan 17 milliárdra növekszik a magyar energiaimport, vagyis 10 milliárd euróval több kell ahhoz, hogy működjön a magyar gazdaság, energiához jussanak a háztartások. Mindez hiányozni fog a magyar költségvetésből. Emiatt követeli Magyarország a szankciós politika felülvizsgálatát - a magyar kormány részéről ez nem geopolitikai vita, a magyar emberek alapvető érdekeinek képviseletéről szól.

orbán
Fotó:  Bodó Károly
El kell kerülni a világ blokkosodását

Tény, hogy a háborúnak vannak nyertesei. Nyolc hónap alatt Európában lecserélték az orosz energiát amerikaira. Az európaiak négyszer annyit fizetnek az amerikai energiáért, mint az amerikai fogyasztók. Kína ugyancsak a konfliktus nyertese, Európa ellenben egyértelműen a vesztesek közé került. A legnagyobb probléma, hogy Európa nincs megfelelően vezetve - ezért képtelen az öreg kontinens az érdekeinek képviseletére.

Magyarország számára a legrosszabb forgatókönyv a világ blokkosodása, ezáltal az ország elkerülhetetlenül a perifériára kerül.

Ha Európában a kínai gazdaságról való leválás is napirendre kerül, az további gazdasági károkkal járna - húzta alá Orbán.

A stratégiánkat a nemzetben való gondolkodásból kell levezetnünk
A nemzetpolitika alapszabálya, hogy pontos önismerettel rendelkezzünk. A nemzet a nyugati emberek számára ruha, nekünk a bőrünk. A magyar nemzettudat tartalmilag mást jelent, mint Nyugaton. Számunkra a posztnemzeti korszak a nemzetből való kilépést jelentené.

A stratégiánkat a nemzetben való gondolkodásból kell levezetnünk - ez a magyar történelem tapasztalata - emelte ki Orbán.

Az erősségeink okot adnak optimizmusra

Erősségünk, hogy a magyar a bajban összefog, mint ahogy az is, hogy a nemzeti érdek az első - ez mutatkozik meg abban is, hogy az orosz-ukrán háborúban az ukrán érdekeket nem helyezzük a magyar érdekek elé.

Építhetünk arra is, hogy realisták vagyunk, és a bajok nem megtörnek minket, hanem lehetőséget látunk benne. Ez ad okot optimizmusra, ahogy a Covidból való kilábalás is megerősített minket - hangsúlyozta Orbán, hozzátéve, hogy

a szomszédokkal való kapcsolatunk javítására is alkalmat adhat a válság, hiszen közösen kereshetjük a kiutakat.

A válság idején sem adjuk fel a nemzetpolitikai célokat

Magyarországot nem lehet sarokba szorítani az uniós forrásokkal kapcsolatos vitákban - lehetőség van források bevonására a világpiacról - húzta alá a kormányfő.

A válság idején kell megerősíteni a legfontosabb nemzetpolitikai célokat, nemzetstratégiai célokat nem adunk fel

- fogalmazta meg a legfontosabb célkitűzéseket a kormányfő, aki leszögezte, ha nem is indulnak új beruházások, a meglévőket továbbvisszük.

máért
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.