2022. november 18., 15:30

MÁÉRT: Többszörösére emelik az oktatási-nevelési támogatást - VIDEÓKKAL

Pénteken a budapesti Várkert Bazárban került megrendezésre a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) plenáris ülése. A tanácskozást követően Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár tartott sajtótájékoztatót.

potápi
Fotó: Bodó Károly

Potápi Árpád János elmondta, három év után újra jelenléti formában került megrendezésre a Diaszpóra Tanács és a Magyar Állandó Értekezlet ülése.

Minden résztvevő aláírta a MÁÉRT zárónyilatkozatát

A Diaszpóra Tanács támogatja a kormány programjait, leszögezik, a legfontosabb a béke megőrzése és a magyar emberek biztonsága.

A MÁÉRT elfogadta a zárónyilatkozatot, minden résztvevő támogatta, beleértve a magyarországi parlamenti pártokat és a külhoni pártokat is - hangsúlyozta Potápi.
Potápi Árpád János
Fotó:  Bodó Károly
A válság ellenére megerősítik a nemzetpolitikai célkitűzéseket

Semjén Zsolt kiegészítésül elmondta, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd és a Momentum nem képviseltette magát a tanácskozáson.

A diaszpórában élők számára speciális ösztöndíjprogramot indítanak, hogy elérhetővé tegyék számukra a magyarországi egyetemek látogatását. Egy ablakos ügyintézéssel segítik a diaszpórában élők hazatelepülését - húzta alá a miniszterelnök-helyettes.
Többszörösére emelik az oktatási-nevelési támogatást

A válság ellenére erős jelzést küldött a MÁÉRT, hogy a nemzetpolitikai célokból nem engednek.

Semjén Zsolt
Fotó:  Bodó Károly

Többszörösére emelik az oktatási-nevelési támogatást - Kárpátalja tekintetében már a tanév végéig, a többi külhoni közösség vonatkozásában a jövő tanévben - emelte ki Semjén.

1 600 templom épült vagy újult meg, 300 beruházás valósult meg az ifjúságpolitika területén. Kiemelt figyelmet fordítottak a külhoni családok támogatására. A babakötvényt 43 ezren, az anyasági támogatást 39 ezren igényelték külhonban. Sikeresek a külhonba érkező sportcélú támogatások is - húzta alá Semjén Zsolt.

400 milliárd forint beruházás valósult meg a külhoni régiókban
200 milliárd forint fejlesztési támogatáshoz jutott a külhoni magyarság, mindez 400 milliárd forint beruházást vont maga után a külhoni régiókban. Ez jó a külhoni magyaroknak, Magyarországnak, de az utódállamoknak is.

Több mint 1,1 millió új magyar állampolgár köszönhető a kedvezményes honosításnak - hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes.

A MÁÉRT plenáris ülésén is megerősítést nyert, Magyarország sürgeti Szerbia uniós csatlakozását - emelte ki Semjén.

A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, a lengyelországi incidens igazolja a magyar politika helyeségét az ukrajnai háború vonatkozásában. Mivel Magyarországon keresztül nem érkezik fegyver, Kárpátalját nem érte támadás.

Az Európai Unió szégyene, hogy Szerbia még nem tagja az Európai Uniónak. Nehéz döntés volt a kerítés felállítása a déli határon, hiszen ezzel a migránsáradat feltartóztatásának terhei a Délvidékre hárulnak. Közös európai érdek, hogy minél délebben sikerüljön feltartóztatni a migrációs nyomást - emlékeztetett Semjén.

Semjén: Megalapozott az esély, hogy a Szövetség bekerüljön a pozsonyi parlamentbe
Semjén Zsolt a ma7 kérdésére elmondta, október 29-én bebizonyosodott, hogy összefogással lehet sikeres a felvidéki magyarság. Az eredmény megalapozott reményt ad arra, hogy a Szövetség bejusson a pozsonyi parlamentbe. Semjén leszögezte, a parlamenti politikában kisebbségi pártként nem az ideológiai szempontoknak kell elsődlegesnek lenni kormányalakítás esetén - ebben az RMDSZ példája iránymutató - húzta alá Semjén Zsolt.

Az állampolgársági törvény megoldása az lenne, hogy európai mintára lehetővé kellene tenni a többes állampolgárságot. A magyarországi szlovákoknak lehetősége van felvenni a szlovák állampolgárságot, ugyanez viszonossági alapon is elvárható - hangsúlyozta Semjén.

máért
Fotó:  Bodó Károly
A felvidéki politikusok közül a MÁÉRT plenáris ülésén Forró Krisztián mellett Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke és Berényi József, a Szövetség MKP platformjának elnöke vett részt.
Videóinterjúk

A sajtótájékoztatót követően nyilatkozott a ma7-nek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár, Brenzovics László, a KMKSZ elnöke és Forró Krisztián, a Szövetség elnöke. 

A teljes sajtótájékoztatót alább tekintheti meg.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.