2021. március 10., 10:03

Március 10-e tisztelgés a székely bátorság előtt

A Székely Nemzeti Tanács 2012 januárjában döntött arról, hogy minden esztendő március 10-e legyen a székely szabadság napja, egyben a székelység összetartozásának szimbóluma. 

szekely-szabadsag-napja-hv-31.jpg
Fotó: székelyhon.ro / Haáz Vince
Ezen a napon fejet hajtunk mi, magyarok egyrészt az 1854. március 10-én, a marosvásárhelyi Postaréten kivégzett székely vértanúk, másrészt a nemzeti önrendelkezésért folytatott szabadságharc előtt. Ez a nap ugyanakkor tisztelgés a székely bátorság előtt is, mely kifejezője, hogy közösségként egységesen áll ki az európai keretek között értelmezett és az európai alapelveket és példát követő autonómia mellett

- írja közösen kiadott sajtóközleményében Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, a magyar Országgyűlés volt elnöke és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. 

Ebben az évben e napot különlegessé teszi a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezés melletti kiállás. Bár az aláírásgyűjtés határideje 2021. május 7-e, az eddig 10 tagországból érkezett majd 1,2 millió polgár támogatása jól jelzi az összefogást és a szolidaritást.

Ezért ez a nap számunkra idén a székely szabadság mellett az európai szolidaritást is jelenti. E siker ugyan most kis lépés az európai problémák palettáján, de óriási lépés a nemzeti kisebbségek életében és valamennyi európai őshonos közösség szülőföldön boldogulásáért folytatott küzdelmében. A magyarság számára március nemcsak a tavasz, hanem a szabadság hónapja is, azon igazak és bátrak hónapja, akiknek a nemzeti szuverenitás korparancs, mindenkor - olvasható a közleményben. 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.