2021. február 1., 17:00

Gazdára találtak a Média a Családért-díjak

Rendkívüli formában, online sajtótájékoztatón hirdették ki a Média a Családért-díj 2020 nyerteseit. A koronavírus-járvány ugyanis nem tette lehetővé a hagyományos ünnepélyes díjátadó gála megtartását, ahol hazai és külhoni újságírókat díjaznak.

A Külhoni Média a Családért 2020 díj jelöltjei között a Ma7 médiacsalád újságírói – B. Vida Júlia, Horváth Szomolai Andrea, valamint Bartók Csaba és a Regfilm csapata is szerepelt.

A díjkiosztó sajtótájékoztatón részt vett Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Dr. Aczél Petra, a Média a Családért Alapítvány elnöke, a Corvinus Egyetem egyetemi tanára, a Kommunikáció és Szociológia Intézet igazgatója.

Szám Kati, a Média a Családért Alapítvány kuratóriumi tagja, a Képmás főszerkesztője köszöntötte az élő közvetítés résztvevőit és mutatta be a jelölteket.

Dr. Aczél Petra, arról beszélt, ha van téma, ami az összes érzelmet, amit megélhetünk, ötvözi, az a család. A jó médiatartalom mindenki számára mást-mást mond. Örömét fejezte ki afölött, hogy a covid nem tükröződött a pályamunkákban. Ezek aktuális témákat dolgoznak fel, de üzenetük hosszú távú. Lényeges, hogy legyen bennük eredetiség, afféle aha érzés, s ne csak a szomorúságot, de a boldogságot is visszatükrözzék. A fődíjat Az anyaméh gyümölcse jutalom című munkájáért Bodó Mária nyerte el.

Molnár-Bánffy Kata, a Média a Családért Alapítvány kuratóriumi tagja, a Képmás Kiadó és a Salt Communications ügyvezetője, mutatta be Külhoni Média a Családért-díj jelöltjeit. Potápi Árpád János beszédében kiemelte, fontos, hogy a Kárpát-medencében és diaszpórában élő magyarok is érezzék az anyaország gondoskodását.

A kormány a családok szülőföldön való boldogulását támogatja, s a családokat körülölelő védőháló egyre erősebb a külhoni magyarok esetében is. Köszönettel tartozunk a külhoni magyar média képviselőinek, hogy bemutatják az ottani családokat, mondta az államtitkár.

A zsűri a fődíjat megosztva ítélte oda D. Balázs Ildikó erdélyi újságírónak, a liget.ro munkatársának, Látássérült hétköznapok című munkájáért, valamint Gruik Zsuzsának, a vajdasági Magyar Szó munkatársának, Kavics a tóban című cikkéért.

Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériuma által felajánlott különdíj átadása előtt beszélt az újságírók munkájáról, felelősségükről. Értéket közvetítő újságírókat díjazunk, mondta, akik a családban erőt és örömforrást látnak, de nem mindent csak rózsaszínben, hanem a nehézségeket, kihívásokat is szemléltetik. A családközpontú gondolkodás része, hogy a magyar kormány támogatásokat nyújt a gyermeket vállaló családoknak, de örömmel szólt arról, hogy a Média a Családért Alapítvány még régebben elkezdte ezt a munkát, amihez civil kezdeményezések is csatlakoztak. A média szerepe a járvány idején még inkább felerősödött, hangsúlyozta.

A különdíjjal olyan pályaművet szerettek volna díjazni, aminek témája nincs a középpontban. Ilyen a gyermek elveszítése, ami tabu témának számít.

Mohácsi Edit, a Vendég a háznál  – A magzat elvesztése című műsorával nyerte el ezt a különdíjat.

A közönségdíjat, egy családi hétvégét, Széles-Horváth Anna, Túlgondolt gyermeknevelés a 21. században – Avagy hogyan jussunk levegőhöz szülőként az információk áradatában? című írásáért nyerte el. A külhoni közönségdíjas  pedig 2020-ben Polyák Hajnalka, a Megtalálni a jót minden élethelyzetben című interjú szerzője lett.

A Média a Családért-díj azokat az újságírókat díjazza, akik család témában értékközpontú, a családot erősítő, szakmailag igényes anyagot hoznak nyilvánosságra.

A legjobbakat szakmai zsűri választja ki, az így kiemelt 2x12 jelölt közül kerül ki a magyarországi és külhoni Média a Családért-díj 1-1 győztese. A fődíjak összege 1-1 millió forint.

A külhoni újságírók munkáját a szakmai zsűri 2016 óta díjazza. Az elmúlt négy év során a Külhoni Média a Családért-díj kétszer került a Felvidékre, előbb 2017-ben Kiss Réka, a Hírek.sk munkatársa kapta meg a fődíjat, Otthontalan memoár című írásáért, majd a 2019-ben médiacsaládunk kulturális rovatvezetője, B. Vida Júlia vehette át a rangos elismerést a Magyar7 hasábjain megjelent családriportjáért

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.