2022. augusztus 31., 14:41

Elindultak a magyar iskolába járást segítő iskolabuszok a Felvidékre – VIDEÓVAL

Ünnepség keretében, Szigetszentmiklóson adta át augusztus 31-én a Rákóczi Szövetség azokat az iskolabuszokat, amelyek 14 felvidéki szórványban, illetve nyelvhatáron működő magyar alapiskolának segítenek abban, hogy a gyermekek eljussanak az intézménybe.

iskolabuszok átadása - Rákóczi Szövetség
Galéria
+5 kép a galériában
Fotó: MTI

Szeptembertől magyar kormányzati támogatásából 16 iskolabusz – öt 23 személyes és tizenegy 9 személyes segíti a gyerekek iskolába járását a Felvidéken

– jelentette be az átadó ünnepségen Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Beszélt arról is, hogy figyelemreméltó és optimizmusra ad okot, hogy az iskolabuszok szeptemberi indulásához kapcsolódó tavaszi kampány eredményeként az érintett 15 magyar általános iskola első osztályába 30%-kal több gyermeket írattak be idén áprilisban, mint a korábbi években. 

Az iskolabuszprogram ezért mintaprogram is, mert ha ennek hatására többen lesznek, akik megőrzik a nyelvünket, akkor többen lesznek azok is, akik megőrzik a kultúránkat - tette hozzá a miniszter.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke arról beszélt, hogy szervezetük folyamatosan kereste, keresi azokat az eszközöket, amelyekkel az asszimilációt meg lehet állítani a külhoni területeken.

iskolabuszok átadása - Rákóczi Szövetség
Fotó:  MTI

Elmondta azt is, hogy a most átadott iskolabuszok 14 település 15 iskolájába indulnak, hogy naponta 26 különböző útvonalon, 1645 kilométert megtéve 228 kisdiákot vigyenek magyar iskolákba.

Így sikerült megtalálni azt az eszközt, amely hosszútávon hozzájárulhat a megmaradás zálogát jelentő magyar iskolaválasztáshoz – mondta.

Az iskolabuszok az alábbi települések iskoláihoz érkeznek: Nagyszarva, Hetény, Léva, Ipolyvisk, Ipolyság, Ipolybalog, Ipolynyék, Ipolyvarbó, Losonc, Rozsnyó, Szepsi, Kassa, Bodrogszerdahely, Vaján. 
Megnyugtató megoldás az iskolaválasztás előtt állóknak

Ezekben az ínséges és kiszámíthatatlan időkben igazán nagyvonalú segítséget jelentenek a magyar kormány által biztosított iskolabuszok, mondta el a ma7-nek Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke. Hozzátette: hosszú évek óta kiváló az együttműködésük a Rákóczi Szövetséggel, mely egyik legmegbízhatóbb partnerük és kiemelt támogatójuk.

iskolabuszok átadása - Rákóczi Szövetség
Fotó:  MTI
Ennek a Felvidéken kiépülő iskolabusz-hálózatnak az anyagi vonatkozása is számottevő, eszmei értéke viszont felbecsülhetetlen: ne fogyjon el a magyar gyermek az iskolából, velük építsünk jövőt, hiszen ők megmaradásunk zálogai.

A segítség legújabb módja meglepő és megnyerő: a szórványterületeken élő magyar iskolába igyekvő csemeték ilyen módon való támogatása. Hatalmas segítség ez a megajándékozott iskolákba járó tanulók, azok szülei számára, olyan megnyugtató megoldás az iskolaválasztás előtt állóknak, amely szlovákiai viszonylatban példaértékű”

– hangoztatta köszöntő beszédjében az SZMPSZ elnöke.

Az ünnepélyes eseményen részt vettek az érintett iskolák igazgatói, pedagógusai, a települések polgármesterei, akik az ünnepséget követően az iskolabuszokkal elindultak haza.

Ivány Éva, a nagyszarvai alapiskola igazgatója portálunknak elmondta, nagy segítség számukra a kilencszemélyes kisbusz, hiszen a környező falvakból is vannak diákjaik, és elsősorban a kisebbek iskolába és haza való jutásában van rá szükség.

A szeptemberben 102 diákkal tanévet kezdő alapiskolába Csallóköztárnokból, Macházáról és a Vajkáról is jelentős számú tanulójuk van.

A gyermekeket a kisbusszal az iskolagondnok fogja szállítani, az utaztatás logisztikájával most finiselnek. Az iskolabusz működtetési költségeit a Rákóczi Szövetség fedezi.

iskolabuszok átadása - Rákóczi Szövetség
Galéria
+5 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.