lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2024. február 28., 13:57

Hogyan lett a kutyaszorítóból nyakörv? – Budapesten bemutatták Duray Miklós posztumusz kötetét

„Duray Miklós, a felvidéki magyarok börtönbüntetést is felvállaló legendás jogvédőjének, a Charta 77 aláírójának, a nemzetpolitika egyik meghatározó gondolkodójának és politikusának vallomásait, tanúságtételét, üzeneteit tartalmazza a halála előtti utolsó években vele készített beszélgetésekből álló posztumusz kötet. (…) A kötet személyes vallomás, de egyben a felvidéki magyarság szubjektív társadalmi és politikai korrajza. A kötet főhőse kíméletlenül őszinte, kritikus önmagával és azokkal szemben, akik a közösségi jogvédelem helyett az egyéni érdekérvényesítést részesítik előnyben.” – olvasható a kötet fülszövegében. A  Kisebbségekért–Pro Minoritate Alapítvány kiadásában megjelent mű bemutatójára impozáns helyszínen, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika téri főépületének Széchenyi-dísztermében került sor kedden, a kora esti órákban.

Duray Miklós könyvbemutató
Galéria
+1 kép a galériában
Gecse Géza beszélgetései Duray Miklóssal
Fotó: Szilágyi Dénes/NKE

A szervezők elmondása szerint kellemes meglepetés, hogy a nagyterem színültig megtelt a téma iránt érdeklődőkkel, Duray-tisztelőkkel, de ott volt a Duray család néhány tagja, illetve több aktív vagy nyugalmazott politikus és diplomata is.

A szlovákiai magyar tudósító számára apró kis üröm, hogy Duray Miklós pártja nem képviseltette magát az eseményen.

Az eseményen köszöntőt mondott Gyurcsík Iván, a mű szerkesztője, az NKE Kisebbségpolitikai Kutatóműhelyének vezetője, majd panelbeszélgetésen fejtették ki gondolataikat Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, Gecse Géza, a Durayval készült beszélgetések készítője, Gyurcsík Iván és Szekeres Zsolt, az USA-ban alapított Magyar Emberi Jogok Alapítvány elnöke. A nevezettek mind hosszú éves, meghatározó kapcsolatban voltak a sokak által a legnagyobb felvidéki magyarnak tartott Duray Miklóssal.

Duray Miklós könyvbemutató
Csóti György, Szili Katalin, Kalmár Ferenc, egykori és aktív politikusok
Fotó:  Szilágyi Dénes/NKE

A Kárpát-medencei nagyközönség számára talán Szekeres Zsolt szolgálhatott a legtöbb új információval, hiszen elsősorban Duray emlékezetes 1988-89-es egyesült államokbeli körútjáról mondott több, politikai szempontból érdekes részletet, s a felszólalók egyetértettek abban, hogy ennek a majd száz előadást, politikai beszélgetést magába foglaló körútnak a tudományos feldolgozása kívánatos, de még várat magára.

Németh Zsolt felszólalásában lengyel-magyar Felczak Alapítvány mintája alapján javaslatot tett egy közös szlovák – magyar alapítvány létrehozására, amely a két nemzet és ország viszonyában lévő nyitott kérdéseket lenne hivatott a másik fél számára, annak szempontjait figyelembe véve közelebb hozni.

Ez a megközelítés volt Németh felszólalásának egyik hangsúlyos eleme is, amikor Duray Miklósról szólva kiemelte, hogy

Miklós itthon volt Budapesten,”

azaz felismerte és értette a magyarországi politika erővonalait is. 

Duray Miklós könyvbemutató
A könyvbemutató impozáns helyszíne a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen
Fotó:  Szilágyi Dénes/NKE

A könyvbemutatóról, illetve magáról a műről részletesebben a Magyar7 hetilap jövő héten, március 6-án megjelenő számában olvashatnak.

Duray Miklós könyvbemutató
Galéria
+1 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.