2022. március 12., 19:31

Merre tovább magyar-szlovák szőlészeti és borászati együttműködés?

Tematikus, a szőlészetre és borászatra, illetve a kapcsolódó szolgáltatásokra fókuszáló beszállítói fórumot szervezett a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. A Búcson megrendezett esemény célja az üzleti kapcsolatok elmélyítése a magyar eszközgyártó és -forgalmazó cégek, illetve a szlovák szőlészeti és borászati vállalkozások között.

szőlő
Fotó: Pixabay

Mintegy ötven résztvevővel – szőlészek, borászok és eszközgyártók – részvételével szervezett beszállítói fórumot a CED Szlovákiában, Búcson. A rendezvényen Skapinyecz Péter, a CED cégvezetője köszöntötte a résztvevőket, kiemelve a szlovák-magyar határon átnyúló gazdasági kapcsolatok további fejlesztésének fontosságát. Hangsúlyozta, hogy külön öröm, hogy a CED ennyi felvidéki szőlész-borásznak tud a Magyarországra irányúló üzleti kapcsolatainak kialakításában szakmai támogatást nyújtani.

Farkas Iván, Nyitra megye képviselője az Ister-Granum ETT által menedzselt IG-Heritage-helyi termék hálózat projekt bemutatásának részeként hangsúlyozta a Muzsla Község területén hamarosan átadásra kerülő borászati szolgáltató központ regionális jelentőségét.

Emellett elmondta, hogy március végén nyolc meteorológiai állomást fognak telepíteni a régióban, amelyek segítségével a helyi gazdák naprakész információkat szerezhetnek az aktuális időjárási helyzetről, így azonnal megtehetik a szükséges növényvédelmi intézkedéseket, ami jelentős mértékben növeli a szőlőtermesztés hatékonyságát.

A következő programpont részeként Dolník Attila, a CED regionális képviselője mutatta be a szervezet főbb feladatait, a CED két új oktatási programját is. A folyamatosan bővülő CEDukáció egy ingyenes online videótár, amely célja, hogy összegezze a vállalkozói létformát érintő valamennyi kihívást, felmerülő problémát, majd edukációs videók, oktatóanyagok és képzések formájában nyújtson ezekre komplex megoldást a résztvevőknek. A Rohonczy Gedeon Mentorprogramban pedig több, a rendezvényen is jelen lévő szőlész-borász fejlesztheti tudását magyarországi mentorok segítségével.

Lucza Xenia pályázatíró és projektmenedzser mutatta be Szlovák Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség szőlészek és borászok számára releváns aktuális pályázati felhívásait.

A beszállítói fórum második részében a magyarországi vállalkozásoké lett a főszerep, akik 10-10 percben mutatták be tevékenységüket. A Güttler Kft. és a Győri Agroker Kft. a szőlőművelésre alkalmas eszközparkját, előbbi a GreenManager nevet viselő multifunkciós eszközét, míg utóbbi a Ostratický gépcsaládot mutatta be. A Szervin Kft. és Prenker-Ker Kft. a borászok számára tud komplex megoldásokat nyújtani a szőlő feldolgozásától a must irányított erjesztésén keresztül a palackozásig. Míg a Szervin fő célcsoportjába a nagyobb vállalkozások tartoznak, a nyergesújfalusi Prenker-Ker Kft. a kisebb borászatok számára is tud technológia megoldásokat nyújtani.

Az előadásokat követően a szervezők lehetőséget biztosítottak a magyarországi beszállítók és a szlovákiai vállalkozások közötti kétoldalú üzleti megbeszélésekre, tárgyalásokra.

A CED soron következő felvidéki rendezvénye a 2022. március 22-én megvalósuló Selye Digitális Nap, a Digitális Jólét Programmal és a Selye János Egyetemmel közös szervezésben. További információ: https://digitalisjoletprogram.hu/hu/rendezvenyek/selye-digitalis-nap

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.