2020. augusztus 3., 14:07

Berényi a Beneš-dekrétumokról: Egy helyben topogunk

A Magyar Hírlap online oldalán hétfőn beszélgetést közölt Berényi Józseffel, a Magyar Közösség Pártja általános alelnökével.

Az interjúban elsősorban a Beneš-dekrétumokkal kapcsolatos legutóbbi fejleményekről és a Matovič-kormány lehetőségeiről esik szó.

Berényi elmondja, hogy a Beneš-dekrétumok kérdése továbbra is tabutémának számít Szlovákiában. A riporter kérdésére, hogy mi igaz abból, hogy valamiféle szlovák-magyar vegyes bizottság ülhet össze a Beneš-dekrétumok ügyében, és tárgyalások folynak a szlovák kormány illetékeseivel a felvidéki politikus kifejtette:

A Beneš-dekrétumok kapcsán a szlovák álláspont világos és változatlan: megtörtént, nem minősítik, a dekrétumok maguk pedig a szlovák jogrend részei. A már elvett ingatlanok visszaadása sosem került szóba, most sem. Jelenleg egy ponton tapasztaltunk valamiféle nyitottságot, a Pozsony környéki autópálya-körgyűrű építési területein egyes földdaraboknál, ahol valamilyen hiba csúszott a negyvenes évek államosítása során az eljárásba, akár a dekrétumok, akár a későbbi kormányrendeletek és parlamenti döntések alapján történt – fiktív névvel, rossz címmel és hasonló pontatlanságokkal történt az eljárás – ott már nem állt bele az állam abba, hogy az 1945-ös elkobzási jogszabályoknak mindenáron érvényt szerezzen 2020-ban (...) Ebben a kérdéses ügyben alakulhat meg egy feltáró bizottság, amelynek Magyarországról is érkezhetnek szakértői, hiszen számos dokumentum a magyar levéltárakban van, amelyek itt a bizonyítási eljárás során fontosak lehetnek. Emellett úgy tudom, hogy a közlekedési minisztériumhoz tartozó autópálya-kezelő vállalat is visszavonta a földalap felé indított kérését, amely arról szólt, hogy intézze el a belügyhöz tartozó járási hivataloknál, amelyek szintén dönthetnek kisajátítási ügyekben a gyorsított eljárás lefolytatásáról."

Berényi szerint a jelenlegi kormány sem fog érdemben foglalkozni a Beneš-dekrétumok ügyével, ehhez az kellene, hogy legyen a parlamentben egy magyar erő, amely ezt szorgalmazza. Arra az újságírói kérdésre, hogy korábban ez miért nem sikerült, a politikus kifejtette: 1998-ban az MKP kormányba lépésének három feltétele volt: a területi autonómia, a magyar egyetem és a Beneš-dekrétumok ügyének mellőzése. Mivel a Mečiar kormány idején a puszta túlélés volt a tét, az MKP kénytelen volt ezt elfogadni. Később a magyar egyetem mégis létrejött, de a másik két tabutémáról már nem maradt idő érdemben tárgyalni, miután az MKP ellenzékbe szorult, később pedig kiesett a parlamentből.

Jelenleg a kormány nyitottsága legfeljebb a nyelvi jogok terén hozhat eredményt. Benešt illetően a százötven képviselőből egyetlen olyan szlovák akadhat, aki támogatná a dekrétumok felülvizsgálatát. A politikum egésze nem érett még meg rá, ebben a kérdésben egy helyben topogás van - foglalta össze Berényi József.

Megosztás
Címkék