2023. január 12., 14:45

Gulyás Gergely: A magyar kormány kifizeti a 2024-es Erasmus-ösztöndíjakat, ha nincs megállapodás

Az ország foglalkoztatási rekordot is elért tavaly, miközben Európában mindenhol nő a munkanélküliség - mutatott rá -, és a forint árfolyamát is sikerült stabilizálni, december óta látványosan erősödik a magyar fizetőeszköz értéke.

gulyás gergely
Fotó: MTI/Soós Lajos

Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy

az ország rezsiszámlája tavaly 7 milliárd euróról 17 milliárd euróra emelkedett, a rezsivédelmi alap azonban jelentős, több mint 2600 milliárd forintos forrást biztosít arra, hogy mind a családok és az állami intézmények, köztük az önkormányzatok is hozzájárulást kapjanak a megnövekedett kiadásaikhoz.

Az önkormányzati rezsitámogatásokra vonatkozó tárgyalásokról kérdésre jelezte: ez volt az első kör, és szeretnék, ha lenne második. Ez attól függ, hogyan alakul évközben a magyar gazdaság helyzete és hogyan alakulnak a rezsiárak. Mindenkit óvna a túlzott optimizmustól, de tény - folytatta -, hogy a gáz és olaj ára alacsonyabb, mint az elmúlt nyolc hónapban bármikor. Ha ez hosszú távon így maradna, az sokat könnyítene az önkormányzatok és a magyar gazdaság helyzetén egyaránt. Fix segítségként a költségvetés tartalmazza a rezsicsökkentett távhő árának forrásait - emlékeztetett.

Arról, hogy a fővárosi önkormányzat a mostani fordulóból miért maradt ki, azt mondta:

nemcsak a fővárosi, a megyei önkormányzatok is kimaradtak, szerinte velük is fognak egyeztetni.

Úgy látja, ha egy polgármester nem ül le informális egyeztetésre a kormánnyal, hogy milyen pluszköltségeket jelent a rezsiemelkedés, akkor nem igényli az állam támogatását.

A polgármesterek nagy többsége azonban leült tárgyalni a kormánnyal

- mondta.

Gulyás Gergely kifejtette:

egész Európában és Magyarországon is rendkívül kedvező hatással van az enyhe tél a gáztározók töltöttségére és a gázárakra, a relatíve alacsony gázár ugyanis annak köszönhető, hogy az enyhe tél miatt a tározók majdnem tele vannak.

A magyar tározók töltöttsége is igen magas, ami azért nagy teljesítmény, mert a magyar tározók kapacitása nagy és így is jelentősen fel vannak töltve

- mutatott rá.

A napelem-pályázatok kifizetésének csúszásáról elmondta: rendkívül lassú volt az állami adminisztráció, ezért elnézést kér. A 43 ezer pályázatból 3750-nél érkezett előre fizetésre igény, ezt már ki kellett volna fizetni. Az a cél, hogy január végéig 813 kérelemre vonatkozóan 1,2 milliárd forintot kifizessenek, ami a 7,8 milliárd forintos igény egyötödének, egyhatodának felel meg.

Emellett szeretnék a további kifizetéseket felgyorsítani

- jelezte.

Arról, hogy az energiatámogatási programot a fürdőkre kiterjesztik-e elmondta: fognak velük tárgyalni. A fürdők egy része bezárt, más része nyitva tart, de az árakat jelentősen megemelte. Meg kell nézni, a mostani szezon után milyen támogatásra van szükség, hogy ne zárjanak be a fürdők.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy

a hajandóság megvan arra, hogy napenergiát érintő beruházások valósuljanak meg, de fontos, hogy a hálózat ezt el tudja viselni, hogy minél több zöldenergia kapcsolódhasson a hálózatra, azonban hálózatfejlesztés nélkül további igényeket nem tudnak befogadni.

Gulyás Gergely az Erasmus-program feltételeire vonatkozó kérdésekre jelezte: amikor tárgyaltak a bizottsággal, elfogadták volna, hogy hivatalban lévő politikusok, polgármesterek, kormánytagok, akár államtitkárok se legyenek kuratóriumi tagok, de ilyen kérés Brüsszelből nem érkezett.

A legnagyobb jóhiszeműség és korrektség mellett tárgyaltak, feltették a kérdést, milyen összeférhetetlenségi szabályokat szeretnének.
Újságírók felvetették, hogy tavaly ősszel olyan összeférhetetlenségi szabályok szerepeltek a törvényjavaslatban, amely megtiltotta volna, hogy a miniszterek tagjai legyenek az egyetemi kuratóriumoknak, de ezt a törvényalkotási bizottság kivette a törvényszövegből.

Gulyás Gergely közölte,

az Európai Bizottsággal egyeztettek és egy olyan törvényszöveget kaptak, amely nem kívánta meg ezt a szabályt, csak azt, hogy az uniós forrásokkal kapcsolatos döntéshozatalban kormányzati szereplő ne vegyen részt.

A bizottság az Európa Tanácsnak összeállított beszámolójában is elismeri, hogy Magyarország az összeférhetetlenségi szabályozást a bizottság kérésének megfelelően módosította

- fűzte hozzá.

Nem tudjuk, most mit akar az Európai Bizottság

- mondta Gulyás Gergely, hozzátéve: a kormány visszahívni senkit nem tud, olyan összeférhetetlenségi szabályokat tud megállapítani, hogy a modellváltó egyetemek kuratóriumában ne maradhassanak kormánytagok, államtitkárok.

A kérdés szerinte megoldható, reményét fejezte ki, hogy peres eljárás nélkül.

Hozzátette: az Erasmus-támogatásokat érintő döntés költségvetési hatása 5 milliárd forint körüli, ezt az összeget ki tudják fizetni, de nagyon inkorrektnek tartják az eljárást. Három napja értesült a kormány a befagyasztásról, amikor külön levelet írt erről a bizottság - mondta.

Hangsúlyozta:

olyan egyértelmű papír kell a bizottságtól, amelyben leírják, hogy mit akarnak, mert amit eddig akartak, azt hiába fogadta el a kormány, nem volt elég.

A miniszter megjegyezte: a bizottság szavahihetőségét alapjaiban kérdőjelezi meg, ha valamiben megállapodnak, majd két hónap múlva szankciókat alkalmaznak azzal az országgal szemben, amelyik az igényeiknek megfelelő szabályozást fogadott el.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.