cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. február 27., 14:56

Németh Zsolt: A V4 országai együtt küzdhetnek meg a térség járvány utáni európai szerepéért

A visegrádi csoport (V4) országai együtt küzdhetnek meg a közép-európai térség koronavírus-járvány utáni szerepéért Európában - hangsúlyozta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szombaton a Kárpátok Európája elnevezésű nemzetközi konferencián online elhangzott beszédében.

Fotó: Tasr/AP

A politikus a délkelet-lengyelországi Przemysl városában szombaton megkezdődött, a koronavírus-járvány miatt vegyes formában megtartott kétnapos ülésen szólalt fel. Az idén a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő visegrádi csoport (V4) előtt álló kihívásokról szóló pódiumbeszélgetésre online bejelentkező Németh Zsolt a regionális együttműködés három célját fogalmazta meg.

Elsőként a szélesebben felfogott közép-európai térség további építését, elsősorban az infrastrukturális fejlesztéseket említette. Ennek az építésnek - mint mondta - éppen a V4 a hajtómotorja. Megerősítette, hogy a Via Carpatia nemzetközi közúti folyosó magyarországi szakasza az év végéig megépül.

Fontos kérdésnek minősítette a térségnek a koronavírus-járvány utáni újjáépülési képességét, azt, milyen szerep jut a régiónak az Európai Unió (EU) ipari politikájában, milyen módon részesül az uniós zöld megállapodásban, milyen helyet foglal el a digitalizáció, az európai termelési láncok visszaállítása terén.

Közép-Európának esélye van, hogy ezen folyamatok révén "hatalmas ugrást tegyen előre

- húzta alá Németh Zsolt.

Második fontos feladatkörnek nevezte a V4 közös érdekképviseletét Európában, azt, hogy az EU jövőjéről folytatott vitákban egységet lehessen megteremteni a sokféleségben, megőrizni a nemzetállamok szerepét.

Harmadik célként

a V4-nek az EU-n kívüli európai országok iránti szolidaritásvállalását említette, vagyis az EU további bővítése melletti fellépést, valamint a európai csatlakozásra törekvő országoknak nyújtandó támogatást a járvány elleni harcban.

A pódiumbeszélgetésen a lengyel alsóház külügyi bizottságának, valamint a lengyel-magyar baráti tagozatának elnöke, Marek Kuchcinski azt javasolta, hogy

a V4 nemzeti parlamentjei visegrádi tagozatokat hozzanak létre. Németh Zsolt a cseh és a szlovák hivatali kollégájához hasonlóan úgy találta, a javaslat megvitatásra érdemes, és támogatóan nyilatkozott a V4 közös parlamenti közgyűlésének létrehozását célzó régebbi javaslatról is.

Az immár 28. alkalommal rendezett Kárpátok Európája konferenciának a közép- és kelet-európai térség külső kapcsolatairól, gazdaságáról, környezetvédelemi politikájáról szóló pódiumbeszélgetésein fellép többek között Hörcsik Richárd, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke, valamint Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke.

A rendezvénysorozat szombati megnyitóján bemutatták a Visegrádi Atlasz nevű, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök védnökségével kiadott reprezentatív monográfiát. A Lengyel Földrajzi Társaság (PTG) és a varsói Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet együttműködésében létrejött, 45 tudós és szakértő által készített, Przemyslaw Sleszynski és Konrad Czapiewski lengyel akadémikusok által szerkesztett, ötven fejezetből álló, első ilyen jellegű kiadvány térképek, ábrák, tanulmányok révén részletesen bemutatja a négy ország gazdasági, földrajzi, népességi, társadalmi jelenségeit és folyamatait.

Szombat délután Przemysl főterén Marek Kuchcinski felavatja még a V4 idei 30. évfordulójához kötődő, a többi három visegrádi ország parlamenti külügyi bizottsági elnökök hozzájárulásával készített emléktáblát.

Emellett aláírják a Kárpátok eurorégión belüli turisztikai együttműködésről szóló megállapodást is.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.