2021. november 15., 14:24

Nemzetközi gyógyszerkutatási konferencia kezdődött Budapesten

Áder János magyar köztársasági elnök nyitóbeszédével nemzetközi gyógyszerkutatási konferencia kezdődött hétfőn Budapesten.

Magyar sikerekről is szól
Fotó: MTI
Áder János államfő is üdvözölte a tanácskozás résztvevőit
Önök egy olyan ország vendégei, amelynek komoly hagyományai és az értékes örökségéhez méltó jelene van a gyógyszerfejlesztés és a gyógyszergyártás területén”

- hangsúlyozta köszöntőjében a magyar államfő, aki az esemény fővédnöke .

Büszkék vagyunk arra, hogy hazánk a világban másodikként kezdte meg az életmentő inzulin üzemi előállítását, hogy Szent-Györgyi Albert Nobel-díjat érő módon működött együtt a Chinoinnal, amely lehetővé tette a C-vitamin előállítását, majd tömeggyártását, hogy Kabay János munkája nyomán Magyarország is élen jár a morfin gyártásban”

- sorolta Áder János, hangsúlyozva azt is, hogy büszkék lehetünk a magyar gyógyszerkutatás eredményeire, generikus hatóanyagfejlesztéseire, legújabb biotechnológiai készítményeire.

Mint fogalmazott, a magyar gyógyszeripar mind a mai napig a legerősebbek közé tartozik egész Európában. Áder János példaként említette az idén 120. születésnapját ünneplő Richter Gedeon gyógyszergyárat, amely - mint fogalmazott - születése óta „folyamatosan áll elő fényes karriert befutó szabadalmaival”, és amely ma is 200 féle gyógyszert gyárt szinte valamennyi terápiás területen, készítményei pedig mintegy 80 országba jutnak el.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora nyitóbeszédében azt mondta: a nemzetközi esemény, amelyen 45 ország képviselői vannak jelen, jó találkozási lehetőséget nyújt a gyógyszerkutatás, a gyógyszergyártás, valamint a szabályozás területéről érkező szakemberek számára.

Az eseményen mód nyílik a legújabb kutatási eredmények és innovációk bemutatására és fórumot kínál a nemzetközi tudás átadására és a kapcsolatépítésre is - tette hozzá az egyetem rektora, kiemelve, hogy a 250 éves Semmelweis Egyetem egyik legfőbb kutatási célja a korai diagnosztika és a terápia, ami szorosan kapcsolódik a konferencia témájához.

Európa legjelentősebb gyógyszerkutatási konferenciáján, amit kétszer kellett elhalasztani a pandémia miatt, 250 szakember vesz részt öt földrészről, akik egyebek mellett a gyógyszerfejlesztés, a minőség-ellenőrzés és a szabályozási kihívások kérdéseivel foglalkoznak majd - mondta a nyitó eseményen Klebovich Imre, a DDRS 2021 Konferencia elnöke.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.