lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2023. április 27., 12:17

Duray Miklós öröksége

A múlt heti emlékének szentelt konferencia apropóján a Ludovika Podcast legújabb adásában Duray Miklós politikusról hangzott el beszélgetés Gyurcsík Ivánnal, Duray közvetlen munkatársával, az egykori Együttélés politikai mozgalom vezető titkárával, aki jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem regionális együttműködésért felelős rektori tanácsadója.

Duray Miklós
Fotó: Oriskó Norbert

A tavaly decemberben elhunyt politikus végzettségét tekintve geológus volt, de dolgozott rakodómunkásként is. Ült börtönben jogerős ítélet nélkül nem is egyszer, volt vendégprofesszor a tengerentúlon, és tanított a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen is.

A ’84-es bebörtönzése elleni tiltakozások akkoriban a nemzetközi közvéleményt is megmozgatták. Hogyan építette ki saját hitelességét és volt képes reflektorfénybe helyezni a felvidéki magyarság ügyét a nagyvilágban? Hogyan érte el azt például, hogy a nyolcvanas években megjelenjen Párizsban egy, a szlovákiai magyarok helyzetéről, az ellenük elkövetett jogsérelmekről szóló jelentés? Mit értékeltek, ismertek fel benne külföldön a kortárs írók (Vonnegut, Miller, stb)?

Hol szerezte meg geológusként a politizáláshoz szükséges elméleti alapokat, hol ismerte meg a szükséges háttértudást, összefüggéseket? Hogyan érte el azt, hogy a csehszlovák államhatalom a közép-kelet-európai rendszerváltások idejére már jól ismerte nevét, munkásságát, politikai céljait? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tudományos platformján, a ludovika.hu portálon megjelent podcast, amely ITT hallgatható meg.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.