2022. szeptember 20., 07:55

Határon túli iskolakezdőket segít Magyarország Kormánya

Köszönettel tartozunk határon túl élő testvéreinknek, akik szülőként meghozták azt a felelős és helyes döntést, hogy gyermekeik szülőföldjükön magyar iskolában, magyarul tanulhatnak. Ezzel csatlakoztak Magyarország Kormányának a magyar kultúra, nyelv, és identitás megvédésére irányuló törekvéséhez - mondta Dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség Területfejlesztési Miniszter hivatalának Miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára hétfőn, a felvidéki Tajti településen.

Szenczi Molnár Albert Alapiskola
Fotó: Facebook
Minden elsős a Rákóczi Szövetség által felajánlott iskolatáskával tért haza

Az esemény része annak a sorozatnak, amit a Rákóczi Szövetség szervez több száz települési önkormányzat és magánember összefogásával, hogy közel 9000 külhoni magyar iskolakezdő kisdiák családjának mondjon köszönetet a Kárpát-medence külhoni területein.

Tajti, az 500 fős kistelepülés a rimaszombati járásban található, lakosai szinte kivétel nélkül magyarul beszélnek. Az iskola alsó tagozattal rendelkezik, a tehetségesebb gyerekek a közeli Almágy magyar iskolájában tanulnak. A külhoni magyar iskolaválasztást elismerő eseményen, a parlamenti államtitkár a helyi magyar iskola 7 iskolakezdő kisdiákját köszöntötte.

Mert mi az, ami meghatározza magyarságunkat? Kultúránk, nyelvünk, hagyományaink, amit úgy tudunk a legjobban megvédeni és ápolni, hogy megtanuljuk. Ti vagytok a következő láncszeme annak a hosszú történetnek, amit szüleitek, nagyszüleitek, szépszüleitek kezdtek el, fontak egymásba, és amit majd ti is átadtok fiaitoknak, lányaitok, unokáitoknak.”

– hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

Az iskolaválasztást elismerő ösztöndíjat és az iskolatáskát a Felvidéken mintegy 3600, Vajdaságban 1300, Erdélyben és Partiumban több mint 2400 iskolakezdőnek, valamint 200 magyar oktatásban részesülő moldvai csángó gyermeknek adják át.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.